Китай увеличава ядрения си арсенал по-бързо от Русия и САЩ

Техните арсенали пък намаляват заради старите бойни глави
20 юни 2024 18:00, Нели Христова
59
Китай увеличава ядрения си арсенал по-бързо от Русия и САЩ
Снимка: БГНЕС

Китай увеличава запасите си от ядрени бойни глави по-бързо от всяка друга страна, докато президентът Си модернизира армията си, според проучване за световните атомни арсенали.

Пекин разширява ядрения си капацитет като част от реорганизацията на въоръжените си сили при Си. В началото на миналата година той имаше само 410 ядрени бойни глави, според доклада на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, но за 12 месеца те нараснаха до 500.

Този арсенал все още е джудже в сравнение с този на Съединените щати, които имат повече от 3700, и Русия, с повече от 4300. Но Китай може също така активно да разполага ядрени бойни глави върху своите ракети "в състояние на висока оперативна готовност" за първи път, се казва в доклада.

Китай също така бързо разширява доставките си на междуконтинентални балистични ракети, които, когато са въоръжени с ядрена бойна глава, се считат от времето на Студената война за предпочитано оръжие за глобален ядрен конфликт.

"Китай разширява своя ядрен арсенал по-бързо от всяка друга страна", каза Ханс Кристенсен, експерт по оръжия за масово унищожение в Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Но институтът добави, че Китай не е единствената сила, която надгражда своя ядрен арсенал. Броят на американските и руските бойни глави намалява само защото старите и излезли от употреба запаси се разглобяват.

Арсеналът на Северна Корея вече е достигнал 50 бойни глави, се казва в доклада. Дори страни като Великобритания и Франция, които не бяха увеличили своите запаси, преразглеждаха или поне надграждаха своите системи. "В почти всички държави с ядрено оръжие има или планове, или значителен тласък за увеличаване на ядрените сили", каза Кристенсен.

Китай тества първата си атомна бомба през 1964 г., превръщайки се в петата потвърдена ядрена сила. Тези пет сили, включително САЩ, Обединеното кралство, Русия и Франция, държат петте постоянни места в Съвета за сигурност на ООН.

Към тях се присъединиха Индия, Пакистан и Северна Корея като декларирани ядрени държави, като за Израел също е известно, че има ядрени бойни глави, въпреки че никога не го е признавал официално.

По време на Студената война Съветският съюз от една страна и западните сили от друга измислиха и често публикуваха ясни ядрени стратегии, очертаващи обстоятелствата, при които биха използвали своите арсенали.

Мао Цзедун, който разреши първия тест, също описва ядрените оръжия като хартиен тигър - оръжия, които извличат стойността си единствено от ефекта на страха. Той обяви политика на "без първа употреба", като каза, че атомните оръжия на Китай ще бъдат използвани само за възпиране и реагиране на ядрена атака на негова територия.

Отчасти в резултат и отчасти поради вътрешните проблеми на Китай, Пекин никога не направи опит да оспори руското и американското господство. Той също така подписа договора за цялостна забрана на опитите, подкрепен от ООН през 1996 г.

Това беше предложено на върха на глобалния оптимизъм за сигурността след падането на Берлинската стена. Оттогава двете основни ядрени суперсили се скараха зле, включително за ядрени оръжия, и на сцената излязоха нови играчи - Индия, Пакистан и Северна Корея.

САЩ подписаха, но никога не ратифицираха договора за забрана на опитите. Русия направи и двете, но оттегли ратификацията си миналата година на фона на последиците от нахлуването в Украйна.

Президентът Путин отправи многобройни заплахи, отнасящи се до нейния ядрен арсенал след инвазията. Докладът на Стокхолмския международен институт за изследване на мира се позовава на твърдения, че Москва е разположила ядрени оръжия на територията на северния съсед на Украйна, Беларус, но добавя, че досега няма потвърждение.

Китай при Си, за разлика от неговите предшественици, даде да се разбере, че смята САЩ за свой основен стратегически съперник и заплаха и че трябва да реорганизира армията си по съответния начин.

Основният фокус на Си беше върху разширяването на китайския флот, за да се противопостави на господството на САЩ в Тихия океан.

Но в обвита в тайна се пази ядрената му програма, което води до известна несигурност дали Си е променил фундаментално ядрената си позиция. Ракетните сили на Народната освободителна армия, които управляват ядреното възпиране, са замесени в корупционен скандал, който отне скалпа на бивш министър на отбраната и няколко генерали.

"Дългосрочната ядрена стратегия и изисквания на Китай остават неясни", заяви през април Съюзът на загрижените учени, американска група, цитирайки генерал Ант Они Котън, ръководител на стратегическото командване на САЩ.

Докладът също така казва, че Индия не само незначително е увеличила своя ядрен арсенал, исторически насочен към своя регионален съперник Пакистан, но "изглежда, че поставя все по-голям акцент върху оръжията с по-дълъг обсег, включително тези, способни да достигнат цели в цял Китай".

Смята се също, че Израел модернизира своя арсенал на фона на войната в Газа. В доклада се казва, че Северна Корея "продължава да дава приоритет на военната си ядрена програма като централен елемент от стратегията си за национална сигурност" и освен това нейното разработване на тактически ядрени оръжия предполага, че може да ги използва "много рано в конфликт".

Междувременно войната в Украйна беше катастрофа за рамката на международната сигурност, заедно с влошаването на прозрачността около ядрените програми и политики от всички страни.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, каза пред The ​​Daily Telegraph, че неговите членове се консултират за разполагане на повече ядрени оръжия - коментари, атакувани от Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, като "ескалация на напрежението".

Уилфред Уан, директор на програмата за оръжия за масово унищожение на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, каза:

"Не сме виждали ядрените оръжия да играят толкова важна роля в международните отношения от Студената война насам. Трудно е да се повярва, че са изминали едва две години, откакто лидерите на петте най-големи ядрени държави потвърдиха съвместно, че "ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води".

Дан Смит, директор на института, добави: "Сега сме в един от най-опасните периоди в човешката история. Бездната примамва и е време великите сили да отстъпят и да се замислят. За предпочитане заедно."

Отделно, Международната кампания за премахване на ядрените оръжия публикува цифри, показващи, че световните разходи за ядрени оръжия са нараснали с една трета за пет години, до над 90 милиарда долара само миналата година. Разходите на САЩ, възлизащи на 51 милиарда долара, са повече от всички останали щати взети заедно.

Тази цифра е повече от оценката на Световната програма по храните, необходима за премахване на глада по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оставете ги сега, те се борят за мир
6
4
 
3
 
! Отговори
однако преди 3 месеца
Разберете: едно е "ядрени бойни глави", друго е "средства за доставка на ядрени бойни глави". Пиндостан трепери от ужас не пред увеличаващите се китайски запаси от ядрени бойни глави, а от разнообразните руски хиперзвукови средства за доставка на ядрени бойни глави.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Америка иска да наложи международни санкции срещу Китай, щото ги изпреварва икономически.
4
1
 
6
 
! Отговори
Бай Цоко Първака преди 3 месеца
За ко са им толкоз бомби на тез кат само една е нужна да напраи сакатлъка.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
мамо, китаец ме клати, китаец ме клати мамо.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Размножавайте се да стигнем Китай :)))
1
4
 
6
 
! Отговори
Бай Димо преди 3 месеца
Атом, атом и пак атом! Мощен уран по главата на чичо Сам! Само това спира западните психопати!