Киев удари нефтена база в контролирания от Русия украински град Луганск

Петима души са ранени при избухналия голям пожар
8 май 2024 07:31, Елка Василева
73
Киев удари нефтена база в контролирания от Русия украински град Луганск
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили атакуваха късно снощи нефтена база в покрайнините на контролирания от Русия град Луганск в Източна Украйна и предизвикаха голям пожар, в който бяха ранени петима души, каза лидерът на региона, назначен от Русия, предаде Ройтерс.

„Късно през нощта врагът нанесе удар върху мирния град Луганск, обстрелвайки склад в покрайнините на града", написа в „Телеграм“ Леонид Пасечник, ръководител на т.нар. Луганска народна република.

По-късно Пасечник съобщи, че петима служители на обекта са откарани в болница. Всички екипи на местното подразделение на руското министерство на извънредните ситуации са били изпратени да потушат пожара и да не допуснат да се разпространи към близките сгради.

Пасечник предположи, без да предостави никакви доказателства, че ударът е бил извършен от доставена от САЩ далекобойна ракета ATACMS.

„Усилията за оказване на медицинска помощ на пострадалите са усложнен от големия пожар“, написа Пасечник.

Официално украинско изявление за инцидента няма.

На видео, публикувано на сайтове на руски и украински военни блогъри, се вижда голям пожар, горящ на известно разстояние от жилищни сгради.

Украински военни блогери съобщиха за удара, като един предположи, че е извършен с ракета.

Бойци сепаратисти, подкрепяни и финансирани от Русия, през 2014 г. установиха контрол над големи части от Луганска и Донецка област в Източна Украйна, след като Москва анексира полуостров Крим.

Пасечник стана ръководител на сепаратисткия район, преди Москва да започне пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Русия анексира и двете области – както и Запорожка и Херсонска област – през септември 2022 г., въпреки че няма пълен контрол над никоя от тях.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от Войната в Украйна
Ще има учения, готви ли Русия ядрен удар?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
12
 
11
 
! Отговори
ПЕТКО САТЪРЧЕТО преди 3 седмици
Вие друзя не сте никви русофили! Истинските русофили обичат руския народ и мразят кремълската политика и върхушка! Вие сте заблудени путинофили останали от байтошово време, и предизвиквате всемирно съжеление и отвръщение! ПФУ!
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така нареченото косово така наречената северна македония така наречената северна ирландия така наречената каталуня така наречената палестинска автономия ивицата хаза кюрдите и т.н. Така наречените ДЛНР ...
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А рано тази сутрин - потужни вибухи на Украине! Три ТЕЦ-а са били декомунизирани, още куп обекти са поели вътрешно ракетки и геранчета. Хоxoл пак квuчu kaтo cвuня....
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Пасечник предположи, без да предостави никакви доказателства,.." Айде ,айде ,щото украинците все с доказателства работят :)))) Малко поне бъдете обективни.
35
3
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
Украйна е създадена с декрет от Ленин през 1920, малко преди да получи първия си инсулт. Търсел е начин да се спре войната с Полша. Защото поляците, хиените на Европа (Чърчил), са искали цялата Лвовска област плюс Литва... Освен това болшевиките вече са имали идея да създадат СССР. Първият премиер на Украйна е българин - Кръстьо Раковски.Той е разбирал, че трябва да управлява многонационална държава, в която има и около 1% българи, и с радост е подписал включване в СССР.По-късно Сталин го убива.
34
5
 
6
 
! Отговори
да преди 3 седмици
цялата украйна земя е руска от векове и сибирската мечка ще си я прибере от лапите на фашистите, пък пекинезите нека си джафкат...
33
6
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 3 седмици
абе, льо.льо, не съм чул някой от новите републики да бяга презг.лава към киев, напротив, радват се че отново са при майка русия!...и недей да дрънкаш глупости!
32
5
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 3 седмици
До ги хи първо така наречени са тези републики защото са международно непризнати както в Украйна така и от голяма част от света второ референдумите са абсолютно незаконни на чужда суверенна територия че да се произнасят там някакви руски жители и трето като не им изнася да си ходят в мат русия без право на връщане щом живеят в Украйна ще спазват законите им.
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Eй шебек , за какъв референдум става въпрос, под дулата на автоматите ли ? Рашка прави на инат и накрая ще духа супата , натам отиват работите.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма да има гориво за фронта май...
29
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-циничен е изразът "мирния град Луганск".Щото Одеса или Харков не са мирни градове.Всъщност преди руските орди да нахлуят всички градове в Украйна бяха мирни и благоденстващи.
28
5
 
11
 
! Отговори
Хи хи преди 3 седмици
Първо не е така наречената Луганска република, а е Луганска република ! Имаше референдум, и хората не щат в украйна ! Второ тя е в Русия, а не в източна Покрайна !
27
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
До юни месец войната е приключила, преди да е започнала истински.
26
4
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Е, то учението на тактическите ядрени войски няма да е напразно :) На тия им трябва самомедна показна ядрена гъба и ще се нассеррат.
25
2
 
7
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 3 седмици
да де, ама резултатът от това нападение ще е, че след някой и друг ден (след утре, разбира се) ще изчезнат и последните останки от ел.централите на укронациститите. Това е положението. Каквото си търсиш - намираш си го :)
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руснаците чакат поредната терористична атака от Украйна и се справят. Украинските гадове се разпръснаха на формировки и станаха партизани, но ще бъдат унищожени.
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна ударила. Колко страшно! И на сутринта пожарът го няма. А Русия атакувала, не ударила, но Украйна осъмна с три електромтанции и куп военни обекти по-малко. Обаче, като четем Днес.бг излиза, че Украйна още малко и ще влезе в Москва. За съжаление, същите илюзии преобладават и в западните медии. И затова хората продължават да страдат и умират безсмислено.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бай Дрън пак ще пищи хаха.Истината е,че едно време са ограбвали Украйна като са й продавали уж европейски газ с надценка,а си е бил руски.Сега по същата схема грабят цяла Европа с горивата.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руснаците ги уапал комар и ще фанат Денга денга!
20
5
 
9
 
! Отговори
Ами преди 3 седмици
Танто за кукуригу, сега руснаците ще гръмнат някой ТЕЦ или ВЕЦ и готово! За нефтените бази на Украйна не споменавам, защото не съм сигурен, че им останаха такива. Не разбраха ли укрите, че няма къде да мърдат. Дойде времето да свалят панталоните и да се хващат за палците.