Между 680 и 800 лв. трябва да е минималната работна заплата

Формулата за изчисление не отговаря на международните актове
19 окт 2024 19:46, Инна Ангелова
129

Българската формула за изчисление на минималната работна заплата не отговаря на международните актове, които България е ратифицирала и е длъжна да спазва. Това заяви в предаването Money.bg изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Той добави, че обвързването на минималната работна заплата към средната е порочно и неправилно. Иванов каза и, че това трябва да бъде премахнато по най-бързия начин.

Ако се приложи адекватно европейското законодателство, минималната работна заплата трябва да бъде между 680 и 800 лв., заяви изпълнителният директор на АИКБ.

"За текущата година тя е 939 лв., което е значително над горния праг, а за следващата година се предлага увеличение до 1077 лв., което застрашително доближава средната работна заплата в много от регионите и в много от икономическите дейности. Това до голяма степен разрушава пазара на труда и се стига до ефекта хора без квалификация, без специални знания и умения да получават възнаграждения, близки до тези, които получава средно квалифицирания персонал", каза Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът сподели, че българската икономика расте през годината, но с намаляващ темп.

"По-скоро сме песимисти и реалисти за икономическия растеж през следващата година и за следващите три години. Освен ако не се променят коренно европейските политики и да се намери начин за стимулиране на европейската и на българската икономика... Не ни очаква розово бъдеще", обобщи Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от Съботен бис
Игри и забавления на празника на брабоя в Копривщица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
БРУТАЛНО преди 56 секунди
Брутално насилничество над честния спестител години наред вече СТИГА С НАСИЛИЕТО! ВДИГАЙТЕ ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ. ДА ПЛАЩАТ ТРЯБВА ДЛЪЖНИЦИТЕ, А НЕ СПЕСТИТЕЛИТЕ !!
123
0
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 1 минута
Малко грубо ще прозвучи - но знаете приказката която казват западняците когато строя някога , беше другМоже да ме изтрият модетаторите но аз я цитирам дословноКомуниста кръв поврьща - пари не връща
122
0
 
1
 
! Отговори
Троян преди 1 минута
Съвсем правилно, на всички държавни служители, заплатите по 800 лева. Частния сектор, ще се движат възнагражденият във зависимост от търсенето и предлагането. За заварчик във Перник, дават 5000 лева заплата бе. И няма хора.
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
В Румъния е 1550лв МРЗ..Тоя п лужек иска 600 за България.Бесенеее....
120
1
 
1
 
! Отговори
асд преди 5 минути
"Задавате ли си въпроса,кой се съгласява да работи за МРЗ ?" - ами трудно е да се отговори, защото това са около 400-500 хил. души. Но както каза преди малко, НЕ Е ВАЖЕН РАЗМЕРЪТ, А ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ. Нека вдигат до небесата, НО ТАКА ЧЕ ДА НЕ НАКАЗВАТ ЧЕСТНИЯ СПЕСТИТЕЛ! СТИГА С ДЪЛГОГОДИШНОТО ИЗДЕВАТЕЛСТВОТО И ГАВГРА НАД ЧЕСТНИЯ СПЕСТИТЕЛ! ДОЛНО!!!
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
Задавате ли си въпроса,кой се съгласява да работи за МРЗ ? Хора без образование и възможност да покажат,че могат да правят нещо повече от едно голямо нищо ! Е,разбира се и пенсионери-обикновено,като охрана или пазачи,за да добавят някой лев към пенсията !
118
0
 
0
 
! Отговори
до Вьзмутен преди 13 минути
ами не са имали интернет хората тогава
117
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 13 минути
Педалския продажен сайт цензурира дори българската дума цйганин или м***НГ***Л.от това да си направим сметка каква продажна *** сме,за да са добре малцина клякат и лапат на господарите от еврог.е.йския съюз и фащ.От тези няколко психично болни страдат всички булгари.
116
0
 
1
 
! Отговори
Вьзмутен преди 15 минути
Някой сега си скубят косите и ревьт - аз не знаех, че - костов, бакьрджиев, желев, баце, соломон паси, са били, членове на - бкп, ми като не си знаел защо пьрво не провери - преди да барикадираш парламента, преди да пашиш /партииният дом - инай вече досиетата на - сьтрудниците на /дс
115
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 17 минути
Едали ще си влезете в ролята на държава и ще търсите осигуровките от дерибеите,ще гоните пенсионерите от работа за да работят младите,ще намалите пенсионната възраст за да може дъртите да помагат на младите с отглеждането на деца,ще спрете да давате на всички пенсионери пенсионерски дърва и социален патронаж,само най бедните трябва да са така,ще спрете да давате на всички *** помощи и всички да са с телкове,диабетици,сърдечно болни,глухи,неми,глухонеми,ще ги накарате да си плащат данъците.
114
0
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 22 минути
Каква е грешката според мен, ок сьгласен другаря горбачов закьсал продал на запада - източна германия след чернобил защото нямало пари да се покрият всички щети от аец ленин в украйнаДоговорили се за сумата с рейгьн, но трябваше да има лустрация и да се забрани на всички бивши комунисти от някогашното - сдс, да участват в управлението на страната
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Убавец,формулата за МРЗ не е българска а европейска,щом не ти изнася тук на теб и на твоите червени дружки като Велев и сие може да се пръждосвайте там където ще ви вървят мурафетите!
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 24 минути
Заплатата на моята баба през 80 -те в "Сердика" е достигала 500 -600 лв, четиридесет години по-късно тази сума е пенсията на огромна част от българските пенсионери, докато цените на всичко нарастват с неадекватно темпо...
111
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 25 минути
Психично болния дебелак защитаващ още по големи дебелаци не иска да дава пари!! Добре нека е така,но 1 месец докато мине изпитателния срок,депутатите имат ли изпитателен срок? После ако дават навсякъде минимума за живот на месец от 1460 лева нето на човек от семейството нека е така с минималната.
110
0
 
4
 
! Отговори
НЕ Е ВАЖЕН РАЗМЕРА преди 29 минути
Не е важен размера на заплатата, А ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ. Вдигайте, ако щете до небесата заплатите, но така че да не наказвате честните спестители!
109
0
 
3
 
! Отговори
Комунистите преди 35 минути
Ти как льжеш жена си, че я обичаш а тя теб, че си единствен и за друг даже не е мислила
108
0
 
5
 
! Отговори
Бай ви преди 35 минути
600 на седмица ли?
107
0
 
4
 
! Отговори
Комунистите преди 36 минути
Ще ви разкажа една история от времето на соца - колко е льжа колко истина незнамБаща ми я разказваше някога на маса - сьбрали се бившите партиини величия в една хижа, в едно село - поповско, сеячИзправил се добри джуров и рекьл - кьм любен гоцевЛюбене ти начетен умен мьж що ще речеш за демокрациятаДр - горбачов иска перестройка нещо са си говорили там с рейгьн - изправил се гоцев и рекьл - абе бат добри тая работа е като оная работа - ние ще ги льжем, че им плащаме те ще ни льжат, че работят
106
0
 
6
 
! Отговори
Непалец преди 37 минути
То на тия заплати не ви се получава да внасяте работници от най-бедните страни, ако ги свалите още повече, отде ще ги намерите?
105
0
 
10
 
! Отговори
Ама преди 38 минути
Ние и бизнес ли сме имали? Работодатели, които не искат да плащат заплати.