Тръмп смени тона: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ

Накарайте Европа да се раздвижи, написа бившият президент
Обновена: 19 апр 2024 09:44 | 19 апр 2024 09:43, Елка Василева
92
Тръмп смени тона: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Доналд Тръмп каза, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ, промяна в тона непосредствено преди контролираната от републиканците американска Камара на представителите да гласува помощ на стойност 61 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Бившият президент на САЩ не одобри пакета, а посвети по-голямата част от публикацията си в своята платформа „Трут соушъл“ на несъгласието си, че европейските съюзници на Америка не отделят достатъчно средства за подкрепа на Украйна. Някои крайнодесни републиканци изтълкуваха поста на Тръмп като сигнал, че той се противопоставя на пакета помощ за Киев, въпреки че бившият президент не заяви това изрично.

Още по темата
Все пак публикацията изглежда като едно от първите признания на Тръмп, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ от гледна точка на интересите за сигурността им.

Миналата година Тръмп отказа да каже в разговор по телевизия Си Ен Ен дали иска Украйна да спечели войната с Русия.

„Защо Европа не може да даде също толкова, колкото са парите, вложени от САЩ, за да помогнат на страна, която отчаяно се нуждае от тях?", написа вчера Тръмп в „Трут соушъл“.

„Както всички са на едно мнение, украинското оцеляване и сила трябва да бъде много по-важно за Европа, отколкото за нас, но също така е важно и за нас! Накарайте Европа да се раздвижи!“

Постът на Тръмп дойде ден, след като той похвали Полша на среща в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк с полския президент Анджей Дуда. Бившият президент и полският лидер обсъдиха предложението на Дуда държавите от НАТО да изразходват най-малко 3% от своя брутен вътрешен продукт за отбранителни цели. В момента те са длъжни да харчат поне 2% от БВП за отбрана.

Председател на Камарата на представителите на САЩ – републиканецът Майк Джонсън, заяви, че Камарата ще гласува още в събота пакета помощ за Украйна въпреки яростните възражения на дясното крило сред съпартийците му.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от САЩ
Амбициите на Иран: Колко близо е Техеран до създаване на ядрено оръжие?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
КокоБийч/СаутБийч преди 1 седмица
Тръмпутин ще не ще, требе да полегне на оръжейното лоби. Както го е правил много пъти до сега. Откакто Владолф нападна укрите, икономиката яко движи напред заради военно-промишления сектор. По принцип се карат като куче и котка двете партии, но дойде ли време за гласуване на помощ за укрите са единни като стрелите на Кубрат. Естествено, че ще са единни. Нали требе старите оръжейни запаси от складовете да идат някъде. А къде? По главите на братюгите. Елементарно г-н Балкански
83
1
 
0
 
! Отговори
Юлиян до хм преди 1 седмица
Че колко по-добри?Даде им се от всичко "най-добро" по много.Остана само да им дадат "мацавакито" на Тасунка-Витко.Резултата-"Дайте още".Няма кой да им обясни,че никой не очаква от тях победа.Такава не е планирана.Програмата"максимум" е да издържат колкото и докогато е нужно на САЩ.След това да става каквото ще.Ще изискват от тях само да не се пречкат из краката на инвестиционните фондове изкупили всичката им плодородна земя.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уточнение. Техноглупостта е безгранична.
81
3
 
3
 
! Отговори
Хм... преди 1 седмица
Аз като техноманиак започвам да се възхищавам на украинците. Тези хора направо ми промениха представите затова как и с какво може да се воюва!Само с немски тиган руски танк не гръмнаха!Ама сигурно и това ще направят скоро.Ей богу ,представяте ли си какво щяха да постигнат,ако имаха добри оръжия?Досега Путин във Владивосток да е избягал!
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ти да видиш! Дончо е изтрезнял от белината....
79
2
 
0
 
! Отговори
Юлиян до 81 преди 1 седмица
С тоя акъл,все тук ще се подвизаваш.Не в "Таймс",ами и в "Сега" няма да те поканят.Най-много в "ЕВРОТрЪмП".Обичате да биете тъпаните предварително,та ще видим.Между другото,никой в Русия и за миг не е допускал,че САЩ ще спрат помощта за Украйна.Нали преди 2,3 дни командващият войските на НАТО в Европа Каволи каза,че ако не отпуснат веднага помощ за Украйна,досегашните две годишни "инвестиции" няма да се оправдаят(възвърнат).
78
2
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Някой го е светнал че ако се позволи на Русия да вземе част от Украйна, Китай немедлено ще нападне Тайван. А ако дойде на власт и той ще се сети че по-добре украинците да се бият с руснаците, отколкото американците с китайците.
77
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Копейките са в шах. Толкова се надяваха на Тръмп за прекрати войната като звънне на Зеленски и го накара да се предаде, а то май накрая ще звънне на Путин и ще му каже да се омита от там или праща войската на НАТО да го изгони. Байдън е страхлив и затова е идеален за тях. С Тръмп начело или някой като Буш, Иран вече щеше да е в руини, а руснаците изобщо нямаше и да си помислят да нападат Украйна.
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна ще стане град държава за да връща заемите, и само ако са благосклонни Русия, иначе ще ги натикат в резервати за забава на туристите и да радват най малките
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Минусите ви са защото сте слепи за написаното преди вас бездушници гадни.
74
4
 
9
 
! Отговори
подзаглавието преди 1 седмица
"Накарайте Европа да се раздвижи, написа бившият президент" - тука какво се радвате? вече става дума ние да платим сметката!
73
4
 
6
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 1 седмица
Сената говори за заеми за Украйна - както искаше Тръмп. Това вее е бизнес не е помощ- нали се сещате!
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Администрацията на служебното правителство на главчев защо си позволява да тормози хората със страшна жестокоат аз я преживях току що.
71
11
 
3
 
! Отговори
Тръмп преди 1 седмица
Дали просто да не хвърля няколко атомни бомби над Москвабад? Хем ще бъде ефективно, хем евтино!
70
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Правите ли разлика между оцеляване , спасение и победа? За Тръмп и САЩ е важно ОЦЕЛЯВАНЕТО на украина... Директно означава вдигане на бялото знаме!
69
14
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Долу фашистка Московия! Свобода за всички народи в недоимперията!
68
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Байдън и Путин играят комбина.Тръмп ще унищожи Рассиа
67
7
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 седмица
"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" - Ахаа, набиха ли ти канчето от Дълбоката държава??? Човече, с/у принтерите и доларовата хартия на ФЕД си безсилен. И ти не си стока, но си по-добре (на фотофиниш) от "демократите"!
66
12
 
19
 
! Отговори
Тръмп преди 1 седмица
няма право да се изказва за изконна руска земя! Я да си гледат там западналия запад!
65
5
 
6
 
! Отговори
Gorskio преди 1 седмица
Дедо шмаро - и какво ако спрат помощта - да не мислиш, че ще спрат убийствата? Ще станат в пъти повече, ако Рузия окупира цялата Украйна...