Галъп: ГЕРБ с 25,7% от гласовете, ПП-ДБ с 16,6%, ДПС - Ново начало качва

МЕЧ и "Величие" са под чертата
14 окт 2024 15:00, Александър Попов
190
Галъп: ГЕРБ с 25,7% от гласовете, ПП-ДБ с 16,6%, ДПС - Ново начало качва
Снимка: Галъп Интернешънъл

Към началото на октомври, според декларациите на респондентите, сигурността на гласуване за Народното събрание е 30,5%, като трябва да се има предвид неяснотата в изборните списъци, декларативността на нагласите и т.н. Условното очакване е за около 2 милиона гласове. 3,1% от всички гласуващи се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“. Данните са на база независим сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“, проведен със собствени средства. Той обхваща 806 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю „лице в лице“ с таблети между 28 септември и 6 октомври. Сондажът не е прогноза за изборен резултат, а е моментна снимка – която е съчетана със сериозна условност заради степените на откровеност на респондентите, както и заради очакваното натежаване на „технологичен“ вот при очакваната колеблива обща активност.

Ако изборите бяха в началото на октомври и декларациите на респондентите се изпълнят, резултатите вероятно биха били следните: ГЕРБ-СДС запазва чувствителна преднина като първа политическа сила с 25,7% от гласовете.

ПП-ДБ изпъква по-отчетливо пред „Възраждане“ – съответно 16,6% спрямо 15,4%. На този етап е трудно да се определи кой би завършил на второ и трето място, като не са изключени и изненадващи развития.

Още по темата
По-трудно е да се определи с демоскопски методи ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС. Алиансът за права и свободи се задържа на ниво от 8,3%. Вижда се възходяща тенденция за ДПС-Ново начало, които влязоха в кампанията с по-ниски стойности, но към момента вече биха получили подкрепа от 6,9%.

БСП-Обединена левица биха имали 7,1%, а ИТН са с 6,3%. Всички тези формации към този момент са в своеобразен „пакет“, но развитието на кампанията може да промени много неща, доколкото, например, изпъкването на ДПС-Ново начало е вече видимо.

С добри възможности са МЕЧ с 3,7%, а и „Величие“, които към началото на октомври са на нива 3,2%. „Синя България“ е на ниво от 1,1%. Останалите дялове се разпределят между формации с декларирана на този етап подкрепа под процент.
 
Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети и е финансирано със собствени средства. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от Избори 2024
Костадинов и Цънцарова се сблъскаха, кой лъже, кой маже и кой плаче?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 57 секунди
До като смятам няма ППДБ няма да направят коалиция с Пеевски. Единсвено възможно е ППДБ и ГЕРБ ако се съгласят на равноотдалечен световноизвестен българин. Разбира се ще трябват още гласове отнякъде - ИТН, а дори и БСП. Друг изход няма. Но преди всичко ГЛАСУВАЙТЕ, ама гласувайте УМНО! Иначе няма правителство и огромната криза *** на вратата.
178
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
До Ха ха== За магнитко гласуват купените гласове на индийците! Тези,на които щуреца преди дни щеше да изнася "концерт"! Ако не искате купените гласове и корпоративния вот да определят бъдещето на РОДИНАТА ни,моля,събудете се БЪЛГАРИ и гласувайте против продажното статукво,което унищожава ДЪРЖАВАТА и НАРОДА ни!!!
177
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
Няма как да се подреди държава , без производство , без ноу хау , без поне 20 годишен план .Голям е натиска върху бизнеса , а всички знаем , че дребния бизнес е гръбнака на икономиката . Ние по принцип не сме свободни като държава да вземаме решения . Който и да дойде , нищо не се променя .Няма държавници които да помислят за развитието , само се кърпят дупки и това е .
176
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 4 минути
Сега чета оня от синагогатаГербаджията желязков толкова си е повярвал, че сочи дори - бай кюлчан за премиер с мандат на герб
175
0
 
1
 
! Отговори
като смятам няма преди 6 минути
да има за коалиция между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Пеевски
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Пеевски ще си влезе като на парад, когато не гласувате. Толкова ви е акъла.
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Стойчовците съвсем се уляха в подгъзуването си на намагнитения! Всички други били в пакет,видите ли,само началото се откроявало ярко с 6,9%?! То бива,бива свинщини,но тия минаха всякакви морално допустими граници!
172
1
 
2
 
! Отговори
Истинска случка: преди 16 минути
Глас за ГЕРП значи глас за ПЕЕФСКИ! Мафията и Мутрата са едно цяло, момчето държи здрало тиквуна за мудите!
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
ППДБ били възмутени от ареста за купуване на гласове, такова одупване на Доганя историята не помни, явно всеки трябва да може да купува свободно според тях? А на един друг арест си беше всичко ТОП?
170
3
 
2
 
! Отговори
Пригожин : преди 18 минути
Глас за Възраждане =глас за Рамзан Кадиров
169
0
 
3
 
! Отговори
Коза преди 19 минути
До АААДоган е в статистиката, просто се явява под Алианс за права и свободи.
168
1
 
6
 
! Отговори
Дядката преди 20 минути
Тия от Галъп си смениха шефа и веднага си пролича от смешните им проучвания! Нищо от тези писания и цифри не отговаря на реалното мнение на хората! Процентите на ГЕРБ,ПРОМЯНАТА и Ново начало са кошмарно надути!Вярно е че те разполагат с голям паричен ресурс за манипулиране на вота ,но е вярно и това че народа започна леко да си отваря очите!
167
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Галъп не беше ли купен от анализатора на ПИК Борислав Цеков, скоро пеевски ще измести и борисов, макар че полза никаква, може ли Цеков да свали санкциите, да отиде с пеевски на екскурзия в САЩ или Великобритания, да му деблокира банковите сметки, най-големият атлантик е престъпник по американските закони, не всичко е пари!
166
0
 
2
 
! Отговори
Царят е гол преди 24 минути
Сляп *** народ. Ограбиха цялата държава под носа ви, те имам милиарди, вие имате панелка. И спите дълбок сън. Пенсионерите я карат на сух хляб, улиците ви гробища. И само се надявате и вие някак си да се докопате до някой кокал. Жалка картинка.
165
1
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 25 минути
Величие - Печелят, ама като Миналият Път - Социолозите - Още Не го Знаят!
164
1
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 26 минути
Пеевски изобщо няма да влезеКой турчин ще гласува за негоДа не говорим за ония в турция
163
1
 
4
 
! Отговори
ААА преди 29 минути
Някой ще обясни ли как е възможно при около милион български турци ДПС-Доган да не фигурира в тази стъкмистика, а ДПС-Пеевски да е с близо 7% при положение, че на миналите избори ДПС имаше общо 13%. Половината избиратели на ДПС са се изпарили?
162
0
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 30 минути
Да умирам за - граб и пуделите вече никога гласТе да си издьржат укри и афгани, не мога и за тях да работя - те да лежьт аз да гладувам
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
къде е сектата Величие , не бил от сектата , тука нема не си ти се снимал пред кръста на Сциентологията
160
0
 
3
 
! Отговори
Стъкмистика преди 31 минути
Защо ми изтрихте коментара? Знаем, че пак ще нагласят изборите и във комисиите знаем как се трие и преправя! Герб и ДПС са нежелани, не че другите са стока. Вербувай и победи народе, да се борим за независима България! 132