Раждаемостта се възстановява, проблем е миграцията

Демографските предизвикателства се отразят на икономиката
24 окт 2024 19:08, Инна Ангелова
6

От началото на 90-те години на ХХ век населението ни е намаляло с 2,5 млн. души. Демографските предизвикателства се отразят и на българската икономика.

"Целта е да представим ефектите от демографията върху икономиката. Емиграцията превишава имиграцията в страната. Нашият анализ показва, че раждаемостта в България след 90-те години се възстановява. Около 2022 г. средният брой деца на една жена в България е в порядъка на 1,6, което в Европа е добре. По-сериозният проблем е свързан с миграцията, особено в периода през 2011-2012 г.", коментира доц. Пламен Ненов от Съвета за икономически анализ в предаването "България сутрин".

Попитан как може над се увеличи раждаемостта, Ненов отговори, че културният фактор е много силен, икономическите стимули понякога са от второстепенно значение.

Пред Bulgaria ON AIR доцентът подчерта, че е важно да има промяна в разбирането в обществото и социалните норми. По отношение на икономическите стимули - това са политики за подобряване на достъпа до детски градини и ясли. Необходими са и жилищни политики.

"Постоянното застаряване на населението води до намаляване на стимулите за инвестиции в продуктивен капитал и оттам се намалява продуктивността на икономиката. Трябва да има стратегия, която да се следва. За краткосрочните политики най-важни са политиките, свързани с миграционните процеси и дори да се опитваме да връщаме висококвалифицирани кадри, които работят в чужбина, в България", обясни доц. Ненов.

Той уточни, че за да се промени пенсионната система, са нужни компенсиращи политики, които трябва да се извършват дори и да няма демографски проблеми. Доц. Ненов е на мнение, че е необходима повече гъвкавост.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Страната
60 000 фирми ще наемат служители следващата година, какво търси бизнесът?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 1 час
Образованите хора и майсторите могат да имат по 3-4-5 деца, но само майстор познавам с 4 , а за 5 не се сещам бял. Много лесно се решава проблема без детски, а само с опростяване на данъци. Така малцинствата ще се развъждат в ЕС и няма да има проблем с пенсиите. Последните трябва да бъдат двойни за хора с три работещи деца в България. Ако замине 1 да се намалява процента, ако остане 1 да няма увеличение.
5
1
 
4
 
! Отговори
от Развъдника преди 1 час
Продължаваме развъждането на човечета. Стават или не стават , ама на количество ще го докараме според новите Директиви на ЕС. Важното е калабалък да става като в Бангладеш.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Когато раждаемостта започне да се възстановява, аз си правя изводи за българското малцинство в България.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Раждаемостта на етническите българи е 0.5 %
2
1
 
4
 
! Отговори
Златан преди 2 часа
България е окупирана държава. Само игото се смени на немско (19/20 век) и сега а наглосаксонско вместо турско. Но последствията не са по-добри. Населението през 1991 г. е било 9 милиона, сега е 5 млн (да не говорим за актуални % от етноси). Стопяването е частично поради проста работа в ЕС.Това не ли кражба в робство? Атлантическият пакт е аналог на еничарите, вид данък от балканските семейства като деца, за да ги отгледат като наказатели на собствените си роднини.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Знаем как се възстановява - на приказки.

Спонсорирани публикации