Ще има учения, готви ли Русия ядрен удар?

"Ядрена ескалация" е фраза, от която се страхуват на Запад още от началото на руската инвазия
8 май 2024 07:08, Елка Василева
283
Ще има учения, готви ли Русия ядрен удар?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия ще проведе учения с тактически ядрени оръжия - за първи път след пълномащабното нахлуване в Украйна. Защо точно сега? Каква е целта и има ли риск от ескалация?

Още по темата
Ден преди официалното встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент на Русия за пети път руското министерство на отбраната обяви, че в "близко бъдеще" до украинската граница ще се проведат учения с тактически ядрени оръжия. Те биха били първите след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, пише Дойче веле. Ученията ще бъдат проведени от ракетни формирования на Южния военен окръг на Русия с участието на авиацията и военноморските сили с цел "повишаване на готовността на нестратегическите ядрени сили". Освен руските региони към Южния военен окръг на Русия е включен анексираният през 2014 г. Крим и четири региона на Югоизточна Украйна, частично окупирани през 2022 г.

Заплахата от ядрена война и критиките на Запада

Представители на западни държави многократно са критикували руското ръководство за ядрените заплахи. Въпреки това президентът Владимир Путин не е заплашвал открито с ядрен удар, макар че е предупреждавал Запада за възможността от ядрена война в случай на пряка конфронтация с Русия.

В същото време бившият руски президент и заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев е правил това многократно. На 6 май той направи още едно такова изявление, като свърза решението за провеждане на учения с тактически ядрени оръжия с продължаващата на Запад дискусия за възможността да бъдат изпратени сухопътни войски в Украйна.

И говорителят на руския президент Дмитрий Песков свърза тези учения със същия повод и дори спомена по-специално френския президент Еманюел Макрон. Песков нарече това "нов кръг на ескалация на напрежението".

Какво представляват тактическите ядрени оръжия

Тактическите ядрени оръжия се различават от стратегическите по това, че имат по-малка мощност и радиус. Те могат да бъдат артилерийски, но най-често са балистични и крилати ракети. Изстрелват се от системи, които могат да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави.

Тактическите ядрени оръжия са ядрени бойни глави за ракетни системи с наземно базиране и обсег до 500 км, както и за системи с морско или въздушно базиране с обсег до 600 км. Но няма ясни класификационни граници, а някои източници включват към тактическите ядрени оръжия и новите руски крилати ракети "Калибър" и хиперзвуковите ракети "Кинжал" - с обсег до няколко хиляди километра.

"От военна гледна точка това е безсмислено"

Експертите, с които разговаря ДВ, са единодушни в мнението си, че използването на ядрени оръжия в Украйна е малко вероятно и безсмислено. "От военна гледна точка при каквито и да било обстоятелства използването на ядрени оръжия от Русия в Украйна няма смисъл", казва Павел Подвиг, старши изследовател в Института на ООН за изследвания в областта на разоръжаването. Той подчертава, че "тази ситуация не се е променила по никакъв начин".

Русия може да тренира не удари, а "процедурата по разполагането, тъй като в нормална ситуация нестратегическите бойни глави се намират в складове - отделно от ракетите и самолетите, които могат да ги доставят", казва Павел Подвиг. Той се надява, че "отработването на тези процедури се извършва върху учебни макети - поне от съображения за безопасност".

"Никога не е имало" планове за използване на ядрени оръжия в Украйна, казва Николай Соков, водещ изследовател на базирания във Виена Център за разоръжаване и неразпространение на ядрени оръжия. Според него това не е било така дори през есента на 2022 г., когато руската армия се е изтегляла от Харковска и Херсонска област. Сега руската армия превъзхожда по много показатели украинците и напредва, завземайки все повече територии в Източна Украйна. Нещо повече, Киев очаква Москва да разшири атаките си.   

Причината според него очевидно е друга. "Ядрена ескалация" е фраза, от която се страхуват на Запад още от началото на руската инвазия. Именно с подобни заплахи от страна на Москва западните политици и експерти обясняват факта, че доставките на оръжия за Украйна вървят бавно и с ограничения.

Рискът от грешки и разширяване на войната

Според Матю Булег от американски мозъчен тръст "Уилсън" Москва разчита и сега на това. Той не е сигурен, че ядрените учения на Русия са "свързани единствено с позицията на Франция". Според него те са "част от дълъг цикъл на постоянно сплашване" с цел да се пречупи решимостта на Запада по отношение на Украйна. Освен това ученията са свързани с желанието на президента Путин да се покаже като "силен лидер" в контекста на "самоназначаването" си и в навечерието на 9 май, казва Булег. Като цяло той смята, че "основният проблем не е сплашването, а рискът от грешни преценки и тактически грешки".

Николай Соков подчертава, че "ситуацията е нестабилна" и "ескалацията е съвсем реална" - заради изявленията на Макрон. "Въпросът дори не е колко войници на НАТО ще има там, а дали те ще бъдат директно на фронтовата линия", казва Соков. Според него, ако френските военни се появят в Украйна, те ще бъдат приоритетна цел: "Русия ще удвои усилията си, за да се опита да ги ликвидира - с конвенционални оръжия". "Какво ще направи Макрон?", пита Соков и напомня, че Франция е ядрена сила. В понеделник, 6 май, френското външно министерство отрече изпращането на войски в Украйна, като ги нарече "дезинформационна кампания".  

Соков вижда опасността не във факта, че "Русия ще иска да използва ядрени оръжия". Според него "Русия ще иска да доведе въпроса дотам, че Западът, НАТО, всъщност да се изправят пред въпроса какво ще се използва сега". По мнението на експерта въпросът може да не засяга територията на Украйна, а "и директно страните от Запада".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от Войната в Украйна
Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
5
 
! Отговори
Вин преди 3 седмици
*** отрусоробите, много сте "компетентни", но не коментирате "мощта" наватниците, които чакаме трета година да победят Украйна за три дни:) Слава на Украйна! Героям слава!
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин доразвива максимата че щом няма да я има Русия защо да го има останалият свят. Сега ситуацията е следната. Щом Путин остарява и скоро няма да го има защо да го има останалият свят. Просто е но нали сте глупавЕ !!
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само бой по нацистките каски,не ме трийте ку..и подкупни краварски продажни
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 17. Кой го интересува какво те боли ? Въри на доктор щом имаш болки.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смахнати жмурналя пишат тотални дивотии с цел плашене на телетата и повече кликове. За такива заглавия всяващи паника трябва да ви пращат в затвора ВЕДНАГА!!!
12
8
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
То си проличава тия дни, кой води войната. А именно тия, дето почнаха да пискат, че Зеленски вече трябва да им връща парите. Сега има ли още някой да се съмнява, че един от главните замесени са Блекрок? Ако още се съмнява, време е да измие добре очите си.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
драскулки тип от кол и въже :)))
10
4
 
18
 
! Отговори
Хмм... преди 3 седмици
Когато НАТО прави маневри в Черно море и ги квалифицира като учение всичко се приема за нормално, но сега щом Русия има учения, сакън не може това е сигнал за готвене ядрен удар! И прав е по-долу колегата като казва, учения винаги е имало, има и ще има в бъдеще, война дано не се допуска, щото тогава....всички горим, никой няма да е печеливш!
9
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пукая на русия
8
8
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Определено Русия вече наистина се готви за ядрена война. Какви са тия въпроси от страна на ДВ? Тая статия ми прилича на ония отпреди 2 години...аууу, Русия нападна Украйна, почна война...ама нищо, че война се водеше от 8 години и то започната от украинската армия срещу мирното население.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Вин 8. Има ли ти нещо ? Добре ли си ?
6
13
 
4
 
! Отговори
Вин преди 3 седмици
Жужака продължава да помпи подопечните си алкохолизиранидебили, от психодиспансера, че ще им "оправи" мизерното съществуване като ги мобилизира вкупом със себе си!
5
7
 
14
 
! Отговори
Ай стига лъжи преди 3 седмици
Защо са тези въпросителни? Нали всеки ден ни пълните главите, че Русия започва ядрени удари. Преди това ни убеждавахте, че Русия няма ракети, че крадат чиповете на украинските перални. Нали Путин умря преди две години...
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Панелните евроатлантици кво стана бе не ги ли победихте тия вече
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички разправят, че не било така както изглежда и совите не са това което са. А за Беларус не споменават, но и те ще правят или вече правят такова учение...
2
4
 
15
 
! Отговори
Запознат преди 3 седмици
Учения винаги е имало и това не значи, че ще използват подобно оръжие. Другото което е никой не го е грижа реално за ***. Макрон просто си прави гаргара. Никой няма да мре за такива *** като украинците и тайно дори Сорос им се смее на глупостта.
1
13
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ДА ГОТВИ!! ТЕРОРУСКАТА ОБЯВИ, ЧЕ АКО СЕ НАЛОЖИ ЩЕ ВЗРИВИ ЗАЕС! ЗАТОВА НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ДА СЕ ВЛЕЗЕ В ДОНЕЦК И ДА СЕ ИЗБИЕ ВСИЧКО ТАМ НАРЕД :D