Кой беше Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

Той оставя 6-годишна дъщеря сираче
Обновена: 3 юни 2020 09:01 | 2 юни 2020 09:43, Нели Христова
388
Кой беше Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

Вече седми ден протести в САЩ искат справедливост за смъртта на Джордж Флойд. Вече в 40 града и 23 щата има шествия, на които се настоява за край над полицейското насилие над афроамериканци. За да се справят с тях, властите помолиха националната гвардия за помощ и наложиха вечерен час. Той обаче не се спазваше, за това над 4000 американци бяха арестувани. Сред тях има и световно известни звезди, като актьорът Коул Спроус. Певицата Холзи пък бе ранена от шрапнел и гумени куршуми.

Още по темата

Вчера 9 камиона с военни се появиха пред Белия дом. Срещу протеста, който бе мирен, започна да се стреля с гумени куршуми и сълзотворен газ, за да може Тръмп да отиде на църква. Това допринесе за ескалиране на напрежението. Изведнъж светлините на Белия дом изгаснаха. Все още никой не знае защо, но се твърди, че това действие се е предприело за да може тайните служби и снайперистите да виждат по-добре хората.

Но кой бе Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

"Не мога да дишам", това са думите, които се отпечатаха в съзнанието на всички американски граждани, а и на хората по света. Чернокожият мъж бе задушен, след като полицай притисна с коляно врата му. Според аутопсията, не само той, но и останалите двама полицаи, са допринесли за смъртта на Флойд.

Те били повикани, тъй като от магазина, в който 46-годишният мъж пазарувал, се усъмнили, че той се е опитал да си плати с фалшива банкнота от 20 долара. Флойд оставя шестгодишна дъщеря сираче в Хюстън.

Джордж Флойд е роден в Северна Каролина, но отрасва в Хюстън. Той е звездата на футболния отбор в гимназията му, където се запознава със Стивън Джаксън - баскетболен играч от НБА.

"Той беше страхотен човек, винаги ме подкрепяше", казва Джаксън, който нарича Флойд "свой брат". Флойд също е част от хип-хоп движението в Хюстън. През 90-те той записва музика под псевдонима Big Floyd.

Но приятелите на Флойд разказват, че той така и не успява да намери истински шанс за развитие в Хюстън. За това през 2007 година срещу него са повдигнати обвинения за въоръжен грабеж и влизане с взлом. Той прекарва 5 години зад решетките.

Когато излиза от затвора през 2014 г. Флойд отива в Минеаполис със свой приятел. Там намира сигурна работа като шофьор на ТИР и охрана в нощен клуб. В същия този нощен клуб работи и убиецът му.

Според шефа му, "всички обичали Флойд", но когато пандемията настъпила, той трябвало да го освободи, заедно с няколко други служители. Джордж се опитвал да оцелява, но като много други американци не успявал.

"Омръзна ми да виждам как чернокожи мъже умират", казва брат му, избухвайки в сълзи. Той се опита да се свърже с Доналд Тръмп, за да поиска справедливост. Президентът дори не го остави да говори. За това не е изненада, че протестиращите се събраха и пред Белият дом и принудиха Тръмп да се скрие за кратко в бункера под масивната сграда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
12
 
7
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Никой не пише за неадекватно поведение на президента!???
220
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кой беше Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?"-Беше един изпечен престъпник, който си намери майстора.
219
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погледнете филмите на еди мърфи, които той е режисирал. Няма нито есин бял в тях.Какво друго ако не расизъм е това?
218
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намирам за силно цинично да парадираш за ред и справедливост чрез безредици и нападения на полицаи.Това не са протести, а саморазправа, самоуправство и отмъщение.
217
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който има вземане-даване с черни ще ви каже, няма по-големи расисти от черните.
216
11
 
9
 
! Отговори
Тиририрам преди 4 години
Полицаите са виновни. Трябва да си понесат отговорността. А тоя дали е престъпник, рецидивист или какъвто и да е... Има съд, там щеше да се определи какъв е.
215
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В америка белите живеят под постоянно напрежение и заплаха от черните, които търсят черно под ноктите на всеки бял, за да изкарат пари на чужд гръб, но това никъде не го пише и никой няма да ви го каже.Това е истинският расизъм, безделници да определят дневния ред на работещите данъкоплатци.Вижте им песните само. Все се блещят, крякат и подскачат в тях, всички продават наркотици и се стрелят.Това е.
214
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и престъпник да е, полицаят няма право да го убие и ще иде на съд. Спор няма. Но "стрелбата по мирна демонстрация" нещо не ми се връзва. Всички тези пожари, изпотрошени коли и магазини, грабежи какво е? Кой я писа тая статия, или преписа откъде?
213
4
 
25
 
! Отговори
One преди 4 години
Абе аре стига бе голямата трагедия, все едно са им свършили черните престъпници. Защо ни говорите глупости.
212
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търси се и най-малкият повод, за да се обвини някой в грехове.Това е игра на котка и мишка.черните просто мразят белите и имат да си връщат. Търсят всеки удобен случай да си върнат на белите.Това е черен расизъм, а смръта на черния е нещастен случай на съпротива при арест.
211
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаят и са наясно много добре, че при такива ситуации нещата много бързо могат да се объркат, пример са тези протести. Изключително дълбоко се съмнявам, че полицаят е имал коварният план да го убие пред погледите на толкова хора.Явно заради съпротива при ареста полицаят се е опитвал да го неутрализира и изобщо не е и мислил да го убива. В такива моменти човек се концентрира върху задачата, понеже е залят от адреналин. Това НЕ Е убийство, а нещастен случай но всеки го тълкува посвоему.
210
0
 
22
 
! Отговори
Handel преди 4 години
В големите градове на Щатите половината от мъжете шведи са арестувани поне веднъж и/или осъждани. Другата половина още не са хващани..
209
0
 
5
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Кажи CNN и нормалните хора разбират. *** *** не го броим сред тях разбира се.
208
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** *** ,нищо добро не те чака със тая злоба.
207
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ "сияещия град на хълма" сега наистина сияе от пожарите.Ваксините първо ги изпробват на животни и тогава на хора. Така и демократите от САЩ първо изпробваха технологиите на цветните революции в чужбина (разбирай на животните) а сега ги прилагат и у дома срещу Тръмп.
206
2
 
31
 
! Отговори
Дан сан преди 4 години
По време на ареста Флойд беше дрогиран, имаше наркотици в джобовете. Полицаите го спряха заради опит да пробута фалшива 20$ банкнота.
205
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изглежда като работлив и честен човек, но расизмът му е провалил живота.
204
3
 
18
 
! Отговори
НДРУ преди 4 години
ако тръмп загуби следващите избори бялата раса Ще ИЗЧЕЗНЕ
203
5
 
7
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
...лошото в случая, който много се разду, е че все пак, черния се е опитвал малко или много да работи нормална работа, и сега от този нещастен случай дет се вика, ще се активизират всякакви хора и организации и ще го използват по всякакъв начин (което и се случва в момента )
202
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 217Ми по-принцип като стъпиш на шията на някой и тежиш 80-100 кила като оня *** най-вероятно ще го убиеш.Къде ще мърда нали му сложиха белезници? Баш си го уби от садизъм дори продължи да му натиска гърлото след като е умрял.Според мен това си е убийство.Човекът предупреди че не може да диша.Аз не защитавам чернокожите възмутен съм че някакъв абсолютен бездарник и пропаднал тип си демонстрира извратените наклонности като се крие в униформа.Задържал го,а?Може би по правилник?