Ген. Атанасов: ГЕРБ и ДПС готвят смяна на Гешев със Сарафов

Трябва да се поиска оставката и на Сарафов
12 май 2023 15:48, Стела Стоянова
60
Ген. Атанасов: ГЕРБ и ДПС готвят смяна на Гешев със Сарафов
Снимка БГНЕС

"Смяната на Гешев със Сарафов, подготвяна от ГЕРБ и ДПС, не е съдебна реформа", написа във фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов.

Изказването му е по повод депозираното във ВСС предложение от членове на прокурорската колегия за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. То дойде ден след като кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви, че първата задача на правосъдния министър в кабинета е да поиска оставката на Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт.

Поводът прокурорската колегия да внесе искане за освобождаване на Гешев е разследването по т.нар. "опит за атентат".

Още по темата

"На същото основание за злоупотреба с власт трябва да се поиска освобождаването от длъжност и на заместника му Борислав Сарафов, който без да има качеството на разследващ орган по конкретното дело се е явил на местопроизшествието, давал е указания на разследващите органи и е направил изявления пред медиите, с които е въвел в заблуждение обществеността", пише още Атанасов.

Точно преди седмица ПП-ДБ поиска оставката на Сарафов заради ''тежка манипулация'' за информацията, че семейството на Гешев пътувало в колата. Новата коалиция тогава настоя и разследването по делото да бъде отнето от НСлС, ръководена от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, тъй като според тях нямало да се проведе всестранно, пълно и обективно. Причината е изнесената информация от вътрешния министър Иван Демерджиев, който заяви, че в автомобила, в който е пътувал главният прокурор Иван Гешев в деня на взрива, не е било неговото семейство. По-късно, в отговор на въпрос на OFFNews, министърът уточни, че няма данни семейството на главния прокурор да е било в нито една от колите.

Няколко часа по-късно Сарафов се разкая и в позиция, изпратена до БТА, заяви, че се е подвел от думите на Гешев.

Скандалът продължи и тази седмица, като преди два дни Борислав Сарафов поиска оставката на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на НСлС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Американски цитат преди 1 година
Можете да облечете човек с генералска униформа, но от това той няма да стане нито генерал, нито интелектуалец. Той ще си остане рефлективно нищожество, опитващо се да потисне комплексите си с успешна кариера ...
51
1
 
0
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 1 година
Тоя е по-голям *** и от мен!Е кой да изберат ,тебе ли ?
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генерале, докато вие с Ристо Иванов се насландисвахте 2 години, дойде еврокомисар Неделчева-Габриел и на третия ден ви показа как се действа срещу гл.прокурор. Половината от прокурорите на ВСС поискаха предсрочно освобождаване на ИГ. А вие от ДеБе продължавайте да се ослушвате. Нали знаете: старият говори, а младият - действа. С говоренето ще си останете, това да знаете.Другото са спомени...
49
3
 
1
 
! Отговори
Гнома, преди 1 година
Чашков, Дремерджиев. Всички милиционери и техните производни си приличат поне в едно. Само конспирации правят, само конспирации им се привиждат. Хора от едно друго време. По важно е, какви хора ги избират и им вярват. А това вече е страшно.
48
0
 
10
 
! Отговори
Хайде преди 1 година
...да не забравяме, как при Костов и Танас затвориха устата на Филчев с ямболската адвокатка! Сигурно и сега им трябва такъв Гл.Прокурор, който да си мълчи? И имало ли е случай, ченгето Танас да излезе, и да не ни обясни ...какво мислел Борисов, какво смятал да прави Борисов , какво се страхувал Борисов , какво сънувал Борисов...? И все със леко заплашителен тон, че той трябвало непременно да се уплаши! Сбъркана работа!
47
0
 
9
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Това от устата на гнома е като " Стани да седна"! И Бойко не разбра ли ,че с тези агенти на черепа, сръбския и бобока не може да се спре до тук! Един път като им дадеш ЛАБАВО и те искат още и още или както е казал народа" Ти му подаваш ръка ,а то иска да я изяде!" или още по -на място- " КАЖИ МУ ДА ПРЪДНЕ ,А ТО ВЗЕ ЧЕ СЕ ***!"
46
0
 
12
 
! Отговори
хаха преди 1 година
е теб ли да назначат бе
45
0
 
9
 
! Отговори
ее преди 1 година
Според този *** по добре изобщо да няма прокуратура
44
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 1 година
Да назначат Сашо Диков!
43
0
 
12
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Жалко сигурно ген. Гном иска да заеме поста на Гешев! А иначе по голям майстор по подслушванията незаконни и действия срещу политическите противници няма! Жалко за тях и според тях трябва послушен главен прокурор който да спре процесите срешу олигарсите!
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, Атанасов, сега беше момента да имате 121 депутата или още по добре 161, но нямате. А и що не предложите ваш Христо да се цани за главен прокурор? Ще бъде Филчев Номер 2. Много ми е забавна реакцията ви, след като неочаквано се изпълнява вашата най-важна детска мечта - от добрата фея ще да е, нали!
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тест с дрегер за ген.А.
40
0
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Човек защо пишеш измислици Много много ме разсмя Успех в живота А колкото до шарлатаните Ами сега как и скакво ще лъжат Гешев та Гешев ХА сега де взеха и торбите с лъжите И какво значение има къде живея плащам данъци и искам държава Демокрация развитие а не 3 год потъване
39
0
 
8
 
! Отговори
Мимо преди 1 година
Гнома дали ще се съгласи да заеме тази длъжност. Всички Олигарси ще са доволни.
38
6
 
9
 
! Отговори
до ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБ преди 1 година
Бойко е крайно време да се оттегли в почивка и да си дочете том 2 на Винету, както и да открие, че съществува и трети том !
37
0
 
2
 
! Отговори
До ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБ преди 1 година
О, настъпих ли те по мазола ? Направи услуга на държавата и се махни от жалката си общинска службичка.
36
1
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
29 Прочети поне тази Винету малко да се образоваш
35
0
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
До 29 СТИГА С ТЕЗИ ЛЪЖИ ХРАНИЛКИ ОБИДИ СА САМО В ТВОЯТА ГЛАВА РАБОТИШ УСПЯВАШ ОБРАЗОВАШ СЕ 29 ЗНАЕШ ЛИ ТАЯ ПЪТЕКА В ЖИВОТА НЕЕЕ В ТВОЯТ МОЗЪК САМО ВОЖД ХРАНИЛКА ОБИДИ ОМРАЗА 29 ПИШЕШ НЕБИВАЛИЦИ
34
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Съдебната система от години е овладяна от ДПС,и затова те грабят без проблеми.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искаха реформа, нямаше да свеждат въпроса до личности. Изначално се повтаря, че искат оставката на Гешев тези от ДБ. Така, че искат техен човек по досегашните правила. Затова се казва, че е подмяна, а не промяна.