Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание

45% от анкетираните: Украйна да даде територии на Русия
11 окт 2024 07:58, Елка Василева
191
Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание
Снимка: архив, БГНЕС

Ясно мнозинство от германците биха искали канцлерът Олаф Шолц да възобнови диалога с руския президент Владимир Путин след почти две години мълчание, показва проучване, публикувано днес, предаде ДПА.

Допитването, проведено от института за проучване на общественото мнение Югов (YouGov) по поръчка на ДПА, показва, че 59% от анкетираните подкрепят възможността двамата лидери да разговарят по телефона. Само 26% са били против, а 15% не са дали отговор.

В Източна Германия 68% от анкетираните са искали двамата да разговарят, докато 19% не са искали.

От няколко седмици Шолц агитира за нова мирна конференция за Украйна, в която да участва и Русия. Путин не беше поканен на първата мирна среща на върха в Швейцария през юни, припомня ДПА.

Днес Шолц трябва да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Берлин за трети път в рамките на пет седмици. Разговорите вероятно ще се съсредоточат върху усилията за намиране на мирно решение на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Двамата вероятно ще говорят и за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна.

Шолц и Путин за последен път са разговаряли по телефона на 2 декември 2022 г., но германският канцлер неведнъж е давал да се разбере, че може да си представи, че ще разговаря отново с Путин.

Има спекулации, че телефонният разговор може да се състои преди срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро на 18 и 19 ноември. Русия ще вземе участие в тази среща, въпреки че не е ясно дали самият Путин ще присъства.

Германците са разделени по въпроса дали Украйна трябва да се откаже от част от територията си в името на мира с Русия. Около 39% смятат, че тя не трябва да отстъпва и сантиметър. Но 22% смятат, че Украйна трябва да се откаже от украинския полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Русия преди 10 години.

Други 23% твърдят, че Киев трябва да се откаже не само от Крим, но и от териториите, които са окупирани от Русия след пълномащабното ѝ нахлуване преди повече от две години. Общо 45% от анкетираните са за отказ от територии.

Несъгласие има и по въпроса дали на Украйна трябва да бъде разрешено да обстрелва със западните оръжия с голям обсег цели дълбоко в руската територия. От анкетираните 42 % са "за“, а 43 % са "против“.

Зеленски отдавна призовава западните си съюзници за такова разрешение, заявявайки, че без него е все едно да се опитваш да воюваш с вързани ръце.

Шолц е скептично настроен по този въпрос. За разлика от САЩ, Великобритания и Франция, досега Германия не е доставяла на Украйна оръжия с далечен обсег на действие. Шолц последователно не желае да предостави на Киев крилати ракети „Таурус“ с обсег на действие 500 км, тъй като се опасява, че в такъв случай Германия и НАТО могат да бъдат въвлечени във войната.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от Наука
Рядката комета C/2023 приближава към Земята
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 5 часа
Но гирманците виче ки затвориха всички АЕЦи приди година! Заводите също, индустрията закри заводи а дрегите се спасиха в САЩ от скъпите енергия и данъци в Германия!
49
2
 
10
 
! Отговори
Фикси преди 5 часа
Чок зле е положението явно...... Много повече ще вземат Руснаците и никой не може да ги спре. Те вече напреднаха и нямат интерес да спират......ако НАТО реши да се меси пък света свършва...Общо взето все едно Путин се разхожда по родните терторий и сварва БайДън клекнал и познайте какво прави..... След което гледа като нас ран и незнае къде се намира.....не е нещо ново за нас де...
48
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 часа
До 50 "Смятам , че трябва да вдигнем глава и да им кажем , че не искаме Шенген " - след две седмици излез и про'с'то гласувай срещу ЕС.
47
2
 
6
 
! Отговори
До Христо преди 5 часа
Не бе Шолц е оставен да д_уха супата, след като амириканците се оттеглиха и закриха проекта Украйна! Те даже избягват среща с Володя..в Германия също има ураган в момента :)
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Путин е съгласен на първа среща с германците , ако си затворят една атомна централа .За втора среща , ще видим , може няколко завода да затворят . Засега са такива изискванията , иначе няма среща .
45
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 часа
До 57 "Навремето ни затвориха заводите , за да могат техните да работят" - ВИЕ си ги затворихте, про'с'так неграмотен! Нали ВИЕ гласувате "да станете като тях"?!
44
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 часа
"Днес Шолц трябва да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Берлин за трети път в рамките на пет седмици" - и той кат бай Дън... наредено му е от господарите, "трябва"!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Германците да си гледат работата .Навремето ни затвориха заводите , за да могат техните да работят , идва видов ден . Опустошиха ни икономиката , сега искат и Мариците да затварят . Време е да проумеете какво стана за тези 30 години и какви социални придобивки имаше българина и как му ги отнеха и го набълбукаха с кредити . Дори хранителните вериги са немски , писна ми вече .
42
1
 
7
 
! Отговори
Кой би искал преди 6 часа
Да разговаря с некъв Улаф?По нормален не намериха ли от Запада?
41
1
 
7
 
! Отговори
Путин преди 6 часа
Не разговаря с марионетки..нито украински нито германски! Чака изборите да види кой ще стане шеф във Вашингтон!
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Германците искат, ама шефовете не искат.
39
0
 
9
 
! Отговори
Путин е преди 6 часа
Отказал разговра с Шолц..
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Германия има желание да говори с Русия . Проблема е че Русия не желае . Германците си помислиха ,че ще призвеждат ел.коли и бам , натъкнаха се на Китайците , сега реват на Путин .Той пък е на възраст вече и недочува много с едното ухо .
37
0
 
6
 
! Отговори
Германка преди 6 часа
Айде бе, германския народ иска от 3 години мирни преговори, сега се сетил Шолц какво иска германския народ!! Ха ха
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ние сме за бой ! Още навремето когато заради членсво в ЕС ни накараха да затворим АЕЦ , още тогава трябваше да се откажем , защото това застрашава националната ни сигурност . Ние поддадохме и полсле се започна , заводи , злато , фабрики и много други .Премахнаха ни всички облаги за населението , защото не е демократично , сега ни изнудват за Шенген . Смятам , че трябва да вдигнем глава и да им кажем , че не искаме Шенген . Какво ни става ? Като безгръбначни сме .
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Не знам какво точно ще си кажат с Путин. След като Меркелица заяви пред целия свят че никога не са имали намерение да спазват минските споразумения и само са искали да дадат време на украйна - какви уговорки искат тия? Даже и да е вярно (което не вярвам) такива неща не се казват пред целия свят. Глyпaвa меркелица.
34
1
 
15
 
! Отговори
Абе преди 6 часа
Не се заблуждавайте! Путин няма да разговаря с това цукало щолц. Германците си вкараха такъв автогол с американския слугинаж който ги управлява, че поне 10 години ще им трябват за да стигнат стандартите от 2020 година. И газовите потоци ще възстановят и газ ще получават но цените вече ще бъдат съвсем други
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
А знаете ли , че вчера Румъния е отказала изобщо да приеме еврото с мотив , че хората ще обеднеят и няма да е добре за икономиката им . Приятен ден !
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Две години западни санкции и цялото автомобилостроене падна .Другарю Шолц, няма причина Русия да разговатя с вас .След още две години ще падне цялата индустрия .Няма проблем , важното е да крякате за евроалтлантизъм , прайдове , и тем подобни празни думички .
31
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Путьонкин е престъпник и трябва да си понесе последствията а Русия трябва да бъде унищожена и никога повече да не се споменава таз империя на злото