Климатични промени: Цената на ВиК услугата ще расте

В някои общини загубите възлизат на над 90%
14 окт 2024 22:30, Анисия Иванова
15
Климатични промени: Цената на ВиК услугата ще расте

Недостигът на вода и климатичните промени бяха обсъдени в дискусионен панел по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), която се провежда в курорта Албена.

Представителите на общините споделиха своите впечатления как се отразява кризата с безводието през изминалото горещо лято върху жителите и ВиК сектора. Коментираха и какво е въздействието на засушаването върху населението и какви мерки -  дългосрочни и краткосрочни, ще се предприемат за преодоляването на проблема.

Проблемът на все повече общини с водоснабдяването и пресъхналите водоизточници стана обект на дискусии с представителите на местните власти от цялата страна на годишната им среща в Албена. По думите на бившия министър на околната среда и водите Юлиян Попов, модератор на форума, има общини с неизградени системи за водоснабдяване, а на места загубите възлизат на над 90%.

Има държави, които хронично изпитват недостиг на вода, но вече и при нас трайно се върви в тази посока, посочи Иван Иванов – председател на Българската асоциация на водите.

Около една четвърт от населението в България вероятно се снабдява с вода от Самоков и въпреки това дори и в тази община през лятото е имало населени места с воден режим, заяви кметът на Самоков Ангел Джоргов.

Добрият пример на дискусията беше даден от дейността на частното водно дружество, опериращо на територията на Столична община. По думите на Станислав Станев много е важно да се търсят начини за спестяване на наличната вода.

За пример бе посочена ефективна работа ВиК Русе. Директорът му Илиян Милев обърна внимание на още един проблем, за който почти не се говори.

Всички участници в дискусията се обединиха около идеята, че цената на ВиК услугата ще продължи да расте и това е неизбежно. Един от вариантите за краткосрочни действия е въвеждането на публично-частното партньорство в договори с гарантиран резултат.

Управлението на дружествата изисква системен подход и следването на ясни цели, така че при настоящите климатични промени да не продължим с години да говорим за все повече останали на воден режим населени места в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: водаценаНСОРБ
Още от Страната
Жертвите на пътя по-малко, но не заради институциите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 46 минути
до анонимен 12 ; - Кое е държавно при водоснабдяването , че не разбрах ?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Я пак
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако не е държавно цената на кубика ще стигне 100 лева или 100 пъти повече от при Виденов.
11
1
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 1 час
До 4Ако й ти казва че се източва целия язовир бе...и кой ти говори за улици...още 2010 година в Разградско имаше село което имаше 90% загуби по трасето до селото...хората бяха на режим при пълен язовир защото никой не е ремонтирал тръбата от времето на Георги Димитров....е сега нали Викчетата са частни защо пак има загуби...елементарно защото не ремонтират..
10
0
 
9
 
! Отговори
Хххх преди 1 час
т.е. климатините проблеми са отговорни за 90%-те загуби така ли..или алчността и некадърността...
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Конкретната климатична промяна в случая се казва тотално разпадаща се водопреносна мрежа в следствие на пълно занемаряване и дивашка корупция в продължение на десетилетия. Много лоша климатична промяна е това! Отдавна не е спешна, а катастрофално спешна, но с такива действия избори не се печелят. Печелят се с популизъм, а когато имаш избори през половин година е хубаво да не правиш компромиси с популизма.
8
0
 
0
 
! Отговори
Sebro преди 2 часа
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо!---> https://shout.to/maxpro
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако съберете електроенергията отчетена от ВиК дружествата получава ли се мощността на електроцентралите в БГ? Електроенергията заплащана от гражданиите може да се пресметне. Излиза ли сметката, или раздувате уж произведена от ВЕИ?
6
0
 
4
 
! Отговори
В България преди 2 часа
останаха само мързеливи п-е-д-е-р-а-с-и и к-у-р-в-и!!!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако към обемът вода, отчетена от водомерите, прибавите още 50-90% изгубена вода, получава ли ви се обемът на язовирите?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Вие представяте ли си каква кал по улиците е това, 90% от водата в един язовир да се излива извън тръбите и само 10% да достигат до водомерите? Айде по-полека с моливите и гумичките. 90% загуби са поне 70% чиста печалба за някои или чиста печалба за преразпределение за повече "тесни кръгове".
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
От къде накъде за нещо от природата ще ни вдигат непрекъснато цената. Всички виждаме като се спука тръба как на ВиК не им пука, че водата шурти, но хората им плащат всички загуби. За 35 г. нищо не се изгради само се увеличават мениджърите и заплатите.
2
0
 
12
 
! Отговори
Потоп преди 2 часа
Крадливите, алчни и некадърни монополисти, предлагат все по-лоша услуга, на все по-високи цени. Това е глобално затъпяване, а не климатични промени.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Откога водопроводните трасета които приличат ***,тъй като от 90-те години не е направено почти нищо по тях,се наричат *климатични промени*