Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините

Продължават боевете в югозападната част на Украйна
25 фев 2022 08:50, Елка Василева
295
Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините
Снимка: архив, БГНЕС

Нападението на руската армия срещу Украйна продължава днес втори ден, сражения се водят в покрайнините на столицата Киев. Градът втора нощ беше разтърсен от експлозии.

Жертвите от първия ден на руското нахлуване са 137 - сред тях и цивилни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военнослужещи, твърди украинската армия.

Още по темата
Най-малко три експлозии разтърсиха столицата Киев около 4.30 часа сутринта.

Руски крилати или балистични ракети поразяват цели в столицата, съобщават от украинското вътрешно министерство. Една от ракетите е ударила жилищна сграда, заяви кметът на града Витали Кличко. Трима души са ранени, един от тях в тежко състояние, съобщава БНР.

Активирана е украинската противовъздушна отбрана. Сражения вече се водят в покрайнините на столицата. На 100 км северозападно от Киев украинската армия взриви мост и спря колона от руски танкове.

По информация на източници от Белия дом руски механизирани сили, които влязоха вчера в Украйна от Беларус, се намират на 20 километра от столицата.

Вчера руски парашутисти установиха контрол върху летището „Гостомел“ в северозападните покрайнини на Киев. Според източници от западно разузнаване руските сили са установили „пълно въздушно превъзходство“ над украинското въздушно пространство, предаде АФП.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че руски саботажни групи вече са влезли в Киев и призова жителите на града да бъдат нащрек. Много от тях прекараха нощта в бункери или в метростанциите.

До 7 часа в Украйна имаше комендантски час от 22 часа снощи.

Във видеобръщение към нацията Зеленски подчерта, че страната му е оставена да воюва сама с Русия.

„Оставам в столицата, семейството ми също е в Украйна, децата ми са в Украйна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията ни врагът ме е белязал като мишена номер 1, семейството ми е мишена номер 2. Искат да навредят политически на Украйна като ликвидират държавния глава,“ каза Зеленски.

Руските сили установиха контрол и върху ядрената централа Чернобил. Тя не функционира след аварията от 1986 г. година, но районът остава високо радиоактивен.

От Белия дом осъдиха достоверни съобщения, че в централата са държани като заложници цивилни служители.

Украинската армия съобщава, че продължават сраженията в югозападната част на страната, отбраняват се военни бази и пристанището в Одеса на брега на Черно море. Очаква се в ранните часове на деня да има нападения срещу областите Суми, Чернигов, Херсон, Житомир и Харков.

13 граничари бяха убити при отбраната на Змийския остров в Черно море, който най-вероятно е овладян от руските сили.

Системите за противоракетна отбрана са свалили 15 руски летателни апарата, съобщават от командването на въздушните сили на Украйна.

Ръководството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа започва евакуация на всички служители на Специалната мониторингова мисия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
11
 
! Отговори
5 преди 2 години
С Украйна е приключено!До 2-3 дни ще има ново служебно проруско правителство!Присъединява се към блока на Русия с Беларус!Следващата е Молдова , но там тактиката ще е на задушаване!Ние не сме в обсега .ЕС само се дърли , но след няколко месеца ще отмени тихомълком санкциите ,защото и трябва газ и петрол.Ще пуснат и Северен поток2!Изравняване на силите в Европа.Акцента се премества към Китай.Но той е много голям кокал и ще го понасят , а може и той да ги понасоли малко!С това квит!
42
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ск***панини руски окупатори !!!! Дано целият свят ви затрие и отхвърли след всичко,което правите !!!
41
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Войната" ще приключи до неделя. Като не щеш с добре, ще ядеш дърво. Неонацистите ще бъдата изчистени както бяха изчистени и нецистите. Не се съмнявайте в това. Над 27 милиона души души от Русия са загинали през втората световна война. Дали Русия ще сопусне това отново?
40
1
 
4
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Пълно безумие е всичко това.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цирка с китайската кашлица свърши ли, КлоUни
38
2
 
14
 
! Отговори
Сократ преди 2 години
До Анонимен 36Ако Турция реши да си отцепи парче от България, никой няма да си мръдне пръста. Пример КИПЪР.
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само аз ли забелязвам но от два дена статииите за коронавируса изчезнаха ,преди имаше всеки ден по 20 статии за ваксини ,чували трупове ,Кунчев ,мунчев ,баба Радка .Сега всичко изчезна и се изпари .Путин нападна и вируса изчезна ?Що така бе ж-урна-ля ,субсидиите вече за вируса ги орязаха и почнахте киевска пропаганда.
36
14
 
5
 
! Отговори
6557454 преди 2 години
Да кажем по-точно, защото днес.бг явно пускат руска пропаганда. Вчера руснаците направиха мощен хеликоптерен десант на частното летище на Антонов в Гостомел. Наистина много смел ход с идея вечерта да кацнат 18 ИЛ76 с техника и специални части. Украинците обаче успяха да си върнат летището привечер и тотално издъниха руските десантни части, някои са се спасили в горите, но повечето са избити. Така приключи основния руски план за превзимане на Киев. Сега пращат вече танкови колони...да видим.
35
5
 
22
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
8 години цял свят гледа как украиниците гърмяха и стреляха по тяхните братя и сестри в източна Украйна, е това сега е сметката за това !
34
14
 
8
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 2 години
Днес, спрете коментарите - повечето не са от българи, а от *** и рубладжии, в случая - национални предатели, психопати и *** намиращи се на територията путеландия..
33
4
 
16
 
! Отговори
Данс преди 2 години
Данс не смеят да гъкнат,щото явно някой води бройката на резервистите които при повиквателна и връчване на оръжие в ръцете,първо ще го пробват по продажната българска пасмина,после по натоваските бази и "съюзниците ни".Шах и мат за Брюксел и Сащ.Мислиха че ще народите в Европа ще бъдат въвлечени в омраза към Русия,уви,всички мразят Брюксел и Сащ.
32
0
 
16
 
! Отговори
Тука гледай...тука! преди 2 години
Заради изострената военна обстановка около Путин, ЧЕРТЕЖИТЕ на нашите Ф-16 са поставени в ПОВИШЕНА БОЙНА ГОТОВНОСТ!
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Зеленски подчерта,че страната му е оставена сама да воюват с Русия"Много ми е интересно,тоя клоун дали е вярвал,че някой друг ще влезе в огъня заради него или пък заради измислената държава Украйна?
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА На какви наркотици си бе човек?За това ли летището е под руски контрол?Както и по голямата част от страната.За 24ч стигнаха Кеив който е на другият край на Украйна.Прегазиха великата украинска армия като прасе бустан.
29
6
 
12
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
""Руски крилати или балистични ракети поразяват цели в столицата, съобщават от украинското вътрешно министерство. Една от ракетите е ударила жилищна сграда, заяви кметът на града Витали Кличко "" Ама сега да не се окаже ,че са китайски пиратки най - накрая !! Те не знаят с какви ракети ги обстрелват а седнали да казват "800" убити братушки !! Я стига филми , Украйна е Руска !!!
28
2
 
19
 
! Отговори
Хо преди 2 години
Аз съм сигурен, че тоя Зеленски вече не е в Украйна.
27
3
 
12
 
! Отговори
Денацификатор;))) преди 2 години
Когато омразата между две групи евреи пламне, тя не знае граници и поглъща всички. Украинците били "фашисти" и "Нацисти"? Дали? Как ще са такива, след като Украйна се управлява от евреи?:))) Зеленски, Кличко, Поросенко, доказнао евреи. от другата страна, също имаме доказани евреи Путин, Медведев и цели клики и кръгове от хазари изповядащи юдаизма+московския равин, койтов същност е Главнокомандващия. За каква денацификация, говорим? Ясно се вижда сега, че нацизма е еврейско явление!;)))
26
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 Събитията които споменаваш нямат нищо общо с днес.Влизанито ни в НАТО е от малкото разумни неща които сме направили.Иначе до сега Турция да си е отцепила част от южна България.
25
2
 
9
 
! Отговори
една преди 2 години
В Украйна по време на война за едно денонощие загиват толкова хора, колкото в България в мирно време загиват от ковид!!??
24
19
 
8
 
! Отговори
ДАНС преди 2 години
ДАНС да изиска IP-тата на про руските коментиращи и да ги привика на разпит!!! Такива коментиращи против Путин в Русия се арестуват, време е и ние да прилагаме такива мерки към пропутин коментиращите!