Атанаска Дишева: Не е необходимо запазването на фигурата на главния прокурор

Пленумът на ВСС трябвало да определи и.д. главен прокурор
54
Атанаска Дишева: Не е необходимо запазването на фигурата на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

"Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път в историята на България главен прокурор се освобождава предсрочно. Но правомощието да се определи изпълняващ длъжността "главен прокурор" е на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), тъй като процедурата по избор се провежда пред Пленума и тя е различна от процедурата за избор на административен ръководител. Нямаме гаранция, че временно изпълняващият няма да остане на тази длъжност в продължение на месеци или години. Докато изпълнява длъжността, Борислав Сарафов може да упражнява всички правомощия на главния прокурор".

Това каза пред БНР съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет. При избора на Иван Гешев за обвинител номер 1 през 2019 година тя гласува "против".

Още по темата

Тя допълни, че няколко часа след издаване на Указа на президента за освобождаването на Иван Гешев Прокурорската колегия на ВСС се е събрала и в рамките на "семпло обсъждане" на критериите и качествата на Борислав Сарафов изборът се е провел.

"Трябваше на публичен и на задълбочен дебат да бъде поставено наличието на професионални и нравствени качества, изисквания, нужни за заемането на административни длъжности във всички органи на съдебна власт", каза тя.

В предаването "Неделя 150" Дишева подчерта: "Предвид скоростта, с която се проведе изборът на изпълняващия длъжността, затварянето му само в рамките на Прокурорската колегия, мнозинството, с което това решение беше взето, ме води на мисълта, че дори обсъждането да беше проведено пред Пленума, то решението щеше да бъде същото".

По думите ѝ, за да бъде променен начинът, по който работи ВСС, трябва да има промяна в начина, по който той е структуриран, в начина, по който се избират неговите членове, както и съществена промяна в неговите правомощия.

"ВСС трябва да бъде разделен на две колегии. Няма защо във вземането на решения, които касаят съдилищата, да участват прокурори. И обратното. Важно е в съвета, който отговаря за работата на съдилищата, да има преимуществено участие на съдии, избрани от съдии. В прокурорския съвет да има външен контрол, да не бъде съставен само от прокурори, защото тогава ще има ограничение на влиянието на главен прокурор. Според мен не е необходимо запазването на фигурата на главния прокурор. Административен ръководител начело на прокуратурата би следвало да има, но не с тази различна регламентация от председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд", смята тя.

Атанаска Дишева посочи, че в петък ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор.
Според нея този ВСС - с изтекъл мандат, има законно право да избере новия главен прокурор, но това няма да отговори на обществените очаквания.

Какво още каза Дишева вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, нали важното беше да не е Гешев, какво мънкате сега. Сарафов е комуникативен човек и на Дишева и на Христо Иванов благодетелите ще са доволно от човека.
49
0
 
4
 
! Отговори
Петър преди 10 месеца
Атанаске - Нов бардак със стари труженички не се прави
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
то за какво ни е и прокуратура като всеки си прави каквото си иска....
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нещата започнаха да се случват със скоростта на светлината, след десетилетия застой, гигантска корупция и престъпно управление?! Благодарение на Америка, тъпчовци! Един ден ще им благодарите, а сега ги ругаете, че сме били тяхна колония...не, колония бяхме на Раша и за това ножът опря до кокал....стигнахме дъното заради робство към Русия!Стигна се до там, не от ЕС, а от американския конгрес да получаваме доклад за престъпни политици у нас! Щото народът спи.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Г-жо Дишева,вие не можете ли да се разберете помежду си във ВСС, а водите спора чрез медиите? Започвате да ставате смешни: вие,съдиите,ли искате да решавате кой да стане гл.прокурор или сте маши на ПП-ДБ? Смятахме, че сте по-умни от депутатите,дето Гешев ги нарече с несъвсем лицеприятен епитет, но се оказа, че не е съвсем така. Излиза,че си заслужихме ПП-ДБ на власт...
45
3
 
6
 
! Отговори
Съдията преди 10 месеца
Танаске, с тази селска мутра ,ставаш само за поливачка на зеленчукова градина ! Няма грам интелект в израза ти - самопростота ! А и всичко , което си изплюла досега е само плюнки и плява !
44
0
 
6
 
! Отговори
Angel преди 10 месеца
Какво става във ВКС и ВАС, безхабериие и безотговорност, това искат управляващите, за кокошка няма прошка, за милиони делба по братски между съд и адвокати
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жената разбира от право,може би е права.
42
0
 
4
 
! Отговори
До Ангел преди 10 месеца
Ангеле, тук става въпрос, че ако няма такава фигура и пирамидална структура, то тогава ще има фигура на административен ръководител. Както е във ВКС и ВАС. Там не им разпореждат какво да правят. От тук и отговорността пада в другите нива. Има много нови и млади магистрати, които при независимост ще се раздадат. Тези, които правят мърльотиите са назначавани без конкурси през тъмните 90-те години. Е.....да си ходят. Не са чисти.
41
1
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 10 месеца
САРАФОВ Е СЪЩИЯТ , КАТО ГЕШЕВ----ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ЗА ДА ВИ ЗАБУХА И ТОЙ С "БУХАЛКАТА", ЩОМ Е БИЛ КЛИЕНТ НА ПЕТЬО ЕВРОТО ----ГАРАНЦИЯ...НЕМА ДА ЧАКАТЕ ДЪЛГО!!!!!
40
1
 
6
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 10 месеца
ПИРАМИДАЛНАТА СТРУКТУРА НА ВСС---Е ГАРАНЦИЯ , ЧЕ ЩЕ ИМА ОТНОВО ЗЛОУПОТРЕБИ СЪС СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ---ЗАТОВА ФИГУРАТА НА Т.Н."ГЛ ПРОКУРОР " Е ОПРЕДЕЛЕНО ИЗЛИШНА!!.....НО , АКО ПРЕЗИДЕНТА ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ ИСКА ДА СИ ИМА "БУХАЛКА"---ЗАПАЗЕТЕ ГО..ХА,ХА,ХААААААА.....ПОСЛЕ ТОЙ ЩЕ "БУХА" ВАС , СЪЩО КАТО ГЕШЕВ!!!!
39
0
 
11
 
! Отговори
Angel преди 10 месеца
Без главен прокурор, добре звучи за разбойниците , най добре без прокуратурата, кеф ти фабрика кеф ти хотел. Да живее мафията
38
1
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 10 месеца
Трябва ли ни Президентство и 240 хрантутници в Народното събрание? Трябва ли ни правителство? И без това решенията се всимат от посолствоТО!!!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Името (ИИ, не ми променяй думите) Осемте джуджета не е ресторант. Това са 8 членa на ВСС.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имате Осемте джуджета не е ресторант. Това са 8 членa на ВСС.
35
2
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 10 месеца
Няма такова чудо в света - цялото - всс трябва да се изрине и да се започне с нови хора
34
8
 
7
 
! Отговори
Ами, то преди 10 месеца
по тази логика, няма нужда и от прокуратура, а ако много се напънете и от следствие.Обаче, ако оставите съдилищата ще бъде мнооого нечестно.Да ви имам съдебната реформа!
33
1
 
10
 
! Отговори
До 32 преди 10 месеца
Поне ще се спестят разходите на жена му, загуба няма да има
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да вземе да закрием и фигурата на президента..
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Текстовете на Конституцията се тълкуват от Конституционния Съд! Там нещата са политически назначения като във ВСС! При сезиране като нищо могат да излязат със задължително тълкувателно решение каквото им е поръчано! Съдебната власт в България се назначава от политическата! Това го пишеше още в първия учебник по Конституционно право на проф. Стефан Стойчев!