Скандалът се разраства: Не 1, а 4-ма немски военни говорили за "Таурус" по подслушваната линия

Германският министър на отбраната е бесен
12 мар 2024 11:03, Петър Бойчев
162
Скандалът се разраства: Не 1, а 4-ма немски военни говорили за "Таурус" по подслушваната линия
Снимка БГНЕС

Германският министър на отбраната Борис Писториус разкри, че командващият военновъздушните сили на страната също се е включил по незащитена линия в прехванатия от руското разузнаване разговор, предаде ДПА, съобщи БТА.

Аудиозаписът, на който висши германски офицери обсъждат възможността за изпращане на Украйна на ракети "Таурус" с по-голям обсег, бе публикуван на 1 март от главния редактор на руската държавна телевизия RT Маргарита Симонян. Случаят постави в неудобно положение съюзниците на Германия и предизвика държавен скандал в Берлин.

На 5 март Писториус каза, че един от военните - бригаден генерал, който е бил на авиоизложение в Сингапур, се е включил в разговора чрез некриптирана връзка и именно тази "индивидуална грешка" е довела до изтичането на записа.

Вчера германският министър на отбраната обаче разкри, че и четиримата офицери са допуснали подобен пропуск и сред тях е командващият ВВС Инго Герхарц. Писториус разкритикува небрежността на тези германски военни, но уточни, че няма да ги отстрани.

"Не желая, и нека да изясня това още веднъж, да се хвана въдицата на Путин и да уволня най-добрите си офицери, независимо дали са направили грешка или не. Владимир Путин би очаквал точно това от нас", коментира германският министър на отбраната, след като участва в заседание на комисията по отбрана към Бундестага - долната камара на парламента.

В изтеклия разговор офицерите коментират колко ракети са нужни да се събори Кримският мост. За разлика от британските и френските крилати ракети, с които разполага Украйна, германските имат по-далечен обхват - 500 км.

Също вчера канцлерът Олаф Шолц, съпартиец на социалдемократа Писториус, потвърди позицията си да не бъдат доставяни ракети "Таурус" на Украйна, като се аргументира, че тяхното евентуално използване от украинските въоръжени сили не би могло да бъде контролирано без разполагането на германски войници на място. Оказа се, че Шолц е против германски ракети да има където и да е в чужбина. Британското правителство предложи да вземе "Таурус", а вместо тях да закара повече Stormshadow в Украйна.

В управляващата трипартийна коалиция обаче има разделение по въпроса, като министърката на външните работи Аналена Бербок, която е представител на "Зелените" подкрепи британското предложение. Представители на основната опозиционна сила в Германия - блокът Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз, се обявиха за предоставяне на "Таурус" на Украйна.

Също вчера, на събитие по случай присъединяването на Швеция към НАТО, генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг защити снабдяването на Киев с ракети с голям обсег и похвали Франция и Великобритания, че вече са направили това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До РУСИЯ ЯКО ЗАТЪВА !Давай, давай. Така затъва, че се качва в класацията по БВП. Сама вече развива бизнеси, които преди изнасяха капитали от страната. "Демократичната общност", "света" от колко години чакат да фалира. А тя влезе в десетката по БВП. И все повече държави се обединяват около нея и Китай в противовес на САЩ.
143
2
 
1
 
! Отговори
РУСИЯ ЯКО ЗАТЪВА ! преди 2 месеца
РУСИЯ ИНВЕСТИРА ВЪВ ВОЕННА ИНДУСТРИЯ, КОЕТО Е ЗА СМЕТКА НА ЦИВИЛНАТА ИКОНОМИКА ! С ДРУГИ ДУМИ : ПАДА СТАНДАРТА НА ЖИВОТ ! ОБЛОЖИХА ГАЗПРОМ С НЕПОСИЛНИ ДАНЪЦИ И ТЕ СЕ ПРИНУДИХА ДА ПРОДАДАТ НЕФТОХИМ БУРГАС. СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ПРЕНЕСОХА НЕМСКИТЕ ЗАВОДИ И УЧЕНИ В РУСИЯ. СЛЕД 2014 НАД 50 000 УЧЕНИ И 8 000 000 професионалисти НАПУСНАХА РУСИЯ ! УЧЕНИЯТ Е ПО ЦЕНЕН ОТ ТЕГЛОТО СИ В ДИАМАНТИ ! ЕДИН ЗАПАДЕН ВИСОКОТОЧЕН СНАРЯД ПО ЕФЕКТИВНОСТ СЕ РАВНЯВА НА 10 РУСКИ ! Т 64 СЕ СЪЗДАДЕ В ХАРКОВ !
142
0
 
2
 
! Отговори
до Тараканов преди 2 месеца
единственото което са свободили е задниката ти, дано се намелят мелаклии, ама надели :)))
141
0
 
5
 
! Отговори
На Авиошоу преди 2 месеца
....преди години гост бе Шефът на германските ВВС. С бълг командващ тогава, Р.Радев излетяха с МИГ-29 да покажат фигури от висшия пилотаж.Но бързо кацнаха и пристигнаха линейки.После разбрахме ,че при фигурите германецът припаднал от натоварванията.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И 40 да са, все тая, блядистан ще го преглътне.
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единия бил без парола, а другия паролата му била 1234 да се помни по лесно. И системата им явно е страхотна, щом допуска подобни пароли. Абе професионална работа, по спокоен съм като ги знам колко са компетентни.
138
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Германските генералчета агенти на Чичо Сам дали си задават въпроса какъв ответ може да се получи, например с колко ракети може Майдана да стане кратер, или Радата дупка?
137
1
 
13
 
! Отговори
MACV-SOG преди 2 месеца
освен да се смея на тъжните напъни да се изкарате по-натовци от столтенберг какво друго да направя? после ще ви гледам да се сополивите на опашките по турската граница по bTV ако руснаците наистина влязат. а докато на плажа французи и англичани копаят окопи - ще гледам от терасата с пура в ръка, ще сръбвам McCallan и току ще поглеждам в туитър заканите ви как ще стигнете до Урал. навярно в товарни вагони напът за Сибир, де, колонията "полярен вълк 3".
136
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единствения премиер който милееше за страната и не крадеше стана обект на презокеански преврат - Жан Виденов,у за да даде България небето си за агресия срещу независима Сърбия в подкрепа на албанските сепаратисти. Съвпадението не е никак случайно. 97 инспирирана хиперинфлация ограбила българите 99 агресията на Бил срещу Сърбия.Прочети още на: https://dnes.bg/voinata-v-ukraina/2024/03/12/zelenski-ruskoto-nastyplenie-v-iztochna-ukraina-e-spriano.600930#comment-newest
135
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато подготвят генералите ти агресия с далекобойни ракети, това не е ли акт на война? Или е германска Специална военна операция?
134
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЗА КРИМ АВСТРИЯ, АНГЛИЯ ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ВОДИХА 4 ГОДИНИ ВОЙНА С РУСИЯ ОТ 1853 ДО 1856 година и бяха набити. Повод за войната им е че Русия още тогава щеше да ни освободи. Тя разгромява в Северна България османската армия и колективния запад веднага и се притичва на помощ. 200 години по-късно политиката им на обич към българите си е същата.
133
2
 
10
 
! Отговори
Пепи Фейка преди 2 месеца
Страх тресе еврокочината,дойчОВЦИте в ступор...
132
3
 
5
 
! Отговори
MACV-SOG преди 2 месеца
освобождават на *** като теб пръстите да помпят гумите на танка на контрнахрюка. втора група за два дни попиляха руснаците още преди да стигне границата за селфи с граничния стълб. а разговорът на четиримата германци са го "изпуснали" нарочно партньорски служби, след като Шолц каза, че техни войници извършват всичко освен натискането на червеното копче в 00срайна. трябваха ви 2 седмици, за да разберете, че са 4 при положение, че се назовават един друг по име. паролата била 1234. гениално!
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Неоколониализмът, в частност, е предоставянето на кредити и субсидии (чрез международни финансови организации) с цел подчиняване икономиката на страните, вмешателство във вътрешните им работи, организация на преврати и революции, подклаждане на национални разногласия, спекулации с понятието демокрация, права на човека, свобода на словото и военен натиск и интервенция.
130
13
 
2
 
! Отговори
Тараканов преди 2 месеца
Докато друзята се разправят с махленски клюки, кой какво прошепнал на ушенце, РДК , Легиона и Батальона вече освобождават от путерастко владичество пограничните райони на Русия.
129
1
 
7
 
! Отговори
вгз преди 2 месеца
Втори опит:Този на картинката е по- т ъ п, от колкото изглежда.
128
1
 
7
 
! Отговори
вгз преди 2 месеца
Този на картинката е по-***, от колкото изглежда.
127
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Германия е в голяма рецесия ,скоро от милионите бежанци които им плащат милиарди от бюджета им ,скоро че рухне ,а сега и украйнските фашисти е капака за германия ,подариха си оръжията ,и не само германия а целия ЕС ,сега земеделци стачкуват за пари ,и вноса от Украйна )
126
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нема да се плашите ако стане война, русофилите са първи, те са много смели и хич не са мишки. Гледайте само как опазиха паметника или по-скоро купчината *** и кал дето остана. Така ще опазят и държавата, защото я обичат и милият за нея.
125
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво скандално има в това да се пращат ракети на Украйна, с които да се трепят окри? Скандалното е, че са били подслушвани, всичко друго е в реда на войната.