Войната в Украйна довела до вредни емисии, колкото страна като Белгия за 1 г.

Те са еквивалентни на 150 милиона тона въглероден диоксид
29 дек 2023 22:00, Елка Василева
72
Войната в Украйна довела до вредни емисии, колкото страна като Белгия за 1 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Войната на Русия срещу Украйна е причинила повече вредни за климата емисии на парникови газове през първите си 18 месеца, отколкото държава като Белгия за цяла една година, показва неотдавнашно изследване.

Международен екип от изследователи, ръководен от нидерландския учен Ленард де Клерк, изчисли, че от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. са отделени емисии, еквивалентни на 150 милиона тона въглероден диоксид (CO2), свързани конкретно с военните действия.

Още по темата
Данните от проучването бяха представени по време на срещата на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за климатичните изменения (КОП28), която тази година се провежда в Дубай, в Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде ДПА.

За да сравнят по-добре отделените емисии, учените често преобразуват статистическите данни за различни други парникови газове в еквивалентни на въглеродния диоксид (CO2) въз основа на техния относителен принос за последствията от глобалното затопляне.

Проучването, проведено от Инициативата за отчитане на парниковите газове във войната (Initiative on GHG Accounting of War), показва, че около една четвърт от еквивалентните на 150-те милиона тона въглероден диоксид (CO2) вредни емисии, отделени през този период, са причинени от преките бойни действия - например потреблението на гориво от страна на войските.

Друг основен източник на вредни за околната среда газове са пожарите, които причиняват 15 процента от емисиите. Според изчисленията 12 процента от емисиите се дължат на самолетите, които използват обходни маршрути поради затварянето за множество авиокомпании на засегнатото от войната въздушно пространство.

По оценки на международния екип от изследователи най-много парникови газове, еквивалентни на 54,7 милиона тона въглероден диоксид, или 36 процента от общите емисии, са свързани с дейностите по възстановяването на бомбардирани сгради и на повредената на инфраструктура - например разрушената язовирна стена "Каховка" в Южна Украйна.

Строителният сектор, в който се използва огромно количество бетон, по принцип е един от секторите с много високи емисии на парникови газове. За него екипът от изследователи изчислява с колко биха могли да се намалят емисиите чрез използването на материали, които вредят по-малко на околната среда.

Де Клерк подчерта, че е важно да се обърне внимание на преките и непреките емисии от конфликтите, които често биват пренебрегвани в традиционните изчисления. "Световната общност трябва да вземе предвид въздействието на въглеродните емисии от военните конфликти", заяви изследователят. "Емисиите от войната, произтичащи от войната на Русия в Украйна, ще бъдат първият случай, в който подобни емисии са изчислявани, и с тези данни Русия ще може да бъде подведена под отговорност за вредите, които страната е нанесла на нашия климат", добави той.

Изследователите изчислиха, че войната на Русия е причинила в Украйна щети за климата в размер на около 9,6 милиарда долара, които са се отразили на целия свят. Стойността е изчислена чрез използването на т. нар. средна "сенчеста" цена (паричната стойност, определена за абстрактна или нематериална стока, която не се търгува на пазара бел. ред.) на въглеродния диоксид (CO2), възлизаща на 64 долара за еквивалент на един тон въглероден диоксид емисии, като при тази цена се взимат предвид и социалните разходи.

"Русия трябва да компенсира, тъй като нейният акт на агресия доведе до значителни емисии на парникови газове в атмосферата, повечето от които дават началото си от територията на Украйна", заяви Де Клерк пред ДПА. "Тези допълнителни емисии ускоряват негативните последици от изменението на климата. Русия трябва да компенсира Украйна чрез Международния компенсаторен механизъм, в рамките на който ще бъдат компенсирани щетите от войната, нанесени на хора, предмети и околната среда", добави той. "Щетите върху климата трябва да бъдат включени към този механизъм", отбеляза изследователят.

Има смисъл това да се документира в регистъра на щетите от войната на Русия в Украйна, който бе създаден под егидата на Съвета на Европа, където се документират разрушенията в Украйна, за да може Русия да бъде подведена под отговорност, заяви Де Клерк. Регистърът се разглежда като първата стъпка по пътя към потенциални компенсаторни плащания за Украйна, отбелязва ДПА.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Alster преди 4 месеца
За "демократичния" обеднен уран в снаряди от САЩ и Великобритания, одобрени и от българския премиер нищо не казвате!!! Защо така???
44
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 4 месеца
Затова никой не им иска селскостопанската продукция и западняците ни я пробутват на нас !
43
0
 
5
 
! Отговори
САЩ ли? преди 4 месеца
До САЩ: САЩ изсипаха над Виетнам повече бомби отколкото за цялата Втора Световна война. Ине само това. Отвовни дефолианти за да падат листата от дърветата заради които американски войници, заболели от рак съдиха правителството им. Да са платили някакви компенсации за вредите?
42
0
 
6
 
! Отговори
САЩ преди 4 месеца
....компенсираха ли ни за раковата епидемия след бомбардировките над Белград?
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тръпнете килима под краката на мършавият стопанин на Белия дом,пратете го в най близкия дом за обезумели,за да спре войната в тази фашистка държава Украйна.
40
0
 
7
 
! Отговори
ЗЕЛЕНИТЕ преди 4 месеца
щом се намесиха - край на войната! :):)
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
стига с тия вредни емисии, природата ги преработва и в дългосрочен и средно срочен план емисиите нямат никакво влияние на планетата. Просто има клика от хора които изкарват добри пари на тази тема и обират и последните пари на хората.
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Направление Херсон. Боевете в Кринки продължават. Зомбитата на киевската хунта продължават да извършват десанти на левия бряг на Днепър с цел попълване на силите си там. Междувременно руските бойци решиха да атакуват плътно десния бряг, унищожавайки зомбита и техника. Вчера, беше унищожен немският многофункционален радар RML-4D, който спомогаше да се прикрие прехвърлянето на подкрепления на киевската хунта към окупираното от тях предмостие. Като цяло ситуацията не е претърпяла значителни промени.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Направление Запорожие, Ореховски район. ВС на РФ продължават да изтласкват зомбакнацистишена от западните покрайнини на Работино. Разузнавателните дронове откриват струпвания на зомбирана по натовски стандарт биомаса, след което по тях работи руското РСЗО, а руските щурмоваците довършват останалата работа, като пленяват останалите живи зомбакнацистишени и превземат позициите им. В района на Вербовое има артилерийски дуели и последващи атаки. През изминалото денонощие зомбитата на киевската хунта са направили няколко опита за атака, но неуспешни.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Соледарско направление,Артемовски участък.Продължават ожесточени боеве на северния фланг край Богдановка,където зомбираната по натовски стандарт биомаса оказва достойна съпротива.На запад от Артемовск,боеве на шосето Бахмут-Часов Яр,недалеч от Хромово ВС на РФ леко напредва.Продължават ожесточени сблъсъци на шосето Бахмут-Константиновка близо до Ивановски.На южния фланг ВС на РФ продължава да държи позиции на най-важната тактическа височина в северозападната част на Клещеевка и атакува позиции на запад от селището.Малко по на юг,близо до Андреевка,ВС на РФ напредват в района на жп линията.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Донецко направление,Авдеевски участък.На северния фланг ВС на РФ настъпват към Новокалиново и Очертино.В последния участък ВС на РФ достигнаха СНТ Заря,който днес се явява като укрепен район на зомбитата на киевският наркокартел в северозападната част на Авдеевка.В района на Степовое,ВС на РФ няма напредък. Тук зомбитата на киевският наркокартел водят активна отбрана, включително и с помощта на западна бронирана техника. На южния фланг на Авдеевка няма промени: боеве при Северное, Первомайское и близо до индустриалната зона на югоизток.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АМИ ТАКА Е, БЕЛГИЯ И ХОЛАНДИЯ ВОДЯТ ДО МНОГО ВРЕДНИ ЕМИСИИ.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нормално е. Стана полигон за изпитание на всевъзможни оръжия от цял свят!
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи, Белгия е големият замърсител. За 1г малка Белгия е замърсила колкото за 1.5г война на огромен фронт. Ало, Урсула, Борел, свийте се малко.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Грета ви казваше да се стреляте с веган бомби Беше право момичето
30
1
 
16
 
! Отговори
Зарица преди 4 месеца
*** тъпата статия!
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И много повече сигурно. Защото, ако емисиите са колкото на Белгия, занчи Белгия с малката си площ и уж развитата си и напредничава икономика е огромен замърсител. А Именно оттам ни вленяват вина за озползване на печки на дърва и въглища. За пореден път ще напиша: Т. нар>. Зелени в Сглобката са обратното на декларираното.
28
1
 
25
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Ми ЕС са си екотерористи. Никой не го отрича.
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Очевидно ще трябва да се отървем от Белгия за да може да продължим с почистването.
26
2
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 4 месеца
Не можах да разбера сега мога ли да влизам в центъра с голфа или много променям климата?