Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа

Има недоверие към политиците и цинизъм към политиката
21 сеп 2024 20:15, Инна Ангелова
149
Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа
Снимка: Стопкадър Нова тв

Стив Ханке, наричан още “баща” на българския валутен борд, удостоен с осем почетни докторски степени, три от тях в България. Ханке е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, бил е съветник и на пет чуждестранни държавни глави. През 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора в света от World Trade Magazine. Къде се намира България в "Индекса на мизерията според Ханке" коментира самият професор пред Нова тв.

"Миналата година изследвах 157 държави и България беше доста нещастна. Тя е класирана на 117 място. Най-тежко е положението в Аржентина, Венецуела и Ливан. Най-добре са Китай, Малта, Швейцария, Япония и Тайланд. “Индексът на мизерията според Ханке" взима процента на безработица и аз му давам двойна тежест. Другият фактор на мизерията е инфлацията, така че я добавяме към удвоената безработица. Добавяме и лихвения процент по банковите заеми", обясни Ханке.

"Като гледам текущите числа за тази година позицията на България ще се подобрява". По думите му основната причина за това поведение е резкият спад на инфлацията. "Мисля, че България ще се класира по-добре, отколкото през 2023 година", отчете професорът.

Как ще се отрази еврозоната на България?

Според Ханке влизането на България в еврозоната би било равно на катастрофа, а една от причините е “разделението между политиците и елитите, които настояват за еврозоната, и от друга страна населението на България. Общественото мнение иска да запазим лева и валутния борд, защото той работи, би било глупаво да го промените", добави той.

"Има недоверие към политиците и дълбок цинизъм към политиката. Очаква се само около 30% от имащите право на глас да гласуват на следващите избори. Гласуват за хора, които не познават – никой не е гласувал за тях наистина. Те настояват да се махне левът и да вземете еврото", смята професорът.

"Няма никаква полза от еврото, защото със системата на валутния борд, която както знаете проектирах и помогнах да се създаде през 1997 година, левът наистина е клонинг на еврото. Защо формално да сте в капана на еврозоната и да се откажете от формалностите, които имате? Левът е същото като еврото”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: леввалутен бордевро
Още от Избори 2024
Балабанов, ИТН: Ще сме незаобиколим фактор в следващия парламент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
ЕС е бита карта. Бъдещето на света в БРИКС.
134
0
 
1
 
! Отговори
Македонско Слънце преди 3 минути
129 Яне Сандански е македонец а другия не съм го чувал.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
((((((((((((((ДРЕВНИТЕ ТРАКИ СА ОТКРИВАТЕЛИТЕ НА АМЕРИКА))))))))))))))))))))
132
2
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 минути
Язе си обръщам парътъ в злато и швейцарски франкове.Ебааам ти ойрото.
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
При стойността на златото на борсата преди две години-1850$ за трой унция левът пак си беше 1,95 за 1 евро.И сега при курса на златото на босата-2 605$ за трой унция,левът е пак 1.95 за 1 ево.А курсат на $ за 1евро сега е 1.11$.А преди две години беше 1.09 евро.Разликата между стойността на златото сега и преди е голяма но левът си е все толкова с малка разлика.Къде се губи печалбата за лева,от голямата разлика между стойността на златото,тогава и сега?Това ли е"цената"на борда?Твърде висока е.
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
При стойността на златото на хората преди две години-1850$ за трой унция левът пак си беше 1,95 за 1 евро.И сега при курса на златото на босата-2 605$ за трой унция,левът е пак 1.95 за 1 ево.А курсат на $ за 1евро сега е 1.11$.А преди две години беше 1.09 евро.Разликата между стойността на златото сега и преди е голяма но левът си е все толкова с малка разлика.Къде се губи печалбата за лева,от голямата разлика между стойността на златото,тогава и сега?Това ли е"цената"на борда?Твърде висока е.
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
Драган Охридски (Aloncon De Oxega) Българинът открил Южна Америка... Да живееш, значи да се бориш - робът за свободата, а свободният за съвършенството (Яне Сандански)
128
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Ако ние ХОРАта - Българите се хванем заедно на ХОРО с нашето внуче - Америка и започнем да пееме заедно в ХОР Ще бъдем Велики, Понеже тук е Центъра на Света и нашето Внуче Америка си спомня това... Индианците си спомнят в своите митологии за Българите..... от преди откриването на Америка през 15 век пак от Българи - Българският произход на Христофор Колумб и Америко веспучи - ученици на Българският откривател на Америка Драган Охридски! Стив Ханке също си спомня че е от Българско потекло!
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Според курса на златото на борсата,стойноста на българския златен резерв расте,но ние ставаме все по бедни,и като държава и ксто народ,понеже и $ и се котират на борсата но левът не,и няма реална борсова стойност а е като купоните за храна.Можеш да си купуваш храна, дрехи и всичко друго но само в БГ с него,а навън и( в ЕС даже) го превалутираш.На пръв поглед загубата за обикновените хора е минимална,но когато става дума за,хиляди,милиони или милиарди,загубата за лева и Държавата е огромна.
126
4
 
2
 
! Отговори
THE BEST преди 44 минути
Не дай си Боже влезем в Еврозоната, то ще е повече от катастрофа.....
125
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
От една страна е един от най-влиятелните хора и икономисти в света, от друга страна са сбирщина корумпирани герберо-сeдeрacти. Да живее Генерал Борисов!
124
11
 
1
 
! Отговори
Беегай тоя некролог преди 50 минути
Какво обяснява тоя бе?!От къде го изкопаха?!От как е бордът България не напредва.Само колкото кажат от кредитодателите.С тоя борд само слугински фирми никнат в България,инкубатор на обслужващ персонал станахме.
123
2
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 54 минути
Я,някой доста бързо реагира на оплакването ми,че МВР не индикира издадените ми последни две лични карти-едната в Париж,а другата в Барселона. Явно Мосад се раздвициха,защото току що проверих отбово и МВР взело,че казало истината,че в Барселона са ми издали лична карта.
122
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 57 минути
БЛАГОДАРИМ НА ПРОФЕСОР СТИВ ХАНКЕ, СПАСИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ФАЛИТ!
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 59 минути
Курсът на златото на борсата в петък бе 2 605$.А обмения курс $- бе 1.11$ за 1.Умните да изчислят коло е Златния резерв на БГи колко е равностойноста му в $ и колко е в .(по отделно а не при парите т.е.в зависимост от $.)
120
7
 
1
 
! Отговори
Истината преди 59 минути
Стивчо е на процент, към валутния борд!
119
1
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 час
Ако някой се съмнява в честността ми не го осъждам,но ето,че има сайт на МВР за заявени неполучени и получени лични документи и също така има моите имена Веселин Радоалавов Димитеов с егн 7112136860. Нека всеки от Вас опита да влезе в сайта и изиска лесно достъоната инфо за моите документи. МВР ЛЪЖЕ,защото преди няколко години си изкарах лична карта Париж,а преди два дни в Барселона. Как така МВР не знае това? Моля,тел. ми номер е 0033 780377558.ИЗОЛИРАТ БЪЛГАРИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И ТОВА Е ФАКТ !
118
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Стив се шегува! Като Вовата!
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
НЯМА ОПАСНОСТ БЪЛГАРИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА
116
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Bepoятно u cera Cтuв Xaйнke щe бъge npeнeбperнaт, kakтo npegu noвeчe oт 20 roguнu, koraтo paзoблuчu Ивaн Kocтoв в kopynцuя u npegynpegu зa rpeшнa, зapoбвaщa България noлuтuka...