Заради начинът ни на хранене: Скорбутът се завръща

Заболяването зависи пряко от липсата на витамин С
23 окт 2024 21:36, Нели Христова
37
Заради начинът ни на хранене: Скорбутът се завръща
Снимка: Pixabay/Parentingupstream

Скорбутът, който е бил широко разпространен през XVI-XVIII век, отново става актуален поради съвременния начин на хранене и кризата с разходите за живот, предупреждава британският телевизионен канал Sky News.

Заболяването зависи пряко от липсата на витамин С в човешкото тяло. Ето защо в миналото скорбутът е бил често срещан сред моряците, които са имали проблеми с храненето поради дългия престой в открито море. Сега, според лекарите, позабравената болест отново набира скорост по ред разбираеми причини. Сред тях са кризата на разходите за живот (високи цени на храните), затлъстяването и консумацията на ултрапреработени храни – все характеристики на съвременната диета.

Вестник The Times дава пример с мъж на средна възраст, приет в болница в Пърт (Западна Австралия). Пациентът имал "мистериозни“ симптоми: болезнен обрив и синини по краката. Задълбочен преглед, по-специално кръвни тестове и сканиране, първоначално озадачава лекарите - резултатите изключват известните им заболявания и инфекции. След няколко дни обаче се оказа, че мъжът по правило се храни със силно преработени храни и почти не яде плодове и зеленчуци. В резултат на това той е диагностициран със скорбут. Това опасно заболяване без подходящо лечение може да бъде фатално - човек умира от кървене.

Както отбелязва д-р Андрю Дермаван, скорбутът се възприема, особено в развитите страни, като болест от миналото.

"Въпреки това понякога се сблъскваме с негови прояви. Особено сред възрастните хора, хората с алкохолна зависимост и децата с умствени проблеми или проблеми в развитието. Скорбутът се появява отново на фона на нарастващите разходи за живот. Симптомите могат да се появят още месец след началото на дефицита на витамин С“, обяснява Дерваман.

Основните симптоми на скорбут включват червени или сини петна по кожата, особено по краката и краката, умора, болки в ставите и мускулите, подути и/или кървящи венци. Също така пациентите имат особеност на кожата - значителна склонност към синини.

Рисковите фактори включват тютюнопушене, затлъстяване, алкохолизъм, лоша диета и предишна операция за отслабване.

Sky News отбелязва, че скорбутът е рядкост в наши дни, но е убил повече от два милиона британски моряци през XVI-XVIII век. Моряците от Кралския флот тогава получили прякора "Лаймс“ поради факта, че им се е давало сок от лимон и лайм за предотвратяване на заболяването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Страната
Митничари откриха цигари, скрити в хляб и зеленчуци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
до 34 от Лекар преди 4 минути
айде бе, нека си говорим в Числа, щото тогава и Боговете - Мълчат! та колко Милиграма на 100 грама миди Витамин С според тебе?!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
До Legalise it: Съвсем съм убеден, че е така, защото в месото има всичко необходимо. Зеленчуците и плодовете не са най=полезното нещо за ядене. Карнивор диетата или ядене само на продукти от животински продукти прави чудеса със здравето.Най-забавното е, че веганите си мислят, че се хранят здравословно. хахах
34
1
 
1
 
! Отговори
До Лекар преди 18 минути
Морската риба не съдържа достатъчно витамин С...
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
Смотаното хранене ви го докара запада
32
1
 
1
 
! Отговори
хах преди 27 минути
скорбут имаше по комунизна хората нямаха кво да ядата сега е рай влизам в магазина киви *** някъв ядлив кактус пъпеш зимата мале мале рай
31
3
 
3
 
! Отговори
до 28 от Лекар преди 28 минути
аз отдавна си скъсах дипломата - никой не мисли - всички са като Папагали без Мозък! значи, Скорбутът винаги е бил Болест на Моряците - щото видиш ли не ядели пресни плодове и зеленчуци. в същото време Морските храни - са супер богати на витамин С, т.е. тия моряци - са в Океана и не могат да ловят риба и миди - така ли? изобщо, такива безмислици и противоречия във възприетите от Векове за верни медицински теории, че не е истина просто....
30
3
 
2
 
! Отговори
Legalise it преди 42 минути
Фарма мафията иска да се тъпчете с гадни и безполезни освен това скъпи рекарства които ви пре е цвят черния дроб вместо да се лекувате с марихуана.Затова е забранена!А в Заддунайска България я пръскат с химии да ви зарибяват по синтетичните дроги.Про с ти български нещ о жества неграмотни.Цел живот ще сте занулени щото всичко ви е от главата.Незнаете да целувате ръка на Царя затова ще целувате г ъ з.
29
0
 
1
 
! Отговори
The LandLord преди 45 минути
Подлог маслото палим си камината с български читанки учебници и книги.
28
4
 
4
 
! Отговори
НаПълно НеФаксиниран преди 46 минути
всички Медицински Теории са Абсолютни Измислици без Никакви доказателства - тотално Фалшива Наука и най-вече за Пари! аз примерно, не знам да съм ям нещо с Витамин С последните 20 години, тъй като главно Ям само печено Свинско месо - никакви плодове и зеленчуци - такова нещо не съм купувал от поне 2007. въпреки това - не съм болен от нищо и в отлично здраве - дори нямам 1 пломба, какво да говорим да имам проблеми с венците си типични за Скорбута. така, че за мене - поредната Фейк Теория!!
27
0
 
1
 
! Отговори
FuckinBGленгуич преди 47 минути
26 Не ми се обяснявай бе вади матеряла
26
1
 
0
 
! Отговори
До FuckinBGленгуич преди 50 минути
"Начинът е правилно бе селYooo" ---------------- Е не е правилно бе, селинджърино. Пълен член се пише, когато думата е подлог в изречението. В случая не е. Ама ти откъде да знаеш такива тънкости на родния език, като си отрасъл с чалгарията на новото време?
25
1
 
1
 
! Отговори
Из ит дЪ тайм преди 51 минути
Фор А скорбуут?Ъфкоорс итс соо обвъ лс легаси Фром найнтийн форти фоор.
24
2
 
4
 
! Отговори
ПоздравиОтКлаус Шваб преди 54 минути
Яжте Буболечките - в тях е Истината!
23
0
 
1
 
! Отговори
Докторо преди 56 минути
Требва да станете VEGAN да не ви фане скорбуто
22
1
 
1
 
! Отговори
Майтап без край преди 57 минути
. . . особено в развитите страни. . . . Не са в състояние да си организират свестно ядене, всички африканци ядат oбаче eat organic!
21
1
 
1
 
! Отговори
Домуса преди 57 минути
20 Къде виде демокрация у Заддунайкята бе о л и г у ф р е н?!
20
4
 
3
 
! Отговори
Не учуден преди 1 час
И това с любезното съдействие на демокрацията.
19
0
 
1
 
! Отговори
RockStar преди 1 час
Скорбуууууттттт
18
1
 
1
 
! Отговори
Ни хлебо е Хляб преди 1 час
Ни млекото е мляко
17
3
 
2
 
! Отговори
FuckinBGленгуич преди 1 час
Начинът е правилно бе селYooo