Главният прокурор на Украйна подади оставка

Причината са факти около мобилизацията
22 окт 2024 19:10, Стела Стоянова
74
Главният прокурор на Украйна подади оставка
Снимка БГНЕС, архив

Украинският главен прокурор Андрий Костин обяви оставката си.

Това се случи, след като разследване на службите за сигурност на страната разкри мащабна корупционна схема, която очевидно е осигурявала освобождаване от военна служба на държавни служители, предаде АФП.

Мобилизацията в Украйна е горещо оспорван и противоречив въпрос, който поляризира обществото след мащабната кампания за набиране на военнослужещи по-рано тази година, за да се подсилят борещите се за оцеляване украински сили, които се борят с нахлуването на Русия.

„Установени са много срамни факти на злоупотреби в системата на прокуратурата на Украйна“, заяви Костин в социалните мрежи, като добави:

„Смятам, че е редно да обявя оставката си от поста главен прокурор.“

Изявлението му дойде малко след като президентът Володимир Зеленски заяви, че е провел среща с висши украински служители относно широко разпространените злоупотреби с издаването на удостоверения за инвалидност на служители „в различни държавни органи“, които биха им позволили да избегнат военната служба.

След срещата Зеленски посочи, че Костин трябва да поеме „политическа отговорност“ за ситуацията в неговата агенция.

По-рано Службата за сигурност на Украйна (СБУ) излезе с изявление, в което се казва, че 64 служители в медицинските и социалните експертни комисии са били уведомени, че срещу тях се води разследване за незаконно издаване на удостоверения за инвалидност.

„Още девет души вече са осъдени“, се казва в изявлението на СБУ, като се добавя, че 4 106 удостоверения за инвалидност „са анулирани“.| БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от Русия
С над 10 мнл. души е намаляло населението на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
тва биопофидерние май взе да заоплешевава през челото. Дъфкате го на тази тема. всеки артист като зафане да се плешляри му падат акциите. Плешляк, косопадец, Пъпеш и прочие названия гъделичкат публиката , а индивида скубе от изизаде и с Ц200 лепи смрадлави космаци.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До В момента; май имало снимки че като затръчат побръзо нещо им изпадало в прахта та получили заповед при високите скорости -вади отизотзадниогъз и га лопни да нисти са нафръ стъкла през перуналния нерв, майнъ Филибету.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Бандеровските нацита ще мобилизират и инвалидите вече 1
63
0
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. ЗА НЕЯ 2. Когато цру воюва с теб и особено ако ти дадеш сериозен отпор започва сериозна война 3. Създават отделни самостоятелни екипи за атака 4. Вирусния екип е отвратителен. Чрез твоето обкръжение тестват по теб кои вируси те ловят и започват ротацията им по график така че всеки ден да си атакуван. Най гадни са тези вируси които ти схващат прасците други бицепсите трети кръста 5. Тогава те нападат няколко добре подготвени. 6. Боли но ти трябва да победиш. Ужасно е ще ги смажа
62
0
 
3
 
! Отговори
Май,май... преди 2 часа
.....много скоро ще гърми нЕкой снайпер по Н-аркомана??!!?!
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Плъxoвете първи напускат потъващия кораб.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Стигъ съз тийъ грежки, усобено ф заглъвиету. Пиши съ "УСТАФКЪ"!!!
59
1
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 3 часа
1. ЗА НЕЯ 2. Към четника, който искаше нещо интересно 3. Преди 10 г цру ме нападна. 1 седмица преди това един господин седна до мен на пейка в парка. На американски ми обясни, че е добре да размисля. Щял съм да издържа месец 4. Минаха 3 650 дни или 120 месеца 10 години 5. Десетки уволнения стотици боеве финансови удари вируси намесване в личния живот 6. Интересно ли ти е?
58
0
 
4
 
! Отговори
Хи хи преди 3 часа
Абе като стана дума за оставки, някой знае ли къде е Кулеба Дагуеба ?
57
1
 
1
 
! Отговори
ДО 55 преди 3 часа
Сега разбрах какво те тревожи .
56
0
 
10
 
! Отговори
БРОКЕР преди 3 часа
Главния Прокурор на Украйна имат Два Фотоволтаични Парка в Разлог , Един Хотел в Банско и Три Хотела в Слънчев Бряг . И това е от Бюджета на България - това е Трансфера за Пенсиите в НОИ . Крадат Хора децата ни .
55
1
 
4
 
! Отговори
Тео преди 3 часа
Хей, днес! Научете се да пишете! Редакторът?!? Къде е? Заглавието да се чете: Хлфниут фрукорур нъ Охръинъ фудиди истафхъ!
54
1
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 часа
Подади оставка.....Ха ха ха
53
1
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 часа
Подади ли???Ууууууу неграмотни журналисти
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Впечатляващо едродиаметрално ноздри има товащекатилище. Дал пудрата не му я впъскват с прахусмукаческа тръба на обратна помпа - демек на вдухвянек та целият му мозът се намира в кокаинена скреж
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Подади или Подаде?!? Неграмотници...
50
1
 
8
 
! Отговори
Он ГорошуйГуморасГъз преди 4 часа
Слава на УкраинскияПезевенк Ага ЕфендиСерсем
49
0
 
3
 
! Отговори
Войводата преди 4 часа
1. ЗА НЕЯ 2. Ако не съм ти интересен не ми чети коментарите 3. Кой ти е по интересен?
48
1
 
5
 
! Отговори
Реч Що Любя ВсекиДен преди 4 часа
Малько Бъльргиски.Идете на кой да е Интернетен печник и напишете примерно Подаде и Подади, На англе думата и в 2а случая е Submit, na nemski - Einreichen, na frenski - Soumettre, na Finladski - Laheta, (с по 2 точки над а-тата) и Унгарски - имат две думи: Benuyjtani i Benuyjatott, като само думата пода е "a padlot". . . излиза че Стаийката е траслетарена от англе на бульгурески. . . Реч на Мама и на Тате. Реч що любя всеки ден!!!
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До войводата. Ти май непрекъснато си на пица с кристали. Едно и също дрънкаш. Вече не си интересен.