Шест часа бой, газ и анархия: Християни се биха за църква в Украйна

Привърженици на УПЦ искаха да изгонят онези, свързани с Москва
24 окт 2024 16:38, Нели Христова
194
Шест часа бой, газ и анархия: Християни се биха за църква в Украйна
Снимка: Twitter

Повече от шест часа сутринта на 17 октомври стотици православни християни от конкуриращи се църкви се бориха за контрол над най-голямата църква в Украйна, Свети Михаил в Черкаси. Свещеници и богомолци си разменяха удари с пожарогасители и столове. Атакувани със сълзотворен газ стари жени се криеха в шаловете си. А един епископ беше съборен след "дъжд" от юмруци.

В крайна сметка привържениците на независимата украинска църква спечелиха, прогонвайки онези, които са лоялни към свързаната с Москва църква, към която е принадлежал Свети Михаил и за чието отстраняване местните хора са гласували през юни.

В 11 сутринта, миризмата на сълзотворен газ все още се носеше тежко във въздуха, новата администрация обяви победа и за първи път проведе литургията на украински. Митрополит Феодосий Снигирев, сваленият глава на църквата и предполагаем симпатизант на Русия, накуцвайки заедно със своите последователи, обеща да създаде подземна катакомбна църква.

Когато The Times посетили "Свети Михаил", останките от счупени столове и натрошено стъкло все още се събирали. Отец Назарий Засански, един от новите военни свещеници, разказа как е бил ударен с дъска по главата по време на битката.

Отвън повече от 30 въоръжени полицаи и войници от националната гвардия поддържат реда, за да предотвратят по-нататъшна конфронтация. Сбиването завърши с четирима души приети в болница и 20 ранени, каза полицията. Образувано е досъдебно производство за хулиганство, като се разследват членове на двете страни.

🇺🇦 In Cherkasy, there was an attempt to seize the St. Michael's Cathedral of the UOC by raiders of the Nazi Regime.

They attacked the church and started playing songs about Bandera.

During the incident, one of the attackers opened fire on the believers who were in the church. pic.twitter.com/WP0XJhCx1G

— Иван ☦ (@lll_Tatarinov_H) October 17, 2024

"Беше пълен хаос", каза 38-годишният Засански, показвайки мястото, където дебелите дървени врати на входа бяха разбити.

Колкото и грозна да беше, каза той, битката беше необходима. Това беше църковен спор, но и въпрос на национална сигурност.

"Московската църква е инструмент на руските служби за сигурност и представлява опасност за страната ни", каза той. "Тя отдавна се опитва да деморализира нашите хора тук, като им казва, че Русия не е враг, че всички сме братя и сестри и че не трябва да воюваме. Но това си е чиста пропаганда."

През вековете, през които Украйна се е борила да се освободи от руското господство, суверенитетът и духовността са били взаимосвързани. Когато политическият контрол над украинските земи премина към Москва в средата на 17 век, същото се случи и с църковната юрисдикция. Едва след разпадането на Съветския съюз независимата украинска църква се възроди напълно.

Наред с независимата църква, която сега се нарича Православна църква на Украйна (ПЦУ), все още съществува църквата, свързана с Русия, под формата на Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦМП), която с повече от 10 000 енории остава най-голямата в Украйна.

Войната направи позицията й все по-неустойчива. Много украинци сега го гледат като на убежище за симпатизантите на Русия, особено след като патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, с която УПЦМП е свързана, обяви нахлуването през 2022 г. за "свещена война".

Освен това има опасения, че църквата действа като ръка на московските разузнавателни мрежи, за които самият Кирил е работил като информатор през 70-те и 80-те години на миналия век.

СБУ, вътрешната разузнавателна агенция на Украйна, започна наказателно производство срещу десетки свои духовници за сътрудничество, включително събиране на разузнавателна информация за украинската армия и движението на оръжия.

Сред тях е 50-годишният митрополит Феодосий, който е съден по обвинения в "оправдаване на въоръжена агресия срещу Украйна" и разпалване на религиозна омраза. Засански каза, че са намерили снимки на цар Николай II в църквата заедно с благословия за Кирил. Феодосий отрича всички обвинения и каза, че превземането на "Свети Михаил" от привърженици на УПЦ е незаконно.

На 20 август президентът Зеленски одобри забрана на всички религиозни организации, свързани с Русия. Законът предвижда деветмесечен преходен период, през който УПЦМП трябва или да се слее с УПЦ, или да прекрати напълно връзките си с Москва.

Правителството вече е изправено пред обвинения в религиозно преследване и изблици на насилие като тези в Черкаси ще даде повод за безпокойство, тъй като се опитва да изкорени руското влияние, като същевременно избягва обществения разрив, от който Кремъл бързо се възползва. Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, определи инцидента от миналата седмица като "варварски".

Съществува и риск от съпътстващи щети за отношенията на Украйна с нейните партньори. По-рано тази година Джей Ди Ванс, републиканският кандидат за вицепрезидент, описа закона като "нападение срещу традиционните християнски общности" и направи косвена заплаха по отношение на доставките на оръжия и финансова помощ от Америка.

"Това ще бъде … нашият срам, че отказахме да използваме стотиците милиарди долари, които изпращаме на Украйна като лост за осигуряване и гарантиране на истинска религиозна свобода", каза той.

Дългогодишни богомолци продължават да идват в катедралата в Черкаси, без да се притесняват от събитията от миналата седмица. Тетяна Боровенска, 40-годишна, козметик, каза, че никога не е имала проблем с това църквата да бъде присъединена към Москва в миналото, но при тези обстоятелства не възразява срещу прехвърлянето към ПЦУ.

"Има само един Бог. Би било прекрасно, ако всички религии и всички деноминации могат да отидат в Йерусалим и да се молят заедно", каза тя. "Но, за съжаление, това е реалният свят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от Русия
Ще забрани ли Путин и презервативите?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 47 секунди
Hah 4e interesno to4no amerikanska propaganda, pluqt vseki koito pravi kato tqx, no kogato sa te tova e upravdano s izmukani ot prastite izvinenia. Mrasna amerikanska zgan dolo racete ot slavqnskite narodi.
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Ще се присъединя само към църква, която е запазила духа на първите християни. Онези дето са живеели както е описано в Деяния на апостолите и в посланията им. Тия днешните се борят за власт и влияние, а на по-ниско ниво са си чисти печалбари.
150
2
 
2
 
! Отговори
Мирянин преди 10 минути
Украйнците добре правят, а ние кога ще изгоним руzките агенти от църквите! Пръв трябва да бъде изхвърлен патриарха на Митрофанова.
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
тия ми приличат малко на футболна агитка, като толко искат да гонят всичко свързано с москва да ходят на фронта а не да бият беззъби старци...
148
2
 
1
 
! Отговори
Реално преди 13 минути
БПЦ Църквата е на подчинение на Руската ПЦ.И точно по тази причина БПЦ даде автономия на Сев. Македония за своя независима Църква.Под натиска на КГБ-то.Представяте ли си? Един град със пет села да си има Автокефална Църква.Да се смееш ли,да плачеш ли? Иначе БПЦ ако бе независима Църква,това никога не би се случило.Също и никога БПЦ не би продала свои имоти по морето на руски олигарси и КГБ Институции.Дори има съмнения за за този новият проект който онзи Ивелин използва та да влезе в политиката
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Кой когото ще да подкрепя, но в 21-ви век да се биеш за църква... има нещо нередно с тази ситуация.
146
2
 
1
 
! Отговори
До Православен преди 21 минути
Запазило ни, друг път. Народът винаги е имал свои вярвания, които официалната църква не понася. Тъкмо твоето православие е причина османското робство да е 5 века, а не 2-3, както е при унгарци и хървати.
145
2
 
7
 
! Отговори
ами да преди 25 минути
Руски попове с пагони Егати и църквата руска Същата е и у нас
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
По нашите земи е имало духовност от поне 8 000 години. Докато император Константи, избил половината си семейство, за да дойде на власт, не налага неговата версия на християнството с огън и меч. Хубаво учение ни е оставил Христос, но властолюбци са го покварили и изменили с користни цели. И така до днес.
143
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 27 минути
Укри сър.
142
1
 
7
 
! Отговори
смеххх преди 28 минути
Никой не иска КГБ църквата
141
3
 
5
 
! Отговори
Антихохли преди 29 минути
Хохлите отново се показаха като фашистка ***,а Путин още ги жали...
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
Тука се биха за имоти и свещи, тия сега пак за същото. После *** пали свещи и целувай ръка на дедо поп. Вярата е в човека, не в църквата при търгашите.
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 32 минути
До католиците тука К'ви католици те гонят. И на католици и на протестанти им е все едно за изкривеното ви кривославие. Гледат ви както Учен гледа на двуутробно - интересен случай на генетична аномалия.
138
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 32 минути
До Анонимен 136 Руските попове с пагони вече "мирни хора" ли се пишат?
137
3
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 36 минути
Тази "държава" ще бъде заличена от картата на света!
136
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Не се бият христиани, а нацисти от Украйна с мирни хора в църква.
135
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
До реалист Какви *** трябва да са тези, които трябва да бъдат отстранени от окупирана от тях църква със сълзотворен газ и шутове?
134
5
 
11
 
! Отговори
реалист преди 40 минути
Абсолютни дивааци и примаати тези украинци! Запада им проми тиквите, а те и без друго са ***, но му се вижда края. Русия напредва.
133
11
 
3
 
! Отговори
Антифашист преди 41 минути
Руския фашизъм ражда контра фашизъм. А като фашизирана и църквата си аген Гундяев и ФСБ, получават контрафашистки отпор.