Гърция готви жестоки санкции - затвор до живот, отнемане на книжка, за нарушения на пътя

При повтаряне на нарушение санкциите ще се умножават
Обновена: 28 сеп 2024 14:28 | 28 сеп 2024 09:43, Елка Василева
131
Гърция готви жестоки санкции - затвор до живот, отнемане на книжка, за нарушения на пътя
Снимка: архив, БГНЕС

Нов правилник за движение по пътищата в Гърция предвижда тежки санкции за нарушителите. Страната е в челните места в Европа по брой смъртни случаи от пътнотранспортни произшествия, като само през 2023 г. загиналите са около 650.

Намаляване на скоростта в града от 50 на 30км/ч и на 20 км/ч там, където има училище или детска градина, и по-тежки наказания, особено при рецидив, предвиждат част от промените, предаде кореспондентът на bTV.

Нарушенията вече ще бъдат в три категории:

    с нисък риск - глоба от 30 евро и отнемане на свидетелство за шофиране до 10 дни при нарушения от типа на неносене на документи или неправилно паркиране;
    със среден риск - глоба в размер на 150 евро и отнемане на свидетелство за управление за 20 дни при шофиране без предпазен колан и каска, както и използването на мобилен телефон;
    с висок риск - тежки наказания с криминален характер, съгласно изменение в Наказателния кодекс от 2024 г., при нарушения като шофиране в нетрезво състояние, нарушаване на знак стоп или преминаване на червено, незаконни състезания, превишена скорост, както и неправилно изпреварване и движение в аварийната лента.

Тежките наказания ще бъдат: лишаване от свобода от 1 до 10 години и повече, ако деянието е довело до смърт на участник в движението. При смърт на повече от едно лице съдът може да наложи и лишаване от свобода до живот.

При повтаряне на нарушение санкциите ще се увеличават, а ако същото нарушение се направи три пъти в рамките на пет години, се предвижда отнемане на книжката за срок от пет години и нарушителят да премине отново курс на обучение и изпит.

Гласуването на промените ще стане в близките дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от София
Туристите в София вече се завръщат към нивата от 2019 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Тука дрогиран без книжка убил двама ранил трима но пуснат под гаранция ама от тая другата гаранция. Жалка картинка.
49
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
А как е в Норвегия, а как е в Норвегия?
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Тотален контрол върху придвижването, това целят. Да не мислите че са се загрижили за вас, овце?! Ще ви свалят от колите, ако продължавате да спите.
47
2
 
10
 
! Отговори
до 42 преди 15 часа
Наври си главата в ауспуха и дишай. Колите ще бъдат забранени до 10 г. В Ню Йорк в центъра не можеш да караш вече кола. Лондон също. Или ти излиза много солено. И при бай Г**ьо ще дойде.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Ние сме с два пъти по малко население и също толкова драстични показатели но без съществени мерки даже точно обратното. Престъпленията се толерират.
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Пиян опитен шофьор кара много по-добре от паниран неопитен! Това съм убеден. 90% от жертвите са при трезви
44
1
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 15 часа
Разбира ти главата, в центъра и данъците са по високи, общината трябва да направи паркинги и срещу прилична сума за местните да паекират вътре, а зоната да е скъпа, при нас обаче паркинги няма
43
6
 
2
 
! Отговори
Kick Ass преди 15 часа
Трябна да се построят големи паркинги на места като М О Ч А с такса 1 лв на час дори на 2 часа защо не!!!Защото не е целта да печели Хари общината или пазни мутри!Повтарям парите не са цел!Целта е екологията намаляването на задръстванията и свободният достъп до центъра на града!Но това българската абуригенска из мет немогат да си го представят като концепция.Как парите и да откраднеш няма да е най важното сакън!Е затова живеете като пу т ки българите защото мислите като пу т ки.
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Моята жена не й се отдава да кара и не се качва! Тя е трагична паника зад волана! А гледам колко некадърни карат....там е проблема. Те правят мелетата в 90% от случаите.
41
3
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 15 часа
Да шофьор ли си ако доживееш 60 г трябва да се радваш.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Забрана на велосипедистите в града, заради тях са повечето катастрофи в градовете.
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
У нас ако въведат затвор за пияните шофьори, ще намалеят случаите драстично. Но ние никога няма да въведем тази мярка защото сме дооолно скааапано племе.
38
2
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 15 часа
Че то има смъртни случаи вече и с тротинетки и велосипеди!!! Ти с 20 км в час може да си счупиш врата. Пак се изказвате неподготвено
37
6
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 15 часа
Знаеш ли, че с колело минавам 5 км по бързо от кола. Като увиснат на светофара и ги минавам по 20 парчета. Но те плащат бензин каско маско и си докарват инфаркти от обездвижване. Дарвин в действие.
36
0
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 15 часа
Ама все пак има и глобичка около 100еврА в Еленики за карането на автомобила с непокрити крака (стъпала).
35
2
 
5
 
! Отговори
Kick Ass преди 15 часа
36 Всъщност трябва да им е много скъпо на живущите на центъра на София да имат кола и да си я паркират по улиците
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Че те даже рейсовете от градския транспорт най не спазват правилата! Карат над 50, непрекъснато засичат колите, минават на червено и т.н. Аз съм се убедил, че не са проблем правилата ами смотаните и некадърни шофьори
33
8
 
10
 
! Отговори
мачкай боклука преди 15 часа
Браво точно така трябва или пълна забрана на частни автомобили особено в града. Има си велосипеди а сега и тротинетки за мързеливите. Но и за тяхната скорост трябват санкции.
32
3
 
4
 
! Отговори
България преди 15 часа
5 милиона население по офицялни данни от пребржяването преси да бъдат фалшифицирани а гласуват 6500
31
0
 
15
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 15 часа
гърция 10 милиона население 30 милиона туристи - 600 загинали на пътяБългария 5 милиона население 580 загинали на пътя