Страхува ли се Байдън от Тръмп? Нападна го като екстремист и опасен

Популярността на Байдън е спаднала до исторически минимум от 37%
29 сеп 2023 07:10, Анисия Иванова
57
Страхува ли се Байдън от Тръмп? Нападна го като екстремист и опасен
Снимка: БГНЕС

Байдън: Демокрациите умират, когато хората мълчат - подробности

В четвъртък президентът Джо Байдън отправи в речта си директна атака срещу "екстремиста" Доналд Тръмп, като призова американците да отстояват демокрацията и обвини съперника си, че се опитва да подкопае институциите на САЩ.

В речта си в щата Аризона, където се води предизборна битка, демократът заяви, че Тръмп е воден от "отмъщение и злопаметност" и че републиканецът и неговите крайно десни съюзници атакуват свободната преса и върховенството на закона.

За да избегне впечатлението за съдебна намеса, Байдън избягва да коментира многобройните наказателни обвинения срещу Тръмп, включително за участието му в усилията за отмяна на загубата му на изборите през 2020 г. - кулминацията беше хаосът, който поддръжниците му отприщиха в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Но 80-годишният Байдън не се въздържа в речта си да каже какво според него рискува страната от втори мандат на Тръмп.

"Всички трябва да помним: демокрациите не трябва да умират от законите на оръжията", каза Байдън. "Те могат да умрат, когато хората мълчат, когато не се изправят или не осъждат заплахите за демокрацията".

Байдън заяви, че в Америка се случва "нещо опасно" и че Републиканската партия е "движена и сплашвана" от крайнодесните MAGA (Make America Great Again) на Тръмп.

"Те не крият своите атаки. Те открито ги насърчават, атакувайки свободната преса като враг на народа, атакувайки върховенството на закона."

Байдън разкритикува по-специално републиканците, които са замълчали след като Тръмп наскоро обвини висшия американски военен в предателство, и се нахвърли върху твърдолинейните републиканци, свързани с Тръмп, за това, че тласнаха Съединените щати към спиране на работата на правителството тази седмица.

Но Байдън запази някои от най-тежките си думи за самия Тръмп, като необичайно се обърна към него по име, вместо да нарече републиканеца, както обикновено прави, свой "предшественик" или "последния човек".

"Тръмп казва, че конституцията му дава "правото да прави каквото си иска", казва Байдън, визирайки изявленията на Тръмп за това как вижда правомощията си на поста.

"Никога не съм чувал президент да казва това дори на шега - не воден от конституцията или от обикновена сервилност и благоприличие към нашите американски съграждани, а от отмъщение и злопаметност."

В един момент, след като беше прекъснат от хейтър, който се занимаваше с климатичните промени, Байдън каза на публиката: "Демокрацията никога не е лесна - както току-що беше демонстрирано".

Речта бе произнесена в момент, когато в четвъртък републиканците от Камарата на представителите започнаха изслушвания за разследване на импийчмънт на Байдън въз основа на недоказани твърдения, че е излъгал за бизнес делата на сина си Хънтър.

Байдън обаче изтъкна своите двупартийни качества, като използва речта, за да приветства наследството на своя чест политически опонент и близък приятел - покойния сенатор от Аризона Джон Маккейн.

Маккейн, герой от войната във Виетнам, беше победен на президентските избори през 2008 г. от Барак Обама, а Байдън беше вицепрезидент на победителя. Но двамата мъже загърбиха различията особено след като Тръмп спечели президентските избори през 2016 г.

Байдън описа Маккейн, който почина през 2018 г., като "горд републиканец, който поставяше страната на първо място".

Маккейн ненавиждаше Тръмп, като оттегли подкрепата си за него на президентските избори през 2016 г. и заяви преди смъртта си от рак на мозъка, че не го иска на погребението си. Чувството беше взаимно, като през 2015 г. Тръмп се подигра със статута му на военен герой.

Байдън, напротив, произнесе надгробна реч на погребението на Маккейн, като заяви, че го е "обичал" и че приятелството им е надхвърлило политическите различия, припомня БГНЕС.

Макар че до изборите в САЩ остава повече от година, Байдън и Тръмп завършиха първия си сериозен пряк сблъсък тази седмица, като посетиха съревновавайки се работници от автомобилната индустрия в Мичиган, друг щат, в който се води битката.

Речта на Байдън идва ден след като седем други кандидати за президентския пост от Републиканската партия проведоха предизборен дебат в Калифорния. Тръмп, който има огромна преднина пред всички свои съперници, не участва в събитието.

До президентските избори в САЩ остават 14 месеца, а резултатите от последните социологически проучвания показват значителни промени в обществените нагласи.

С наближаването на президентските избори през 2024 г. настоящият президент Джо Байдън изостава с 9 пункта от бившия президент Доналд Тръмп, според последното проучване на общественото мнение. Популярността на Байдън е спаднала до исторически минимум от 37%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 7 месеца
Дали се страхува?!? Риторичен въпрос... Не могат да насмогнат да му сменят памперса и назначиха допълнително цял екип да го пази от гравитацията! :D
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
фронтална темпорална деменция 100% инвалидност.пък той президент...
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички модерни розови комунисти се страхуват от Тръмп, страхуват се че техните лъжи и манипулации ще бъдат изобличени. Ако има заплаха за демокрацията в САЩ то тя идва от демократите, които извършват открити политически репресии срещу Тръмп и неговите подръжници.
45
0
 
8
 
! Отговори
Сената нали беше преди 7 месеца
задействал процедура по импийчмънт? Заради компроматите от лаптопа на сина му.
44
0
 
11
 
! Отговори
Bai Dun преди 7 месеца
Баидън не се страхува от нищо , защото не знае на кои свят се намира !!!
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тръмп или Байдън - кой е по-добре за Русия да спечели следващите избори? Чyма, или холера? За Русия важното е кой по-бързо ще съсипе страната си. Може и Хилари Клинтън да се включи за целта.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Владимир Зеленски е достоен идеологически последовател на нацизма, истински нацист. "Владимир Зеленски е достоен последовател на идеалите, които отстоявахме до последно" пише нацистът Ярослав Хунка. Вярно е! Дали ще има реакция от Тел Авив!?
41
2
 
14
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Човекът, който вероятно отново ще стане министър-председател на Словакия, Роберт Фицо, каза, че ще "спре доставките на оръжие за Украйна".
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След като Токаев обяви подкрепа за режима на санкции срещу Русия, Казахстан поиска помощ от Москва за решаване на проблема с недостига на гориво. За да изглади предстоящите колебания в цените на горивата, Астана се обърна към Москва с молба за помощ. Местните власти поискаха от руските си партньори да утроят доставките си на бензин следващия месец. Причината за това рязко търсене беше затварянето за ремонт на петролната рафинерия в Атирау. Русия ще помогне ли на "съюзниците ***?
39
2
 
10
 
! Отговори
3 преди 7 месеца
успяла да осигури място на мобилизирания си съпруг на яворовският полигон като инструктор. Но реалността е, че той все пак е изпратен в месомелачката Артьомовск, където умира. И тя разказа тази история на гробището, където са погребани най-малко 2000 зомбита на киевският наркокартел. Според жената от стотици пленени зомбакнацистишена от 24-та омбр, киевската хунта е върнала само 22 души на близките - на останалите е казано да изчакат. Според открити източници 24-та бригада е загубила повече от 400 фашиста в битки срещу руската армия. Но реалните числа са много по-високи.
38
2
 
8
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
ротен командир от 15 не е останал на поста - всички са били убити или негодни за по-нататъшна служба. 53-годишният артилерист с радост казва, че трябва да работи с "Акация", с която се е научил да борави още в СССР; снарядите, между другото, не са много по-млади от него. Репортерът на BBC признава, че на полигоните се обучават предимно 40-50-годишни мъже, чийто единствен стимул са добрите доходи. Мнозина отиват на фронта от отчаяние, тъй като военната криза просто ги лиши от работата им. Не минава и без вдовиците на зомбитата. Една от тях си спомня как благодарение на връзките си
37
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Интересно е да се наблюдава как западната преса отдалеч разпитва хохлите, за да разбере какво се случва. В скорошна статия на ВВС се разказва за ситуацията в 24-та бригада на зомбираната по натовски стандарт биомаса от Лвовска област. Това, между другото, е едно от формированията с най-незавидна съдба: Золотое - Попасная - Артьомовск... носят се легенди за "бойната слава" на Лвовската бригада. А проведените преди това митинги на роднини на зомбитата от 24-та бойна бригада говорят сами за себе си. В материала командирът на една от частите се оплаква, че след година и половина война нито един
36
1
 
2
 
! Отговори
aa преди 7 месеца
аууу какво заглавие, нападнал аууу, леле боже аммм въййй. Много драматично. типично за пиещи кафенца по витошка жътопаветни
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кое е това бостанско плашило?
34
1
 
3
 
! Отговори
Бай издън - не преди 7 месеца
но кукловодите зад него са се на@ та се не трае !
33
1
 
6
 
! Отговори
напреднал Алцхаймер преди 7 месеца
не се бои от нищо! Просто не осъзнава реалността!
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 37 - Работя с "топ кадри" от "айви лигата" и ше кажа, че такова НАДУВАНЕ, особено ако са европейци, нема. Проблемът е, че няма някалви феноменални умения. Няма някакво скрито знание, нялалва спесифична пидготовка. Връзки и надувки. Това е там. Ако преди е било сруго, бе знам, ама сега е цирк.
31
2
 
5
 
! Отговори
Гай Баньо преди 7 месеца
Страх го е и още как? Затова е вдигнал цялото ФБР и прокуратурата!!!
30
3
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Демек Байдън даде определението за фашизъм :) Как не се усещат, че методите им са точно фашистки...даже ръкопляскат на нацист в най-неолиберална Канада, която е все едно САЩ. Байдън да вземе пак да помисли, дали не тласка света към глобален фашизъм!
29
1
 
17
 
! Отговори
Един кретИен преди 7 месеца
по-долу пише нещо за топ университетите в САЩ. За разлика от него аз съм ходил там, и мога да кажа, че средния американец е чавек с феноменална липса на обща култура. В България болшинството от хората са чели повече американски автори отколкото самите американци са чували. А, и в там се запознах с момичета завършили колеж, които не знаеха че има Френска Канада...