БАН прогнозира по-висока инфлация и забавяне на растежа

България нямало да изпълни критерий за членството в Еврозоната
71
БАН прогнозира по-висока инфлация и забавяне на растежа
Снимка: БГНЕС

По-висок темп на инфлацията в сравнение със средните стойности за държавите членки на Европейския съюз и слаба вероятност да изпълним Маастрихтския критерий за инфлацията, от който зависи присъединяването ни към еврозоната до 2025 г., прогнозират изследователите от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките.

Основно причините за това са предизвикани от външни фактори – високите цени на енергоресурсите, и военния конфликт в Украйна, но не бива да се изключват и някои противоречиви решения в областта на икономическата политика, като провеждане на мерки, несъобразени с реалните финансови възможности на страната, липса на политически консенсус по важни за страната въпроси и др.

Това се казва в макроикономическата прогноза на икономистите на БАН за периода 2023-2025 г., основана на допускания на икономическото развитие по отношение на международните цени и външното търсене, както и на параметрите на икономическата политика, очертани в средносрочната бюджетна прогноза за същия период.
По-високата инфлация от обичайната през последните години и заявеният стремеж към фискална консолидация у нас ще се отразят негативно върху покупателната способност на домакинствата, което ще доведе и до относително по-слаб растеж на потреблението, смятат учените. Според тях възстановяване на вътрешното търсене се очаква едва през втората половина на прогнозния период, заради комбинацията от реално повишение на доходите и намаляване на инфлационния натиск. Ако няма нов шок върху енергийните цени, икономиката ще навлезе в период на дезинфлация, но процесът ще бъде по-скоро бавен.

Приносът на външното търсене за икономическия растеж за целия прогнозен период ще остане отрицателен, гласи прогнозата. Предвид неблагоприятната външна и вътрешна икономическа обстановка, реалният растеж на БВП ще намалее до около 1,7 на сто през 2023 г. Очаква се през 2024 г. БВП да надхвърли 200 млрд. лв. в номинално изражение заради високата инфлация през последните две години.

Прогнозата в средносрочен план е за икономически растеж от порядъка на 3-3,5 на сто годишно, като нарастването на инвестициите ще се определя основно от напредването на програмния период и желанието за ускорено усвояване на европейски средства в България, най-вече по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Сериозна неяснота съществува и по отношение на пазара на труда, смятат учените. Според тях не се очаква осезаемо повишаване на безработицата, въпреки нарастването на заплащането на труда през последните месеци. Това до голяма степен се обяснява с влошаващата се демографска ситуация в страната, а не толкова с икономическата активност, заради което и състоянието на пазара на труда е неустойчиво.

Бюджетният дефицит ще е в силна зависимост от политическата ситуация, се казва в макроикономическата прогноза на икономистите. За учените фискалната консолидация и изпълнението на Маастрихтския критерий за бюджетния дефицит ще са възможни само при постигане на политическа стабилност.

Продължаването на действието на приетите компенсационни механизми и нагласите за по-нататъшни увеличения на минималната работна заплата и пенсиите няма да позволят на икономиката да постигне балансиран бюджет за целия прогнозен период, смятат икономистите на БАН. Прогнозата им е, че публичният дълг вероятно ще достигне нива от около 30 на сто от БВП в края на периода, но това едва ли ще окаже съществено влияние върху икономическата активност и инфлацията.

Макроикономическата прогноза за 2023-2025 г. е част от Годишния доклад на ИИИ при БАН за 2023 г., който предстои да бъде публикуван.  /БТА, Екатерина Тотева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: БАНикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
4
 
! Отговори
морски преди 1 година
При ~40% сива икономика, а в Туризма повече, да, има растеж в бетона по брега. Мнооого милиони парички чакат да бъдат изпрани, а не се съмнявайте, че ще бъдат успешно изпрани. Случайни играчи няма да бъдат допуснати в Туризма да мътят водата на подставените от ДС лица. Айде опровергайте ме, разбирачи...!
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновни затова са всички простаци които гласуваха за шарлатаните. Хак ви е сега. Поздрави от Испания.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
California Defaults on $18.6 Billion Debt, Now Businesses Have to Pay И те така.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв растеж, какво каза?
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откак ни грабят и мамят пълния провал и доносническа българия нещата стават все по зле! И данъците ще трябва да скачат поне двойно защото шарлатанина асен сътвори огромна катастрофална дупка в държавната хазна!
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави ми впечатление, че прогнозите на БАН и на кварталните пияници винаги съвпадат. Само се чудя, кой от кого плагиатства!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хладилника ще победи телевизора,телефона
23
1
 
7
 
! Отговори
Баро Медаро преди 1 година
Лъжат,серсемите! Екстра сме си и само ще цъфтим!
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утре гласувайте пак за Киро-Факиро и онзи изцъкления. Те ще ви оправят така, както никой не ви е оправял в тоя живот. Минималната пенсия ще стане 3 хиляди еврака, а минималната заплата 5к еврака. За има няма година ще ударим в земята такива смешни държави като Швейцария, Норвегия и Люксембург. Е, след година ще фалираме грозно и ще станем като Конго, но пък до тогава ще си отживеем. Ще им покажем как се прави икономика и се вдигат доходи.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По голямата инфлация води и до по-голям растеж на БВП в цифрово изражение,с най ниската задлъжнялост която има България,бюджетният дефицит не е проблем,освен за шепа мастити едри бизнесмени,цените на въглеводородите и електроенергията зависят от това,дали конфликта в Украйна ще ескалира или ще затихне,ама пустите му БАНаджии,за сетен път доказват,че и тия пари дето им ги дават за семки и те са много!
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Булексит
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С две думи да си спасяваме парите в тухли?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кои са тия частни производители. Има такива ,но са малко и са като семейни фирми. С малък оборот под 100 х.лв за година. Тези с корупцията са Енергетика, Земеделие , Хотелиери, Акционери, Холдинг , Арендатори ООД. без ясен собственик
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер, и без това нямаме работа в Еврозоната. Дано още по-зле стане.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как по точно корупцията влияе на пазара и на инфлацията, когато се краде от държавата? Как това засяга фирмите, цените, производството, че корупцията да е виновна? Какво общо има производството в частните компании с кражбите от държавния бюджет, я обясни тук?
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като има корупция разтеж няма. Удара в дъното е сигурен . Никои и час труд не дава при корупция . Без Евро, лева ще расте но нажким.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До БърканичковНаправо ни дават пари в магазина срещу стоките, нали?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До учЕнА Кирил Петков колко пари услови за тези три години?
12
7
 
8
 
! Отговори
До Бърканичков преди 1 година
И кое върви нагоре? Цените на горивата надолу и то доста, цените на енергията надолу и то доста, цените на реколтата на фермерите върви надолу и то доста, защо цените да вървят на горе? Зърното е с изкупна цена под нивото на 2019, а хляба? Само популити русофили крещат за заплати, пенсии, дарения и раздаване на пари! За тях, парите растът по дърветата, проблеми няма, не се налага някой дори да работи!
11
5
 
15
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Честита Промяна, движим се към Виденов от 1996 г.!