Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание

45% от анкетираните: Украйна да даде територии на Русия
11 окт 2024 07:58, Елка Василева
198
Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание
Снимка: архив, БГНЕС

Ясно мнозинство от германците биха искали канцлерът Олаф Шолц да възобнови диалога с руския президент Владимир Путин след почти две години мълчание, показва проучване, публикувано днес, предаде ДПА.

Допитването, проведено от института за проучване на общественото мнение Югов (YouGov) по поръчка на ДПА, показва, че 59% от анкетираните подкрепят възможността двамата лидери да разговарят по телефона. Само 26% са били против, а 15% не са дали отговор.

В Източна Германия 68% от анкетираните са искали двамата да разговарят, докато 19% не са искали.

От няколко седмици Шолц агитира за нова мирна конференция за Украйна, в която да участва и Русия. Путин не беше поканен на първата мирна среща на върха в Швейцария през юни, припомня ДПА.

Днес Шолц трябва да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Берлин за трети път в рамките на пет седмици. Разговорите вероятно ще се съсредоточат върху усилията за намиране на мирно решение на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Двамата вероятно ще говорят и за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна.

Шолц и Путин за последен път са разговаряли по телефона на 2 декември 2022 г., но германският канцлер неведнъж е давал да се разбере, че може да си представи, че ще разговаря отново с Путин.

Има спекулации, че телефонният разговор може да се състои преди срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро на 18 и 19 ноември. Русия ще вземе участие в тази среща, въпреки че не е ясно дали самият Путин ще присъства.

Германците са разделени по въпроса дали Украйна трябва да се откаже от част от територията си в името на мира с Русия. Около 39% смятат, че тя не трябва да отстъпва и сантиметър. Но 22% смятат, че Украйна трябва да се откаже от украинския полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Русия преди 10 години.

Други 23% твърдят, че Киев трябва да се откаже не само от Крим, но и от териториите, които са окупирани от Русия след пълномащабното ѝ нахлуване преди повече от две години. Общо 45% от анкетираните са за отказ от територии.

Несъгласие има и по въпроса дали на Украйна трябва да бъде разрешено да обстрелва със западните оръжия с голям обсег цели дълбоко в руската територия. От анкетираните 42 % са "за“, а 43 % са "против“.

Зеленски отдавна призовава западните си съюзници за такова разрешение, заявявайки, че без него е все едно да се опитваш да воюваш с вързани ръце.

Шолц е скептично настроен по този въпрос. За разлика от САЩ, Великобритания и Франция, досега Германия не е доставяла на Украйна оръжия с далечен обсег на действие. Шолц последователно не желае да предостави на Киев крилати ракети „Таурус“ с обсег на действие 500 км, тъй като се опасява, че в такъв случай Германия и НАТО могат да бъдат въвлечени във войната.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от Ре(д)акция
Разочаровани, забравени, вече и бягащи... Украинските войници изнемогват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Колкото по бързо се отървем от отровната прегръдка на ЕС , толкова по бързо ще си възстановим държавата . Румъния им се опъна , изобщо вече не споменава Шенген , а от вчера са се отказали от еврото изобщо .
76
2
 
8
 
! Отговори
От всички преди 7 часа
Пудели на САЩ, Улаф Шолц е верно най улавия, защото само той работи в сграда, на чийто стени са оставени надписите - Бьйли сдез в Дньом Победьй 1945! Става въпрос за Бундестага!
75
2
 
14
 
! Отговори
Историята учи преди 7 часа
1. Руснаците винаги са спазвали договор. 2. Чехословакия беше изтъргувана на Хитлер от Англия и Франция, за да бъде насочен на Изток. 3. Нетаняху носеше куфари с пари на Хамас да купят оръжие, за да няма мир. Сегашната война е резултат от провокациите на МОСАД агентите в Хамас.
74
2
 
6
 
! Отговори
Помните ли когато преди 7 часа
Шолц се беше наперил на една трибуна и казваше на Путин, че не се знае кой, до кога ще е на власт, намеквайки, че Путин ще бъде свален скоро. Е, каква стана тя, сега не Путин, а Шолц е заплашен от сваляне. Интересно се извъртяха нещата, а? :D
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Айн , цу цвайн , цу драин , цу дрън !
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Как върви контраофанзивата?
71
2
 
9
 
! Отговори
От всички западни преди 7 часа
Пудели на САЩ, Улаф Шолц е верно най улавия, защото само той има дядо, който не се е върнал от Сибирия след ВСВ!
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
"Договорите с Русия не струват колкото хартията, на която са написани." >>> апа договорите със Запада са железни! Гаранция Франция ;))
69
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 часа
До 76 "Ей тоз ЕС , вдигна пенсионната възраст и премахна социалната ни система изобщо .Направи ни болниците търговски дружества" - ВИЕ САМИ СИ ГИ сторихте тези неща. ВИЕ САМИ гласувате да станете "като в ЕС", нали?!
68
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 часа
"Договорите с Русия не струват колкото хартията, на която са написани." - - Не струват, защото натистите и юроGейците не ги спазват. Затова. Не Русия,а те изместиха базите си до нейната граница. И през 2021 година отказаха преговори. Сега се молят за такива. Ама га ядоха кифтетата ни риваха. Сега реват! И молят.
67
11
 
2
 
! Отговори
Историята учи преди 7 часа
1. Руснаците никога не са спазвали договор. 2.И Хитлер беше уж уговорен за мир,с подялбата на Чехословакия..Резултатът бе ВСВ.3.И на Хамас бе дадено да управлява и евреите се изтеглиха, резултат. Сегашната война.Всеки опит за да договор, за болните мозъци на терористи и рашисти е победа и насърчаване на агресора.
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Путин ясни има каза : Нато в границите от 1991 година ! Направиха се , че не го чуват , той е сериозен мъж , няма да повтаря !
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Правилне, Улаф, на колене! Като не усети навреме от къде духа вятърът, сега ще седиш в поза наведен и с изправени предни лапки и ще скимтиш, дано ти хвърлят някоя коричка. Шефът ти от САЩ те нарита насред уличните песове, сега чакай подаяния.
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Ей тоз ЕС , вдигна пенсионната възраст и премахна социалната ни система изобщо .Направи ни болниците търговски дружества . Прав е Путин да няма желание да рзговаря с ментално увредени индивиди .
63
1
 
7
 
! Отговори
Шолц още преди 7 часа
Не знае, че иска да разговаря с Путин.Гълъба на мира със заповедите от Вашингтон се забави поради урагана, направо потъна в него!
62
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 часа
До 69 "Ей тези ни накара да затворим всичко ." - ВИЕ САМИ СИ ГИ затворихте, про'с'так неграмотен! Немците ли гласуват да станете "като тях" или вие?
61
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 часа
Сега Русия е длъжна да им припомни този момент и унизи натовците на макс, а условието към германия специално да е да плаща репарации за възстановяването на разрушенията. Това е.
60
3
 
9
 
! Отговори
Тенденциите преди 7 часа
Се обръщат. Явно новините от Америка не са добри за Харис
59
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Договорите с Русия не струват колкото хартията, на която са написани. Какъв е смисълът да се говори с подобни държави, за които международното право не важи?
58
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Важно е Путин дали, с кого, къде и как ще иска да разговаря. Защото в момента той решава това. Има си там в Кремъл една голяма обла маса - ако реши - ще покани когото реши.