Ким Чен Ун заплаши да унищожи Южна Корея, праща ракети на Русия?

Белият дом: Русия е изстреляла севернокорейски ракети срещу Украйна
10 яну 2024 07:27, Александър Попов
106
Ким Чен Ун заплаши да унищожи Южна Корея, праща ракети на Русия?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун нарече Южна Корея "наш основен враг" и заплаши да я унищожи, ако бъде провокиран, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че Ким засилва войнствена реторика срещу Южна Корея и САЩ преди изборите в тези държави по-късно тази година.

Според експерти лидерът на Северна Корея вероятно ще продължи да нагнетява напрежение с оръжейни изпитания, за да се опита да повлияе на резултатите от парламентарните избори в Южна Корея през април и президентските избори в САЩ през ноември.

Ким Чен Ун е направил забележката по адрес на Южна Корея по време на обиколка в заводи за боеприпаси тази седмица, съобщи днес официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА.

По думите на лидера приоритетът на Северна Корея в отношенията ѝ с Южна Корея е най-вече „укрепване на военния капацитет за самоотбрана и възпиращата ядрена война", съобщава КЦТА. Ако Южна Корея се осмели да използва военната си сила срещу Северна Корея и да застраши суверенитета ѝ, „няма да се поколебаем да унищожим (Южна Корея) като мобилизираме всички средства и сили в ръцете си", заявил Ким Чен Ун, цитиран от КЦТА.

Неотдавна той отново отправи подобни заплахи, припомня АП. Според анализатори Ким Чен-ун вероятно се надява южнокорейските либерали, които се стремят към помирение със Северна Корея, да спечелят изборите през април. Според анализаторите севернокорейският лидер също така смята, че може да спечели отстъпки от страна на САЩ, ако бившият президент Доналд Тръмп се върне в Белия дом. Ким и Тръмп се срещнаха три пъти в рамките на ядрена дипломация с високи залози през 2018-19 г., припомня агенцията.

Обиколката на Ким в заводите за боеприпаси може да е свързана и с предполагаемите доставки на конвенционални оръжия от Северна Корея за Русия в подкрепа на войната ѝ в Украйна в замяна на усъвършенствани руски оръжейни технологии, посочва АП. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви миналата седмица, че наскоро разсекретени разузнавателни данни показват, че Северна Корея е предоставила на Русия пускови установки за балистични ракети, както и няколко балистични ракети.

В съвместно изявление, публикувано днес, топ дипломати от 48 държави, сред които Южна Корея, САЩ, Япония и Европейския съюз, заявиха, че Русия е използвала севернокорейски ракети срещу Украйна на 30 декември и 2 януари.

"Трансферът на тези оръжия увеличава страданията на украинския народ, подкрепя агресивната война на Русия и подкопава глобалния режим за неразпространение на оръжия", се казва в изявлението.

Използването от Русия на севернокорейски балистични ракети в Украйна също така предоставя ценни технически и военни сведения на Северна Корея, се казва в изявлението, в което се изразява и дълбока загриженост за последиците за сигурността от това сътрудничество за Европа, Корейския полуостров, Индо-тихоокеанския регион и целия свят.

Белият дом също така съобщи, че на 6 януари Русия е изстреляла севернокорейски ракети срещу Украйна и допълни, че САЩ ще потърсят отговорност за това от Москва в Съвета за сигурност на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лъже като наш Копейкин пред "портите" на Шипка.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още една бостанско плашило.
93
0
 
1
 
! Отговори
До Неразбрал преди 4 месеца
Отиди да живееш в СК или в Русия. Там ще разбереш. И не се връщай. Иначе най-лесно да пишеш в американския интернет, от американски компютър.
92
0
 
1
 
! Отговори
Milka преди 4 месеца
До неразбралЕлементарно неразбрали - Русия е агресор, нарушаващ международното право и подписаните от Русия международни договори, съответно Путин е военнопрестъпник а Украйна е жертва на непредизвикана агресия. Има решения на ООН осъждащи агресията на Русия и забраняващи доставки на оръжие за агресора. А е морално право и задължение да се подпомага жертвата на агресия, и за възстановяване на международния правов ред.
91
2
 
1
 
! Отговори
Недоразбрал пак преди 4 месеца
Ким Чен Ун каза ли защо заплашва Южна Корея,или си ги говори просто така? Защото от Южна Корея не са му казвали нищо,нито пък ги интересува какво става там.
90
3
 
3
 
! Отговори
неразбрал преди 4 месеца
Не мога да схвана защо украинците могат да използват американски ракети, а руснаците не бива да използват севернокорейски такива?
89
1
 
3
 
! Отговори
ДО 91 преди 4 месеца
Благодаря за мъдрото пояснение ! Ама този Ким . . . той бил много добър човек бе ! Просто ще се разтопи от доброта , взаимопомощ и желание "да обедини КНДР и Южна Корея, при запазване на различните политически системи." Ама добър човек до безкрай . . . . И много добро пояснение ! Благодаря !
88
2
 
3
 
! Отговори
ЗА СОЦКОМУНИСТИТЕ ! преди 4 месеца
На всякъде диктаторите са въоражени до зъби и винаги имат и ядрено оръжие . Демокрациите нямат достатъчно оръжие , достатъчно злоба към всичко което мърда , и достатъчно ненавист за да оправдаят омразата си към всичките си съседи ! На такива като този и авера му дето си пращат взаимно оръжие -- и целия свят не им стига !!!!!!!! Казвам го за да знаят нашите социалисти и комунисти ! Да знаят на кого се възхищават !
87
4
 
9
 
! Отговори
веселин преди 4 месеца
"Белият дом: Русия е изстреляла Cеверно корейски ракети срещу Украйна" "Трансферът на тези оръжия увеличава страданията на украинския народ, подкрепя агресивната война на Русия и подкопава глобалния режим за неразпространение на оръжия", се казва в изявлението. В продължение на 30 години всички Европейски лидери бяха в Киев защо ? . Особено след 2014 година когато я финансираха, въоръжеха, подготвиха за да е боеспособна да воюва срещу Русия. Сега са се трогнали ,за страданията на Украинският народ.
86
5
 
6
 
! Отговори
Пояснявам преди 4 месеца
Ким и днес може да унищожи Южна Корея, те нямат силна армия, те са полуколония на САЩ. Както и Бългерия. Но за какво да го прави? Неговата цел е да обедини КНДР и Южна Корея, при запазване на различните политически системи.
85
1
 
2
 
! Отговори
зап преди 4 месеца
заплаши да унищожи Южна Корея, праща ракети - това е висша граматика.
84
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Граф Николай Игнатиев, който пише с азбуката, която му подарихме, ни нарича племе, което трябва да е послушно оръдие на руската политика. Той повлиява за обесването, а не за затвор за Васил Левски, който иска българите сами да се освободим както гърците, румънците и сърбите. Левски предупреждава, че мнимите освободители ще ни заробят. Раковски: мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия. Ботев: Русия с радикални средства се стреми да изтрие от лицето на земята българите.
83
0
 
2
 
! Отговори
до 77 и 80 преди 4 месеца
вече има
82
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ким Чен е на една чертичка живот. Не го мислете много.
81
1
 
2
 
! Отговори
николай преди 4 месеца
ами те Хюндай си правят военна техника от години
80
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До Анонимен Армията на СКорея реално както бяха Строителни войски в БГ е най-големия изпълнител на държавни поръчки. Реално от тия 1,2 милиона военни един милион са трудоваци. Селяните ги пускат отпуск за сеитба и жътва а гражданите зимата когато няма какво да се прави дори и в армията. През останалото време строят и бачкат от изгрев до залез. И на няколко месеца ги водят на полигона да пострелят със стари пушки...
79
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи цяла Европа и Америка може да изпращат оръжие срещу Русия, а Северна Корея няма това право......Хайде бе. Я свалете наг....лия си гард!
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
и на теб ли майна ти продадоха счупена киа, че си им ядосан
77
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес има годишнина от бомбардировки над София.... за късопаметните дето им купуват хвърчикоптерите на хартия ...
76
11
 
10
 
! Отговори
Това с корейските преди 4 месеца
ракети в Украйна потвърдено ли е с доказателства? Отломки от свалени реки и т.н.? Не че е невъзможно, но без доказателства е поредната смърт на Путин от 7 вида рак.