Кремъл се закани на Лондон, може да удари британски военни обекти не само в Украйна

Великобритания вече де факто е част от конфликта, заяви руското Външно
Обновена: 6 май 2024 18:07 | 6 май 2024 18:00, Александър Попов
540
Кремъл се закани на Лондон, може да удари британски военни обекти не само в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия предупреди днес Великобритания, че ако Украйна използва британски оръжия за нанасяне на удари по руска територия, Москва може да отвърне на удара по британски военни обекти и бойна техника както в Украйна, така и отвъд нейните предели, предаде Ройтерс.

Британският посланик Найджъл Кейси беше извикан в Министерството на външните работи в Москва, за да му бъде връчена официална протестна нота, след като миналата седмица външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви, че Украйна има право да използва британски оръжия, за да нанесе удар по Русия.

Външното министерство на Русия заяви, че думите на Камерън са признание, че Великобритания вече де факто е част от конфликта и противоречат на по-ранните уверения, че оръжията с далечен обсег, предоставени на Украйна, няма да бъдат използвани срещу Русия.

"Кейси беше предупреден, че в отговор на украински атаки срещу руска територия с британски оръжия, всички британски военни обекти и оборудване на територията на Украйна и в чужбина" могат да станат мишена, заяви министерството.

Министерството заяви, че смята изказването на Камерън за сериозна ескалация.

"Посланикът беше призован да се замисли за неизбежните катастрофални последици от подобни враждебни стъпки на Лондон и незабавно да опровергае войнствените провокативни изявления на ръководителя на Министерството на външните работи по най-решителен и недвусмислен начин", се казва в руската реакция.

По време на посещението си в Киев миналата седмица Камерън заяви пред Ройтерс, че Украйна има право да използва предоставените от Великобритания оръжия за нанасяне на удари по цели на територията на Русия и че от Киев зависи дали ще го направи.

Ройтерс посочва, че не е успял да се свърже засега с британски длъжностни лица за коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


540
Още от Войната в Украйна
Украйна: Русия изнудва с ядрените учения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
414
10
 
17
 
! Отговори
До 420 преди 3 седмици
"Обзалагаш се" се друг път,дребно копейче.Удар по Великобритания няма да има ,защото там живеят много рашки и има руски авоари.Само друн!Рашистан много иска ,да убива ,руши ,заплашва и да се прави на дръж ми шапката ако усети че става напечено Техните номера вече са ясни и не трябва да се поддават.Време е този цинизъм да спре!
413
1
 
21
 
! Отговори
Теди преди 3 седмици
МНОГО ЕСКАЛИРА ТАЗИ ВОЙНА КОЙ ЗНАЕ КАКВО НИ ЧАКА В БЪДЕЩЕ ДАНО СВЕТИ ГЕОРГИ ИИ ГОСПОД ДА НИ ПАЗЯТ НИЕ СМЕ КРОТКИ И МИРОЛЮБИВИ ХОРА АМА ПОКРАЙ СУХОТО ГОРИ И СУРОВОТО КОЙ ЗНАЕ КАКВО ЩЕ СТАВА
412
15
 
14
 
! Отговори
до евроатткантик преди 3 седмици
Въпроса е че твоите господари в западна Европа явно не могат да осъзнаят какво ще се случи... в Газа вече откриха масови гробове оставени то Израел някаква реакция от "демократичния" свят ще има ли?
411
15
 
18
 
! Отговори
цццц преди 3 седмици
ще се съглася със западния свят когато последват същите действия и санкции срещу израел и в подкрепа на палестина
410
14
 
17
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 седмици
Рашистофилите невежи не осъзнават , че има огромна разлика между това да кажеш нещо и това да го направиш...Да не говорим пък за използване на ядрени оръжия...За разлика от вас (мозъчни инвалиди) в Кремъл отлично знаят какво ще се случи при подобно безумно действие.
409
21
 
17
 
! Отговори
Обзалагам се, че преди 3 седмици
Удар на Русия по Великобритания ще бъде безответен, но много поучителен и отрезвяващ за бледите островни пияници. Великобритания не разполага нито мотивирана армия, нито с оръжия за война с когото и да е. Разчита на съчетание от дипломация с подстрекателство на проксита, като Украйна и разни други аборигени, които да им вършат работа. Да не забравяме, че вече от 80 г не са империя, но им се иска
408
9
 
17
 
! Отговори
До 413 преди 3 седмици
Написал си глупости!.Русия е агресор в чужда територия ,а на Иран и СКорея изобщо не им дреме дали са съучастници в тази извратена война.Как така други държави да не се помогнат на нападната страна ,РФ какви военни правила спазва и какво прави там ,освен да руши чужда държава и убива цивилни ?Извършва геноцид за да завладее територия ,кой си избива сънародниците ,за да ги подчини и ограби ?Хем избиват хора и нагло говорят за правила.Международното право си го тълкуват както им изнася.
407
11
 
11
 
! Отговори
цццц преди 3 седмици
ммммм да... запада става все по агорантен, а Русия почна да отвръща все по твърдо... тези лумпеннни май не им е ясно че Лондон и Париж са на няколко минути полет....
406
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Удриииии
405
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ZеленскиДа по същата логика Украйна "може". Въпросът е дали е готова и на техен ответен удар. Ако е готова, да действа :)
404
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До путларах акбарПредполагам имаш предвид джуждетата Макрон и Зеленски?:)
403
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Интересно,значи Русия има право да използва чужди оръжия напримерДебил-че, въпросът не е в това кой какво "има или няма право". Всяка страна, ангажирана с военен конфликт следва да е готова да си понесе последствията. Ако Иран и С. Корея са дали оръжие на Русия, те са се фактически съгласили на всичко което може да последва. За това става въпрос, че ш****ия Запад иска да си игра на войници ама без да рискува нищо. И това е урока, който ако се наложи ще му бъде предаден.
402
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дам, време е за нова сглобка между Америка и Русия.
401
4
 
2
 
! Отговори
Zеленски преди 3 седмици
Да, така е. Ама кой започна?
400
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно,значи Русия има право да използва чужди оръжия например С. Корейски и ирански ракети и дронове за да удря по чужда територия,но Украйна няма право с чужди да удря по руска.Англия била участник в конфликта щото разрешила удари с нейни оръжия,а какви са С.Корея Иран Китай с чиито оръжия воюва Русия? Еех пиянки пиянки...,защо не се изтеглят и да спрат да излагат държавата си ...
399
9
 
9
 
! Отговори
П.утььо преди 3 седмици
До 407. Доколкото знам един късокрак кагебейски лилипут се е скрил в бункер.
398
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Zеленски Това е ескалация вкючват тока и с др. и става световна.
397
6
 
10
 
! Отговори
Zеленски преди 3 седмици
Ами значи по същата логика Украйна може да удари военни обекти в Северна Корея и Иран.
396
9
 
14
 
! Отговори
Наглите 3 сер. преди 3 седмици
Направо да събарат Лондон. Енглетата стават все понагли
395
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кремъл що ползва чужди оръжия и дронове ,а заплашва другите да не дават .Лавров с тези дрънканици ,направо сте извратени.И все повече затъвате !