Tesla представи годишен отчет и амбициите си за 2025 г.

Cubertruck, роботакси, Мъск има какво да покаже
24 окт 2024 08:10, Инна Ангелова
2
Tesla представи годишен отчет и амбициите си за 2025 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илън Мъск с лекота добави 80 милиарда долара към пазарната стойност на Tesla Inc. след много добро тримесечие за производителя на електромобили, който отбеляза най-печелившите си резултати от повече от година.

Печалбите за третото тримесечие бяха подкрепени от продажбите на Cybertruck, който излезе на печалба за първи път, неговия бизнес със съхранение на енергия и скок в регулаторните данъчни кредити, които други автомобилни производители плащат, за да спазят правилата за емисиите. Но акциите се повишиха и от надежди за бъдещето - Мъск прекара голяма част от разговора в сряда в монолог, като обеща да превърне Tesla в най-ценната компания в света, започвайки с 20% до 30% ръст на доставките през следващата година.

Мъск, който е известен с това, че пропуска твърде оптимистичните времеви графики, каза, че Tesla има за цел официално да пусне споделено пътуване в Тексас и Калифорния през следващата година. Въпреки че шофирането по обществени пътища изисква регулаторно одобрение, коментарите на Мъск понижиха акциите на конкурентите Uber Technologies Inc. и Lyft Inc.

Мъск също каза, че производството на специалното роботакси, което той нарича Cybercab, ще достигне обемно производство през 2026 г. и че компанията се стреми към поне 2 милиона единици - и "може би 4 милиона в крайна сметка".

„Инвеститорите, които искаха нещо днес, получиха по-добра от очакваната печалба и насоки за растеж на доставките“, каза Джийн Мънстър, управляващ партньор на Deepwater Asset Management. „Дългосрочните инвеститори получиха златния морков.“

Мъск също каза, че Tesla е на път да пусне достъпни модели през следващата година, но разсея дългогодишните очаквания на някои инвеститори, че компанията ще пусне електрическо превозно средство, което да се конкурира с масовите автомобили като Toyota Corolla. Вместо това Мъск каза, че производителят на електромобили се фокусира върху Cybercab, който според него ще започне от около 30 000 долара. Редовно EV от 25 000 долара би било „безсмислено“, каза Мъск, отбелязвайки, че всички произвеждани автомобили на Tesla ще имат автономни способности.

Милиардерът също така използва представянето на отчета на единствената си публично търгувана компания, за да рекламира какво би направил с потенциална работа в администрацията на Тръмп, ако бившият президент се върне в Белия дом. Въпреки че Мъск не спомена Тръмп по име, той спомена ролята на „отдел за ефективност на правителството“, която републиканският кандидат за президент започна да предлага за изпълнителния директор на Tesla, след като Мъск насочи повече от 75 милиона долара към кампанията му. Ако бъде назначен, Мъск каза, че ще създаде път за федерално одобрение на автономни превозни средства вместо плетеницата от държавни разпоредби, които съществуват сега.

Акциите на Tesla скочиха с 12% в следборсовата търговия в Ню Йорк, потенциално заличавайки голяма част от спада от 14%, отчетен от акциите досега тази година до затварянето в сряда.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от САЩ
Разликата между Тръмп и Харис е около 2%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
АЗЛК е най великата автомобилна компания и скоро ще доминира световния пазар. Тия електрички и те скоро изчезват щото никой не ги иска, това са лъжи и западна пропаганда че много успешни били проджбите на Тесла. Съвсем скоро и комунизъма ще победи и всички дето сме накупилк рубли ще сме богаташи с нови Лади.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Много хора губят от акциите им тази година и подобни моменти се създават изкуствено, за да освободят баласт преди края на годината.