Телемедицината става все по-популярна, има ли бъдеще у нас

Доц. Спасков: Тя дава достъп до здравеопазване в отдалечени райони
4 окт 2024 22:55, Инна Ангелова
0
Телемедицината става все по-популярна, има ли бъдеще у нас
Снимка: Bulgaria ON AIR

Телемедицината, която представлява извършването на медицински услуги от разстояние, е тема, която все повече набира популярност в България. Въпреки предимствата ѝ, все още съществуват множество неясноти и притеснения сред медицинските специалисти.

"Когато говорим за големите ползи от телемедицината, ние не говорим за това как в София, в центъра, един пациент би могъл да получи помощ и кое е по-добро - дали той да си седи вкъщи или да прескочи до болницата, която е на 100 метра от него. Говорим за отдалечените региони, където липсва медицинска помощ", коментира доц. Спас Спасков в студиото на "Денят ON AIR".


Според бившия директор на "Пирогов" , вместо да се противопоставят качествени лични прегледи и телемедицински услуги, е необходимо да се проучи как телемедицината може да допълва съществуващата система, особено в области, където достъпът до специалисти е ограничен.

"Светът галопира, той върви напред, а ние се опитваме да измисляме най-различни псевдоаргументи за това как ще препънем света в това действие", каза доц. Спасков пред Bulgaria ON AIR.

Критиките относно телемедицината често се свързват с трудността на диагностицирането на определени заболявания, особено когато става въпрос за състояния, изискващи физическо изследване, като коремна болка. Важно е да се подчертае, че телемедицината по-скоро служи за консултации и проследяване на хронични състояния, а не за спешна медицинска помощ.

Спасков подчерта, че за успешното въвеждане на телемедицината е необходимо да се разработят регламенти, които да определят как ще функционира тази услуга и какъв контрол ще има над нея.

Гледайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Снимка на деня
Студен фронт ще донесе интензивни валежи над страната утре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.