САЩ държат ракетна система във Филипините, докато напрежението в Китай нараства

Архипелагът в Югоизточна Азия е важна част от стратегията на САЩ в Азия
20 сеп 2024 00:15, Гергана Попова
9
САЩ държат ракетна система във Филипините, докато напрежението в Китай нараства
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ нямат незабавни планове да изтеглят ракетна система със среден обсег, разположена във Филипините, въпреки исканията на Китай, и тества осъществимостта на използването й в регионален конфликт, казаха източници, пожелали анонимност пред Reuters.

Системата Typhon, която може да бъде оборудвана с крилати ракети, способни да поразяват китайски цели, беше въведена за съвместни учения по-рано тази година, казаха тогава и двете страни, но остана там.

Архипелагът в Югоизточна Азия, южен съсед на Тайван, е важна част от стратегията на САЩ в Азия и би бил незаменима опорна точка за военните, които да помогнат на Тайпе в случай на китайска атака. Китай и Русия осъдиха този ход - първото разполагане на системата в Индо-Тихия океан и обвиниха Вашингтон, че подклажда надпревара във въоръжаването.

Разполагането, някои подробности за което не са съобщени по-рано, идва в момент, когато Китай и съюзникът на САЩ по договора за отбрана Филипините се сблъскват за части от горещо оспорваното Южнокитайско море. Последните месеци донесоха поредица от морски и въздушни сблъсъци в стратегическия воден път.

Филипинските служители коментираха, че филипинските и американските сили продължават да се обучават с ракетната система, която е в северен Лусон, който гледа към Южнокитайско море и е близо до Тайванския пролив, и не са знаели за незабавни планове да я върнат, въпреки че съвместните учения приключват този месец.
Говорителят на филипинската армия, полковник Луи Дема-ала, каза пред Reuters, че обучението продължава и зависи от Тихоокеанската армия на Съединените щати (USARPAC) да реши колко дълго ще остане ракетната система.

Служител по връзки с обществеността на USARPAC заяви, че филипинската армия е казала, че Typhon може да остане и след септември, а войниците са се обучавали с него още миналата седмица, участвайки "в дискусии относно използването на системата, с акцент върху интегрирането на подкрепата от страната домакин".
Високопоставен представител на филипинското правителство, пожелал анонимност, и друг служител, запознат с въпроса, казаха, че САЩ и Филипините тестват осъществимостта на използването на системата там в случай на конфликт, опитвайки колко добре работи в тази среда.

Американската армия изпрати Typhon, който може да изстрелва ракети, включително ракети SM-6 и Tomahawk с обсег над 1600 км (994 мили), до Филипините през април в това, което нарече „първо историческо“ и „значителна стъпка в нашата партньорство с Филипините“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: АзияСАЩФилипините
Още от САЩ
Говори бивш таен агент: Защо е толкова трудно да се осигури защита на Тръмп?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 1 час
Бе, така, налага се да пазят от гадини и копейки.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Еуснаците не са напускали Афганистан кат краварите да им се катерят чуждестранни агенти по колесниците на самолетите.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Cтигa глупocти и кажeтe нe на укро-натовската пpoпaгaнда!!! Следете телеграм каналите: Осташко! Важное; Colonelcassad; Рыбарь; Повернутые на Z войне; Военная хроника; Операция Z: Военкоры Русской Весны; СОЛОВЬEВ; WarGonzo; NЕ.САХАР; ОФИЦЕР; Два Майора; Архангел Спецназа; btr80; Союз Добровольцев Донбасса; Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru по канала "Россия 1" и различни канали в smotret.tv
6
0
 
3
 
! Отговори
PzH 2000 преди 2 часа
На снимката не е американска техника, а германска самоходна артилерийска установка САУ Panzerhaubitze PzH 2000. Ама те неграмотниците от днеска толкова си могат, да ни пробутват германска САУ PzH 2000 за американска техника. Журналистиката отдавна не е това, което беше. Днес са на почит простотията и некомпетентността. И безграмотността също, особено тук.
5
0
 
3
 
! Отговори
Значи преди 2 часа
Чакаме кадри как говедата американски излитат от Филипините, а филипинските предатели тичат след самолетите и се бият за място на колесника
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Талибаните в Афганистан загубиха от американците във всяка тактическа битка, ама САЩ загуби войната и се изнесоха позорно както е било в Сайгон 70-те години. Нещо подобно се случва и с Израел. В Тайван нямат пак шанс, защото Китай е като гигантски самолетоносач, а и линиите за доставки на САЩ ще бъдат дължината на Тихия океан.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Как винаги къдетоса замесени САЩ има войни и напрежение бе?
2
0
 
5
 
! Отговори
Onnaaa преди 2 часа
Toвa нa cнuмkaтa нe e aмepukaнcka pakeтнa cucтeмa, a e repмaнckuят тaнk "Лeonapg"-1...
1
1
 
3
 
! Отговори
Не са добре преди 2 часа
Талибаните с джапанки ги биха в Афганистан като бъхливо коте о дерек, а сега тръгнали да се дръвчат на Китай и на Русия. Яко ги тресе лудата крава говедата презокеански.