Обучението на украински пилоти на F-16 вече е започнало

За него са необходими минимум шест месеца
20 авг 2023 09:17, Елка Василева
97
Обучението на украински пилоти на F-16 вече е започнало
Снимка: архив, БГНЕС

Планираната доставка на западни изтребители F-16 вероятно ще отнеме месеци, но според информация от Киев обучението на украинските пилоти вече е започнало, предаде ДПА.

Още по темата
"Обучението вече започна", заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников пред украинския "24-и канал".

Украинските инженери и техници също преминават обучение, се казва в репортажа. Министърът обаче не уточни къде се провежда обучението.

Дания и Нидерландия се съгласиха да доставят самолети F-16 на Украйна и да обучават украински пилоти. Тъй като обаче става въпрос за оръжейна система от САЩ, доставката изисква одобрението на Вашингтон.

В четвъртък правителството на САЩ заяви, че иска да даде възможност на Дания и Нидерландия да прехвърлят бързо F-16. Въпреки това вероятно ще минат няколко месеца, преди самолетите да бъдат действително доставени.

За предаване на самолетите може да се говори едва след като инструкторите потвърдят, че украинските пилоти и обслужващ персонал са получили необходимите умения, добави Резников, цитиран от УНИАН. Именно броят на обучените военнослужещи ще определи колко самолета ще получат украинските ВВС.

Резников отбеляза, че за обучението на пилотите са необходими минимум шест месеца и предупреди, че този срок може да се окаже и по-дълъг.

Командващият украинските ВВС генерал-лейтенант Николай Олешчук съобщи по телевизията, че е взел решение да заложи на младите пилоти. Според взетото от него решение на обучение във Великобритания са заминали пилоти от тазгодишния випуск, а в Швеция - дипломирани през 2016 г., с достатъчен боен опит.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колкото е нужно - толкова.
11
2
 
12
 
! Отговори
Петров преди 9 месеца
войната до последния украинец продължава, американците дават скъпи тенекии, зеленски предоставя пушечно месо до изчерпване на материала
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руснаците ще свалят, каквото пуснат от САЩ. Като са казали F-16, така да бъде.
9
3
 
19
 
! Отговори
Еха преди 9 месеца
Мисирките, Руснаците свалят 10 пореден укродрон насочен към Заец за днес. Пишете за това козяци.. вместо глупости.
8
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
Бай Дън,падне ли от власт,пилотите от...курса за Ф-16 да си останат в САЩ,все ще ги използват за...нещо по летищата. (платено...съобщение)
7
0
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 9 месеца
"обучението вече е започнало" е официалната информация...а неофициалната истинска информация е че обучението започна през Март тази година и този месец приключва...
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За шест месеца дето се вика книжка за кола не можеш да изкараш явно ще ги обучават за камикадзета зора е дорде излетят връщане няма да има.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е ако няма как на момента да им се доставят, то може ние да им пратим нашите чертежи. Да си ги правят на хартиени самолетчета и да водят война така.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То май стана като с мутрите от 90те. Плащаш такса "самолет" да те пазят. Та и с НАТО така.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Обадете ни когат завърши след година-две.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ф-16 са със стелт технология...поръчваш ги и после ни ги виждаш,ни ги чуваш.Укрите има да си ги чакат с години.Турците май така и няма никога да ги видят.
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ганиа остана бем без самолети, хем без милиарди. Благодарение на новите си т.нар. партньори.