Северна Корея против САЩ да достави на Украйна касетъчни боеприпаси

Пхенян подкрепи усилията на Русия
11 юли 2023 21:47, Стела Стоянова
38
Северна Корея против САЩ да достави на Украйна касетъчни боеприпаси
Снимка БГНЕС

Северна Корея осъди решението на Съединените щати да доставят на Украйна касетъчни боеприпаси, като същевременно изрази подкрепа за военните усилия на Русия, предаде АФП.

Вашингтон обяви миналата седмица, че ще предостави забранените в мното страни боеприпаси на Украйна за контранастъплението срещу нахлуващите руски войски.

Още по темата
"САЩ направиха много опасен избор, като решиха да предложат такива смъртоносни оръжия на Украйна", каза външният министър на Северна Корея Чое Сон Хуи в изявление, разпространено от официалната Корейска централна информационна агенция.

Този ход "изважда отново наяве истинските цветове на САЩ като разрушител на мира по отношение на агресията и клането като тяхна национална политика и начин на съществуване", добави тя.

Чое отправи искане към Вашингтон да спре плановете си, но не коментира предполагаемото разполагане на касетъчни боеприпаси от Русия в Украйна.

Самата Северна Корея в момента произвежда касетъчни боеприпаси, заедно със страни, като Китай, Русия, Южна Корея и Съединените щати, според доклада на Cluster Munition Monitor, публикуван през 2022 г.

Освен това все страната още не е подписала Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява използването и складирането на подобни оръжия.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Русия отдавна се противопоставя на нарастващия натиск върху Северна Корея, която е под широкообхватни санкции на ООН и Запада заради нейните ядрени оръжия и ракетни програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Йотова по налъми на северно корейския плаж:)))))))))))))))))
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жабата да си стои на Корейския полуостров и да не кряка,кога два ата се ритат.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На курорт в Северна Корея, моля заповядайте. :))))))))))))))
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руската червена линия се намира между двете полукълба на Путин.Вече много пъти е премината,вчера и Ердо я премина с големия си неутралитет.Докога ще гледаме този филм?
4
2
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 10 месеца
Тез па кой ли ги пита.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-райското кътче на земята - Северна Корея, моля заповядайте! :))))))))))))))))РадеФ няма как да не се чувства у дома си! :))))))))))
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важното е, че Денков няма нищо против, макар България да е една от страните подписали Конвенция срещу касетъчните боеприпаси. Те да не питат Северна Корея? Ще питат дървeния философ химичето Денков.
1
2
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 10 месеца
Браво на Северна Корея и най-вече лично на нейните ръководители и краководители, че не се занимават с оръжейна надпревара, както други страни и с ядрени заплахи, ами вместо това застават твърдо против разни неща и неуморно съдят и осъждат. Браво!