Гешев поиска имунитета и на Кирил Петков

Неотдавна той поиска и този на Бойко Борисов
12 юни 2023 18:00, Стела Стоянова
82
Гешев поиска имунитета и на Кирил Петков
Снимка БГНЕС

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Кирил Петков, бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП). Това съобщиха от прокуратурата.

Искането е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от Кирил Петков на основание чл. 110 от Конституцията на Република България. В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че Кирил Петков е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК), пише в документа.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Кирил Петков е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Още по темата
Съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Кирил Петков.

Става дума за канадското гражданство на Кирил Петков.

Главният прокурор в момента е в Страсбург, където се очаква да говори за "Барселонагейт" и т. нар. "кюлчета в чекмеджето".

Неотдавна във връзка с "Барселонагейт" той поиска и имунитета на Бойко Борисов, но това искане все още не  е гледано в НС. Депутатите от управляващото мнозинство дават индикации, че няма да гласуват за снемане на имунитети, докато не се направи съдебната реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ега ти "члена", кой прокурор и сетне съдия ще рискува да осъди прокурор или разследващ инспектор от ГДНП, задържал някое досъдебно производство 'на трупчета' , на 1-3 години в тези смутни времена и сетне 1-2 години да го влачат по първоинсанционен и сетне въззивен съд за злоупотреба със служебно положение? Отсъжда му една глоба 100-200 лв, а в повечето случаи хич не се разправя и спира преписката.
67
0
 
2
 
! Отговори
КОЙ КАКЪВ Е преди 11 месеца
Чл. 313. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който потвърди неистина или затаи истина в ПИСМЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Той кицо ще пледира касателноневменяем, не знае че има канадскоо гражданство хахахаНе знае за собствените записи и прави съдебна деформация по тях...не знае нищо и не разбира от нищо, значи е идеален за бг политик хахаха
65
2
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 11 месеца
Действително в декларацията е отразена невярна информация, но тази невярна информация има единствено заявителски и уведомителен характер", така че престъпление Няма!
64
0
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 11 месеца
Алооо, заспалата прокуратура, 2 години минаха, сега ли се сетихте, това някакво отмъщение на Гешката ли е, че му взимат стола?
63
2
 
1
 
! Отговори
Право на мнение! преди 11 месеца
Аз не мога да разбера отмъстителността на Иван Гешев! Хъсът му да преследва някяква административна дреболия, за която даже няма точка в Закона и освен това Кирил Петков е подал заявлението си за отказ от канадското си гражданство пред ногариус, просто е чакал резултата, който е само една формалност. А нежеланието на Иван Гешев да се занимава с крупните корупционери и престъпници, санкционирани по Магнитски???!!!!!!
62
1
 
1
 
! Отговори
Теди преди 11 месеца
ВСИЧКИТЕ ЗНАЯТ КОИ СА СВОДНИЦИ ИЛИ *** НИЩО СКРИТО НЕ ОСТАВА НЕ МОЖЕШ ДА ЗАПУШИШ УСТАТА НА ХОРАТА ВСИЧКИ ЗНАЯТ ВСИЧКО
61
1
 
1
 
! Отговори
Теди преди 11 месеца
МНОГО МАЛКО ПЛАЩАТ ЗА АНКЕТИТЕ КОИТО СА НАДОМНА РАБОТА
60
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Сетила се Мара да се побара. Когата сумати хора казваха, че Петков е подал декларация с невярно съдържание, прокуратурата реши са си трае. С Борисов ситуацията беше същата. Но сега, когато те управляват заедно, прокуратурата изведнъж прозря и се събуди под вещото ръководство на другаря Радев.
59
1
 
0
 
! Отговори
Баба Ванда преди 11 месеца
Тоя в Дубай не го виждам, по така ЮАР или Карибите. Черепчето и Василев ша го фиркат до дупка.
58
2
 
2
 
! Отговори
toti преди 11 месеца
АБЕ ЧЕРЕП,НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ СИ САМ И НИКОЙ НЕ ТЕ Е.ВА.ЩО НЕ СЕ СКРИЕШ И СИ ГЛЕДАЙ КЕФА..
57
2
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 11 месеца
Първо не четете ПИК, Афера, Труд, Блиц, Епицентър и всякакви такива ***. Второ защо прокуратурата отново повдига въпроса с гражданството на Петков след като същата тази прокуратура през декември 2021 г. (преди година и половина) прекрати разследването заради липса на престъпление?
56
1
 
3
 
! Отговори
toti преди 11 месеца
ТОЯ СЕ ПОБЪРКА ГОРКИЯ....МАЛ НЯМА ДА СЕ ПРЕБЕРЕ ПОВЕЧЕ В СТРАНАТА.....
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
в Афера пише че ВСС е отстранил Главния Прокурор в негово отцъствие??? Ко стаа бе???
54
3
 
9
 
! Отговори
Дон Кикот преди 11 месеца
Спящата главна бухалка се събуди от зимен сън след като му поискаха оставката :)
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И защо чак сега? Значи седим и знаем че има престъпление и нарушение на всички правила и конституцията и си траем. Като решат да ме махат почвам да им искам имунитетите, защото така не сме се разбрали , гарван гарвану.
52
1
 
3
 
! Отговори
стадо лисици преди 11 месеца
Хитър сме като стадо лисици. Ния . Предлагаме да махнем Гешев и запулваме устите на прозтолюдията и го ритваме към Радев да се издъни . Тъкмо няма да се занимават нас . Ще обещаем и пенсиите да вдигнем . Ала бала малко ръйш ли.
51
0
 
7
 
! Отговори
Фитьо преди 11 месеца
И го уволниха.
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А що не поиска имунитета на Радев?
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя от самолета ли вече започна да иска имунитети? Нали уж си тръгна за да лети до Страсбург?