ВВС на САЩ изстреляха безпилотен космически апарат

Мисията на X-37B Orbital Test Vehicle е засекретена
23 апр 2010 10:19,
50
ВВС на САЩ изстреляха безпилотен космически апарат
X-37B Orbital Test Vehicle. Снимка: Air Force

ВВС на САЩ изстреляха в четвъртък експериментален безпилотен летателен апарат в Космоса, който по конструкция напомня сегашните американски совалки в миниатюра, съобщава Ройтерс.

Апаратът X-37B Orbital Test Vehicle, който се разработва от 10 години, стартира от Космическия център „Кенеди“ във Флорида. Очаква се X-37B да остане в орбита 9 месеца, след това програмата за автопилот ще го върне във военновъздушната база в Калифорния.

Информацията за експериментите, които ще осъществява новият летателен апарат, е засекретена.

Според заместник-секретаря на ВВС на САЩ по космическата програма Гари Пейтън, основен приоритет на мисията ще бъде тестът на автоматичната система за навигация на X-37B, както и изясняването на финансовите разходи за подготовката на апарата за нов старт.

Той отбелязва, че ВВС на САЩ ще сключат договор за втори X-37B в зависимост от успеха на сегашната мисия.

X-37B е построен от специалистите на Boeing Phantom Works. За разработката на апарата са похарчени милиони долари, но точната стойност не се назовава.

Програмата X-37 отначало се ръководи от НАСА, но после преминава под ръководството на отдела по изследвания и разработки към Пентагона, а след това – към секретното подразделение на ВВС на САЩ.

Стартът на космическия безпилотен апарат е осъществен с помощта на ракета-носител Atlas 5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Обама преди 14 години
Военни цели ???
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ares е за извеждане на тежки товари в орбита, като модулите за бъдещия кораб до марс.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Другата им нова ракета - Ares I (със стар подобрен двигател от 60-те години) също е за военни цели и неслучайно носи името на древногръцкия бог на войната.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абсолютно джудже е тази мини-ракета в сравнение със совалките които спират да летят. При това се прави с военни цели - явно пак се готвят за войни американците.
15
3
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Много често първоначално се изпитват умалени модели на апаратите. Една разработена технология лесно може да се използва за граждански и военни цели. Ядрена глава няма как да има в тази совалка, това е незаконно, а и много опасно, средно на 50 полета е възможна катастрофа, която с 90% вероятност ще е над територията на САЩ. Мислете малко с главите си!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Евала, какво повече може да се каже :)
13
1
 
7
 
! Отговори
Илиян преди 14 години
Хм, излетяло е нещо което няма да ви кажем какво ще прави там горе, а също така не ви интересува колко пари струва. Ако не се разбие ще направим второ, а информацията ще е същата. Аз това разбрах...
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За сравнение - совалките които спират да летят от тази година са доста по големи от тази "консерва" както някой се изрази в коментара си. Совалката е висока (дълга) - 56.1 метра и с диаметър - 8.69 метра - по-голям от височината на тази малка ракета - X-37B Orbital Test Vehicle - 8.38 метра.
11
0
 
7
 
! Отговори
Пфууу преди 14 години
Демек това ще е самолет летящ в околоземна орбита , натъпкан с ядрен взрив , даващ дежурство по 9 месеца в космоса трудно да бъде засечен и в готовност да порази всяка точка на Земята . То и близко до акъла .
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Къде я видя тази следваща совалка?
9
6
 
4
 
! Отговори
преди 14 години
Пропускате най-важното - следващата совалка е почти готова. На старата серия совалка й предстои 132-ра мисия. Работи се здраво, безспорно няма кой да съперничи на САЩ в Космоса.
8
5
 
9
 
! Отговори
дано преди 14 години
Дано да падне тая консерва, секретна мислия тинтири минтири. Аз изкам докато нещо лети над мен да го знам какво прави.
7
1
 
3
 
! Отговори
Nick преди 14 години
Като чета какво пише за него в западни сайтове както и в сайта на Боинг - това е една малка - дълго 8.38 метра и с размах на малките крила - 4.6 метра тестова ракета която се прави с военни цели от американците.
6
1
 
2
 
! Отговори
дедо преди 14 години
неизвестна била мисията.щом военните са разработили това чудо,за какво мислите че ще се използва.разузнаване,снимане,комуникации и още нещо.
5
2
 
8
 
! Отговори
Ash преди 14 години
Ха сега си представете ако Иран или Корея направят подобно нещо. "Засекретена мисия? Да ги нападнем!"
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
с това няма да имат място за консерви за изпът до марс..
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Както са казали великите стратеги на 20 век - този, който контролира небето, контролира бойните действия. Явно, че на Хамериканците не им стига, че имат най-силните ВВС, но искат да се издигнат по-високо от всички останали. Айде да видим сега, как с изтребител прехващач ще свалиш космически кораб! То това не е Деня на независимостта!!!
2
2
 
5
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: номер 1Тати обеща да ми купи колело, ама... другия път :-)
1
2
 
2
 
! Отговори
ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ ;) преди 14 години
Значи все пак ше се ходи до МАРС ...ама след 25 години ;)