С 310 евро средна заплата сърбите не са щастливи

Цените на хранителните продукти в западната ни съседка растат
Обновена: 12 окт 2010 08:20 | 12 окт 2010 08:09,
72
С 310 евро средна заплата сърбите не са щастливи
Снимка: БГНЕС

Едно десетилетие след демонстрациите, които помогнаха за отстраняването на югославския президент Слободан Милошевич, сърбите оценяват постигнатия напредък, както и пропуснатите възможности, пише Southeast European Times в репортаж от Белград.

Въпреки че се е увеличила три пъти от 2000 г. насам, средната месечна заплата в Сърбия е приблизително 310 евро.

Безработицата се движи около 20% - между 700 000 и 1 милион души са безработни.

Националната валута - динарът, силно понижи стойността си спрямо еврото от началото на годината. 

Цените на хранителните продукти растат, което поставя много хора в затруднено положение.

Сръбската политическа сцена претърпя значителни промени през последното десетилетие.

Двете партии, които ръководиха промените преди десетилетие - Демократическата партия (ДП) и Демократическата партия на Сърбия (ДПС), сега са яростни политически съперници.

Социалистическата партия на Сърбия, ръководена от Милошевич до смъртта му в Хага през 2006 г., сега отново е на власт.  Нейните официални представители са важен фактор в проевропейската управляваща коалиция на Сърбия, пише Southeast European Times.

Някои белградчани смятат, че е трябвало да се постигне повече от 2000 г. насам. 

"Очаквах много повече от смяната на режима. Може би не, че всички ние ще забогатеем за една нощ, но смятах, че за всички ще има справедливост. Сега мога да кажа, че съм леко разочарован от всичко, което се случи", заявява пред Southeast European Times 45-годишният инженер Драган.

Милица, 55-годишна лекарка, се чувства по същия начин: "Смятах, че десетте години при Милошевич са последното загубено десетилетие в живота ми. Сега имам подобно чувство по отношение на последните десет години. Може би всички ние очаквахме твърде много".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
9
 
! Отговори
Илиян преди 13 години
за запада не знам, но при нас положението ще се влоши! Нарастващо *** население, разхайтени и затъпяващи тинейджъри, слабо здравеопазване и образование..... общо взето всеки да изкара лесни пари или да крадне нещо, вместо да търси устойчиво развитие
28
8
 
9
 
! Отговори
ариец преди 13 години
Напълно подкрепям пост15 , в Сърбия е сивота и соц. реализъм .Няма ново обществено стрителство , освен 2-3 бензиностанции на Лукойл. Нови Београд с остъклените прозорци прилича на кв.Мошино в Перник , магазините не добре заредени.Лъха на нещо провинциално. Тоалетните са точно такива като от инсталациата на Черни. Вярно ,че всичката земя се обработва ,но на дребно с малка техника. Няма и толкова дупки по пътищата ,но и те ще се появят като няма да има пари за пълнене . Това ние вече го играхме.
27
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 13 години
Nomer 25, 1.1, ти на кой свят живееш та питаш за синдикати в България?!
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Направете сравнение с цените на цигарите кутия Вайсрой в Сърбия струват 1,60лв а в България колко е и защо българина пуши контрабанда
25
1
 
11
 
! Отговори
... преди 13 години
Гледах сутринта интервюто. Колкото и да ми е неприятен Тренчев каза много истини за "българския бизнес". Лошо, но е факт, че 90% от т.нар фирмаджии (собственици и управители) си нямат и идея как се ръководи бизнес, как се прогнозира, ценообразува и пр. Но... това е матряла. Не може, когато бизнесът върви, оборотите растат да не заделиш и 1 лев резерв и като намалеят приходите да ревеш, че няма пари, щото си опукал всичко. Хубава работа, ама...
24
6
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Не се прехласвайте по тия ***, това е средна заплата - нашата е 636 лева...
23
0
 
6
 
! Отговори
1.1 преди 13 години
нямате ли синдикати ? в западните страни синдикатите се явяват в съд, уреждат всичко и пращат писма, какво и как е уредено. на запад всичко минава през съда. това е истината!
22
2
 
21
 
! Отговори
мед.сестрата преди 13 години
310 евро =606.3073 лева....Е, аз работя по 12 часа в операционна зала, а имам заплата 210 лева....
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
17 ! Зона на стабилност, за което пишеш, означава поне среден стандарт на живот. Не се казва заплата, а стандарт на живот.България не може да напредне от пречки, има хора у нас, които държат страната като бик за рога.
20
4
 
15
 
! Отговори
Име преди 13 години
Да, минавали сме през Сърбия скоро, нищо не е от соц. строя, има магистрала открай до край и то е чиста и с озеленяване и храстите са подрязани и няма ***, минете през Сърбия и после влезте в европейска България - няма храсти, няма маркировка ... Белград верно е малко опърпан, но поне блоковете са еднакви целите, а не като при нас на кръпки, не блокове, някакви черги.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие не измряхте ли бе?
18
1
 
2
 
! Отговори
gtf преди 13 години
точно така си е ...с малки изключенияама кво да искаме - бизнеса е на червените крадци и техните потомци. Крайно ограничени умствено (по наследство)
17
0
 
7
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Абсолютно вярно!!!! Неизяснен остава въпроса, как с ниски заплати ще се постигне тази зона на стабилност, но със сигурност "умните" глави имат нужния отговор.
16
4
 
14
 
! Отговори
КОНВОЯ преди 13 години
****АН ни е народът, защото не си търси правата, а седи да го мачкат. Така е, сърбите може още да са в соц. строй, корупция и какво ли не, но когато се наложи са единни. Сами видяхте как се организират, за да смачкат най-голямото постижения на запада - ***.. Когато и ние сме единни и организирани, тогава ще успеем да се справим! ЗАЕДНО! Не някакъв като номер 2 да ми говори за какво ще рева.. Ако искате комунизъм, съмнявам се, преориентирайте се към Китай, Сев.Корея и си живейте живота та
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За нас е много по-важно да сме зона на стабилност, фактор на Балканите и надежден партньор отколкото някви заплати. Ъм пък!
14
2
 
5
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Сега, засега, ще турим метлата да плаче за социализЪма, а за неговите любители като гордия "Комунист", ще препоръчаме дядо Хитлер или чичко Пиночет и "окончателно решение".
13
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига бе, наистина е малко по-висока от тук. Но минавали ли сте скоро през Сърбия?! Там е все едно си в соц. строя още. Всичко е сиво и гъмжи от корупция. Ако скоро не се присъединят към ЕС ще си останат в сталинското време!
12
4
 
12
 
! Отговори
Gonzo преди 13 години
Според лидера на Подкрепа", работодателите нямат право да искат да не се пипат осигуровките. По думите му, те се мръщят на 200% печалба, не инвестират в технология и развитие на бизнеса си, а в "бентлита и силиконки". Тренчев заяви, че бизнесът не е в състояние да се възползва от благоприятната данъчна среда у нас.Браво на Тренчев само така.
11
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия във война бяха, после югоембарго, после пак война...и пак имат по-висока средна заплата от нас. А ние се развиваме ОФЦЕшно вече 20 г. и сме на последно място на балканите, включително и крайните македонски квартали.
10
7
 
7
 
! Отговори
КАРНОБАТ преди 13 години
НУЖНО ЛИ Е ДА ПОВТАРЯМ СЛОЖНА ТЕРМИНОЛОГИЯ ОТ ИЗКУСТВЕНАТА НАЛОЖЕНАТА КРИЗА В ЦЯЛ СВЯТ ОТ САЩ,А КАКВО ДА КАЖА КАТО НИЕ СМЕ ВСЕ В КРИЗА ,ЗА КАКВОТО И ДА Е!