Българската ACTA

Промените в Закона за хазарта предвиждат въвеждането на интернет цензура
6 мар 2012 21:18, Бойчо Попов
29
Българската ACTA
Снимка: Getty Images

Ако в даден момент се окаже, че електронната търговия заплашва бизнеса на моловете и всички големи търговски центрове, те ще се обединят и тяхната индустрия ще започне да лобира за налагане на филтриране на съдържанието в мрежата. По този начин бизнесът ще се опита да реши проблема си по един лесен за него начин.

Всичко това може да изглежда твърде илюзорно, но опитът показва, че не е невъзможно да се случи.

След като повечето потребители на интернет вече почти не купуват дискове с музика, защото я получават в мрежата, музикалният бизнес се опита да наложи чрез правителствата различни правила и закони, чрез които торент сайтовете да бъдат затворени. Едва преди няколко дни стана ясно, че големите торент оператори вече предлагат нова технология, чрез която потребителите да могат да обменят файлове. 

Още по темата

По подобен начин действа и хазартният бизнес в България, твърдят представителите на осем граждански и бизнес организации.

„Днес на сцената се появи хазартната индустрия, чийто интерес се премести в онлайн пространството“, заяви Димитър Ганчев от „Интернет общество – България“ и визира промените в Закона за хазарта, които вече бяха приети на първо четене в парламента. Те предвиждат да наложат на операторите задължението да блокират достъпа до нерегистрирани по българското законодателство сайтове за залагания. Законодателят, разбира се, посочва благородни мотиви – ако сайтът на хазартния оператор не е регистриран в страната, потребителят няма да е адекватно защитен. Освен това и в хазната няма да влезе нито лев данък. От мотивите си за внасянето на точката в законопроекта водещата ресорна парламентарна комисия по бюджет и финанси посочва, че по този начин се очакват допълнителни приходи от 150 млн. лева на година.

Организациите обаче са категорични, че в случай на целево и регламентирано филтриране на информация, ще се смени технологията без наличие на централизиран сървър. По този начин онлайн хазартните залагания няма да се правят онлайн в буквалния смисъл, а ще се мисли друга технология, която да заобиколи забранената и в бюджета няма да влезе нито лев.

„Абсолютно невъзможно е да се приложи ефективен контрол в интернет. Потребителите знаят как да заобиколят филтрирането. Обявяването на списък от сайтове, примерно - хазартни, за незаконни, е най-добрият начин те да се рекламират. Това може да поощри потребителите да заобикалят този контрол и води до минаването им "в нелегалност“, заяви и Невен Дилков, председател на Сдружението за електронни комуникации (СЕК).

По думите му в пиковите часове интернет трафикът в България надминава 300 гигабита в секунда, което е три пъти повече от съдържанието на Енциклопедия Британика. На ден това прави 250 000 пъти съдържанието на енциклопедията, заявява той.

Според председателя на БАИТ Теодор Захов промените в закона за предвестник на “Национален регистър на забранените сайтове в Интернет”. „Опитите за натиск и ограничаване на свободата в интернет - най-демократичното технологично изобретение, продължават. Ако загубим това право, значи сме загубили демокрацията, защото имаме цяло едно поколение, израснало в и чрез мрежата", заяви Захов.

Той цитира анализ на агенция MAC върху последствията върху френския хазартен бизнес след въвеждането на подобна забрана там. Данните обаче показват, че законовите промени, които са опитали да блокират достъпа от Франция до 15 000 сайта, определени като незаконни, не са били ефективни. „Мерките са били лесно заобиколени от всеки потребител, дори от тези с минимални технологични познания“, заяви Захов.

От осемте организации, които обединиха усилията си в противопоставяне на новите законови текстове, са готови да предложат други регламенти, по които дейността на нерегистрираните сайтове да бъде ограничена.

От Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ) са пратили и петиция до председателя на парламента Цецка Цачева. „Гласуваните на 2 февруари 2012 г. на първо четене от Народното събрание промени в Закона за хазарта съдържат рестриктивни текстове за филтриране на съдържане и сайтове в интернет, противоречащи на редица директиви на Европейския парламент и решения на Европейския съд. Никой да не може да налага контрол и филтриране на трафика в интернет и да не може без съдебна санкция да изисква информация за личните данни на потребителите", пише в петицията.

А организациите са категорични, че, ако законът се приеме в този вид, ще сезират президента и омбудсмана заради нарушения на конституционни права, както и Европейската комисия заради нарушаване на европейски директиви.

Още новини от сферата на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всичко се знае, нета се създаде зарибиха ни с безплатно, сега стискайте зъби първия път винаги боли, после се свиква, богатите стават по богати
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ви изсъхнат рътсете, защо изтрихте 23, ***
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На ви сега MALL-ове. :)
22
1
 
25
 
! Отговори
Quo Vadis преди 12 години
Какво сте наслагали минуси на 23. Посочете едно от нещата които да не са верни. Ама нееее като ни наричат мърляви и необразовани простаци ние викаме "нее не е така". Вместо да се замислим как да променим нещата. Минусите тук няма да премахнат нито едната от причините но ако ви помагат да спите по-добре нощем добре.
21
24
 
34
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Искрено се радвам, че най-накрая виждам една обективна оценка на този ограничаващ правата закон. Все още обаче съм песимист и си мисля, че ще се опитат да го прокарат. Надявам се да успеем да ги спрем, в противен случай на много хора като мен ще им се наложи да напуснат родината си поради *** лобистки ристрикции! Закона или е писан от хора, които са крайно незапознати или е писан с лобистка икономическа цел. Наивно вярвах, че ГЕРБ са различни, но вече невежеството става повече от прекалено!
20
0
 
23
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Сателитния интернет е един от най-лесния за писане и снифане :)))
19
0
 
23
 
! Отговори
@host преди 12 години
да, ще имат възможност в Русия да ти снифят трафика, но понеже в него ще има главно порно и футбол, предполагам няма да са особено заинтересовани
18
3
 
22
 
! Отговори
Host преди 12 години
Искам някой компетентен да се изкаже , ако си купя сателитно обурудване на дадена фирма и си вземам да речем нет от русия през сателит има ли възможност някой да снифи по някакъв начин трафика ми докато комуникирам със спътника.Ако не бъдете сигурни че в бъдеще това ще е начина на комуникация.Нашите провайдъри също ще пуснат след време такива анонимни канали (срещу по високо заплащане) които осигуряват дълбока анонимност
17
0
 
20
 
! Отговори
До гларус преди 12 години
Пич , намали нулите , че и на сина ми който е на 9 месеца му стана смешно от твойте коефициенти , а още повече и 2000 коеф. от еврофутбол и в най розовите ти сънища няма да видиш , хах ... :)) Това може да мине даже и за най новия виц - Еврофутбол дават 2000 коефициент :))
16
1
 
34
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Милиционерите умора нямат да измислят глупости, а са и ненаситни за комисионни :))). Ей, до преди тях си мислех, че по-нагли, по-крадливи и по-прости от трипартийката няма, ама не бях прав. Тиквениците ме опровеграха :)
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да спреш достъп до нещо в интернет е като да напъхаш пръдня в ***!
14
0
 
26
 
! Отговори
гларус преди 12 години
много ми е интересно,тия двамата с минусите,дали са гърци или ***?както и да е.НО и на вас да ви е.а п....па лелина.България за Българите.чуждите компании да се спасяват,щом не са конкуренция,а измамници и лапачи.
13
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
айде, залаганията онлайн нямат нищо общо с цензурата, не се опитвайте да ни карате да подкрепяме чуждите проблеми, защото залаганията са точно тава
12
3
 
43
 
! Отговори
glarus преди 12 години
преди две седмици се запознах с един пич в еврофутбол кафене,който беше заложил в чужд саит 2 евро срещу Inter/на live/срещу коефициент 5000.и го хвана.интер паднаха,като домакини с 0;3.в същото врене еврофутбол даваха коефициент 2000.3000 разлика.в кой саит ще заложите вие?пича си взе 10000 с 2 евро,благодарение на конкурентните/незаконни/сайтове,за сметка на нашите мошенници.3000 разлика.не благодаря:)гърците в гърция
11
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Овце... трябваше да се пред парламента ,миналия път ..тоталитаризма наближава с пълна сила! Независимо под каква форма!
10
2
 
67
 
! Отговори
Афродизиак преди 12 години
Нема да се плашите! Интернета ке го биде, твърде късно се осъзнаха колко невъзможно ще е да го контролират. В сегашния си вид нета е на практика неконтролируем, подлежат на контрол само ***, които са си позволили да споделят твърде много!!! Внимавайте със скайп, фейсбук и прочие компрометиращи Ви 'забавления' !!!!!!
9
3
 
19
 
! Отговори
дади преди 12 години
Само ако посещавам сайтове за залози ли ще ме филтрират или по принцип?
8
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Толкова объркана информация скоро не бях чел то молове, хазарт, торенти не знам си какво голяма бъркотия на едно място.
7
0
 
36
 
! Отговори
преди 12 години
брей, каква добра Конституция е приета 91-ва година, без да са мислили, че Интернет ще стане такава сила, са заложили адекватни текстове, които да ни защитават и в днешното време (y)
6
3
 
61
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Ще свършат ли някога глупостите на герб?!