Надежда Йорданова: Закриваме спецправосъдието, трябват ограничения за главния прокурор

В ЕК има 14 наказателни процедури срещу България, заяви правосъдният министър
Обновена: 21 дек 2021 09:22 | 21 дек 2021 09:21, Красимир Ангелов
312

Прокуратурата излезе с позиция вчера, че служебното правителство целенасочено е обвързало Плана за възстановяване с функциите на Прокуратурата на Република България и фигурата на главния прокурор.

"Целенасочено изкривяваха фактите. България в няколко доклада, изготвени от ЕК, получава червен картон, че имаме проблем с отчетността на главния прокурор и липсата на ефективен механизъм, в случаите, в които той нарушава закона. ЕК иска амбициозни мерки, които да гарантиран върховенство на закона", коментира правосъдният министър Надежда Йорданова заяви в студиото на "България сутрин".

Още по темата
И подчерта, че в последната редакция на Плана страната ни предвижда сериозни мерки за справяне с тази ситуация. Ще се гарантира отчетност на главния прокурор, предвиден е механизъм за търсене на отговорност от него, както и допълнителни стъпки за съдебен контрол, когато прокуратурата отказва да образува предварителни производства, посочи Йорданова.

"Решението е търсено в рамките на настоящата конституционна уредба, за да не може да се блокира цялостното изпълнение на Плана. Това не означава, че се отказваме от изменения в Конституцията", отбеляза министър Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство. Според правосъдния министър, в обществото има усещане за липсата на справедливост.

"България има нужда от съдебна система, в която хората вярват, и която не дели хората на наши и ваши. Гледаме на въпроса като система от решения. Нашият фокус е върху това прокуратурата да работи добре и същевременно съдът да бъде независим", настоя Надежда Йорданова.

Тя посочи като спешна мярка промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се КПКОНПИ да бъде разделена на две. Антикорупционна комисия, която да бъде по-силна и да може да разследва корупционни престъпления, а материалите да бъдат използвани в наказателно дело. Да имаме и комисия, която да се занимава с възстановяване на незаконно придобито имущество, прилагайки производство на високи европейски стандарти, обясни министърът.

Йорданова бе категорична, че специализираното правосъдие в България е несправедливо и трябва да бъде закрито. Данните от тяхната работа са меко казано необнадеждаващи, отбеляза правосъдният министър.

По думите й голям проблем на този модел е, че върху съдийската част от Висшия съдебен съвет преобладават хората, които не са избрани пряко от съдии. "Международният стандарт е точно обратното. Изключително важен е достъпът до конституционно правосъдие - да има възможност повече субекти да сезират Конституционния съд. Съдилищата да могат да сезират КС, когато видят, че има противоконституционно законодателство", разясни новият правосъден министър.

Йорданова посочи, че съвсем скоро ще стане ясен съставът на нейния екип. Тя ще има съветници по въпроси като детското правосъдие и програмното бюджетиране в прокуратурата.

Встъпвайки в длъжност като министър, Надежда Йорданова е заварила 14 наказателни процедури срещу България. По две от тях сме на етап, при който ЕК е готова да започне процедура за имуществени санкции заради неизпълнени ангажименти.

След 4 г. тя очаква да имаме правосъдна система, в която обществото да има повече доверие и работещо електронно правосъдие.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14 наказателни процедури срещу България са заради Янаки Стоилов
88
2
 
31
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Гешев е единственния който изгони олигархията от България!
87
3
 
14
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
На Кирето хората, вкл. и тая разградска кака, трябва да убедят обществото, че трябва да се прави такава реформа. Мен лично ме боли фара, но това е друга работа, макар да мога да обясня. Та, вторачени като дон Кихот в мелниците, управляващите ще да забравят за по-реални неща, необходими за хората, доходи, цени, пандемия. За другото, дето сега ровичкат, не си дават сметка колко време ще им трябва, поне два мандата, и дали напъните няма да са бадева. Нали знаете, голям залък ***...
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Букета който и подари Гешев не е за добро
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая дали е била любовница на Божков?
84
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪлгария в момента се управлява от Божков, Прокопиев и парите на дребните олигарси които Гешев натика по арестите. Вие си живейте с илюзията,. че някой иска да бори корупцията затова ще сменят Гешев. Сменят го точно защото той имаше смелостта да пипне тези, които са недосегаеми и сега му отмъщават.
83
2
 
23
 
! Отговори
Няма такава държава преди 2 години
Защо трябва да се закрие спецправосъдието, което гони само крупни измами и корупция ?!
82
2
 
23
 
! Отговори
Румен Радев преди 2 години
Всеки който е участвал в изгонването на Черепа ще бъде уволнен
81
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА ЛЪЖЕ КАТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ТЕРОРИСТ. НО НИЩО НЯМА ДА ПОСТИГНЕ С ЛЪЖИТЕ СИ.
80
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управляват по волята на Божков. Бърза да си дойде и специализирания съд му пречи. Баси смешната държава, щом един такъв престъпник може да сменя главния прокурор.
79
3
 
4
 
! Отговори
морски преди 2 години
Резултата от кражбите и корупцията досега го видяхме във реките от бетон на брега. Занапред?!
78
5
 
22
 
! Отговори
Внимавайте преди 2 години
Ще има въстание заради Гешев
77
6
 
20
 
! Отговори
Честито преди 2 години
Черепа управлява България!
76
3
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ДРУГАРЕ! Както и да се въртите, все ЗАПАДА ви го слага отново и отново и отново...
75
6
 
3
 
! Отговори
Барни Ръбел преди 2 години
Къде е барни Ръбел да разджурка малко нещата.
74
5
 
23
 
! Отговори
Защо ?! преди 2 години
А защо трябва да се закрие спецправосъдието, което гони само крупни измами и корупция ?!
73
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжлива новина. Ще му накривят каскета на главния прокурор.
72
3
 
21
 
! Отговори
Не виждате ли преди 2 години
Някаква много странна козметика се забърква със съдебната реформа, а основната цел е да сменят Гешев с Рашков за да продължат да крадат законно
71
7
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
България има нужда от съдебна система която осъжда комунисти, а не от такава в която хората само вярват че работи.
70
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че какви функции има Главният Прокурор, че толкова реват обвинените от правосъдието олигарси ?! Обикновен администратор, който не съди, а само подготвя доказателствата за пред съда !