В САЩ изстреляха сателит за проучване на облаците

Мисията му ще е три години и ще е на 400 км над Земята
29 май 2024 10:37, Инна Ангелова
13
В САЩ изстреляха сателит за проучване на облаците
Снимка: Sorae, X

От Калифорния беше изстрелян сателит с мисията да проучи каква роля играят облаците в борбата с климатичните промени. Апаратът EarthCARE е разработен в сътрудничество между Европейската космическа агенция и японската космическа агенция JAXA. EarthCARE беше изстрелят с ракета SpaceX Falcon 9 от военновъздушната база Ванденберг.

Мисията на апарата ще продължи три години, а през това време ще се движи в орбита на около 400 км. над Земята. „Изстрелването е напомняне, че космосът не е само за изследване на далечни галактики и планети. То е за разбиране на нашата красива, но крехка Земя", заяви директорът на ЕКА Йозеф Ашбахер, предаде Ройтерс.

Основната цел на проучването - изследване състава на облаците и как те влияят върху климатичните изменения. Съставът им зависи много и от това къде те се намират в тропосферата, най-ниския слой на земната атмосфера. „Те са един от основните фактори, които допринасят за това как се променя климатът - и един от най-слабо разбраните“, каза Доминик Джилиерон, ръководител на отдела за проекти за наблюдение на Земята на ЕКА.

Тропосферата започва на около осем километра над полярните региони, но в близост до екватора тя е на около 18 километра. Това означава, че облаците влияят на климата по различен начин в зависимост от тяхната височина и географска ширина.

"Белите и ярки купести облаци, които са съставени от водни капки, се намират ниско и работят като чадър, като отразяват слънчевата радиация обратно в космоса и охлаждат атмосферата. По-високо разположените облаци цирус, изградени от ледени кристали, позволяват на слънчевата радиация да преминава през тях, като нагряват нашия свят. След това цирусите задържат топлината в себе си като одеяло", посочиха от екипа.

EarthCARE ще бъде и първият сателит, който ще измерва не само вертикалното, но и хоризонталното разпределение на облаците. Два от инструментите на космическия апарат ще насочат светлина към облаците, за да изследват дълбочината им.

Единият от тях, включващ светлинно откриване и определяне на радиус на действие, или LIDAR, ще използва лазерен импулс, за да измерва както облаците, така и аерозолите, които са малки частици като прах, полени или замърсители, отделяни от човека, като дим или пепел.

Радарът на сателита ще проникне през облаците, за да измери колко вода съдържат те и да проследи скоростта им. Други инструменти ще измерват формата и температурата.

От получените данни екипът ше добие представа каква е пълната картина на облаците и ще се актуализират климатичните модели,  които оценяват колко бързо ще се затопли светът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: мисиясателитSpaceX
Още от САЩ
САЩ: В Рафа Израел не е нарушил "червената линия" на Байдън
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кои облаци, естествените или посятите.:))
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Верваме ви, хахахахах.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сигурно имат ново супер модерно студио за космоса
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ще проучва руските и китайскито облаци, севернокорейските също са доста интересни
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
сигурно само над Русия и Китай ще виси че там е най облачно.
7
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 седмици
До АнонимеН 400км е ниска орбита. на подобна орбита се намират орбиталните станции - под защитата на електромагнитния щит на земята. Но на тази височина има остатъци от атмосфера. Поради тази причина всеки месец трябва сателита или орбиталната станция да си коригира орбитата като се ускорява. Сателита ще съществува докато има гориво за двигателите..
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
кемптрейлса с ковид морбили В19 и т.н. трябва да продължи и рептилите да ни пръсконтят
5
4
 
12
 
! Отговори
Част от програмата преди 4 седмици
Комтрейлс за затъмняване на слънцето. Много хитро - първо ще ни карат да слагаме фотоволтаици и да караме електрокари, а после ще вкарваме ток - внос от космоса. Същата история като с руския газ - дето ни е под носа и тръбите са прокарани, но ни го карат първо втечнен после вгазнен американски фирми с гръцки кораби на турски терминали. Ама не е луд който яде баницата - луд е който му я дава.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И не е шпионски да знаете освен облаците ще изследват и слънчевият вЕтър.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще изследват ефективността на кемтрейлса наглите рептилии. Искат да пръскат с отрова по главите на децата и плащате данък въздух.
2
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 седмици
ЛЪЖАТ!! ИЗСТРЕЛЯХА ЛАЗЕРНО ОРЪЖИЕ С КОЕТО ДА ЛИКВИДИРАТ РУСКИЯ БОЕН САТЕЛИТ!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А руснаците изстреляха нова ракета по училище в Украйна.