С 310 евро средна заплата сърбите не са щастливи

Цените на хранителните продукти в западната ни съседка растат
Обновена: 12 окт 2010 08:20 | 12 окт 2010 08:09,
72
С 310 евро средна заплата сърбите не са щастливи
Снимка: БГНЕС

Едно десетилетие след демонстрациите, които помогнаха за отстраняването на югославския президент Слободан Милошевич, сърбите оценяват постигнатия напредък, както и пропуснатите възможности, пише Southeast European Times в репортаж от Белград.

Въпреки че се е увеличила три пъти от 2000 г. насам, средната месечна заплата в Сърбия е приблизително 310 евро.

Безработицата се движи около 20% - между 700 000 и 1 милион души са безработни.

Националната валута - динарът, силно понижи стойността си спрямо еврото от началото на годината. 

Цените на хранителните продукти растат, което поставя много хора в затруднено положение.

Сръбската политическа сцена претърпя значителни промени през последното десетилетие.

Двете партии, които ръководиха промените преди десетилетие - Демократическата партия (ДП) и Демократическата партия на Сърбия (ДПС), сега са яростни политически съперници.

Социалистическата партия на Сърбия, ръководена от Милошевич до смъртта му в Хага през 2006 г., сега отново е на власт.  Нейните официални представители са важен фактор в проевропейската управляваща коалиция на Сърбия, пише Southeast European Times.

Някои белградчани смятат, че е трябвало да се постигне повече от 2000 г. насам. 

"Очаквах много повече от смяната на режима. Може би не, че всички ние ще забогатеем за една нощ, но смятах, че за всички ще има справедливост. Сега мога да кажа, че съм леко разочарован от всичко, което се случи", заявява пред Southeast European Times 45-годишният инженер Драган.

Милица, 55-годишна лекарка, се чувства по същия начин: "Смятах, че десетте години при Милошевич са последното загубено десетилетие в живота ми. Сега имам подобно чувство по отношение на последните десет години. Може би всички ние очаквахме твърде много".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
@45Ти хубу ги водиш към летище Варна, обаче добре, еч не ги вкарваш във Варна с влак, защото точно 1 минута преди влака да влезе в гарата се минава покрай *** махала, в която централно място заема едно дере, цялото пълно с ***.
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много по-добре са,но те са много по- отговорни,единни и бачкат много по-здраво,вместо само да се оревават.При тях не важи принципа "Не сакам на мен да е добре ,ама на Вуте да е зле."Страшно са единни ,когато става дума за обща кауза-напр. да възродят и оправят Белград.
47
1
 
4
 
! Отговори
TATUNI преди 13 години
BRAVO
46
3
 
3
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Ало, кой взима такива големи заплати, бе, аз у Брацигово работа на дюнера и немам толкова париЧ
45
7
 
6
 
! Отговори
TATUNI преди 13 години
Imate pravo Sofiya e ***. Kogato sapruga mi za parvi pat poseti BG i vleze v Sofiya misli6e 4e se bazikam s nego kato mu kazah e tova sega e Sofiya.Posle ne moje6e da spre da komentira 4e e kato bokluk4iiska kofa i t.n .
44
9
 
13
 
! Отговори
Драгица от Белграду преди 13 години
до 39. Скоро мой близък се върна от екскурзия до Белград за 3 дена и гледах снимки. Иначе съм минавал транзитно пез града няколко пъти. Та от снимките - западналост, сиви, запуснати сгради, голяма част изоставени в процес на строеж, много малко нови сгради, бизнес центрове, молове. Да, казаха ми, че няма дупки по улиците, но не може да виждаш черното и да пропускаш бялото за София. Минавал ли си през белградските гета??? Кварталите на Белград са същите грозни панелни крепости, а статията е вярна
43
7
 
20
 
! Отговори
До 39 преди 13 години
Съгласен съм с теб.Белград е цвете в сравнение със София.По-мръсен ,вонящ и грозен град от София няма.Никаква инфраструктура,хаотично строителство,***,грозни и окъртени панелки-отврат.Идвали са няколко пъти чужденци на гости и ги насочвам към летище Варна и въобще не отиваме до София за да не умирам от срам.А сърбите са 100пъти по организирани и трудолюбиви от нас.
42
2
 
3
 
! Отговори
,,Lari,, преди 13 години
KORUMPIRANI MINISTERSKI LENTJAI,KAKVO SHTE SMJATATE S.R.Z.,VSI4KO V BALGARIJA SE VODI NA 4 4ASA I NA MINIMALNA R.Z.DOKOGA,SHTE SE PODIGRAVATE S NARODA.MINAXA,POVE4E OT 20 GODINI.ZA VAS,SAMO URANOVITE MINI,SHTE VI PODEISVAT DOBRE.
41
6
 
5
 
! Отговори
bylgarka преди 13 години
BULGARITE OBA4E SA DOVOLNI NA VSI4KO:)
40
4
 
7
 
! Отговори
мнение преди 13 години
Е, как няма да е така!Та те живеят много по-добре от нас!!В така наречената дуванска индустрия при пенсиониране,взимат по 40000 евро,като преференция тяхното работно място има право да заеме член от семейството!!!А за здравеопазването-имат здравна служба,която ходи по домовете напълно безплатно с всички екстри!!!!
39
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние хем уж сме в европейския съюз, а сърбите пак взимат повече от нас, докъде ни докараха тия от парламента с 20 г. пладнешки грабеж, който продължава и сега!
38
7
 
13
 
! Отговори
никога преди 13 години
Сърбите и война водиха и пак са по-добре!Защо сте в такава заблуда,че са по-зле от нас отидете за една седмица и се уверете в това сами!!!Те по-принцип са си ревалници!!!!
37
11
 
28
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
Бях в Белград наскоро, София е *** в сравнение с Белград.Белград - далеч по-добра инфраструктура, нямаше паркирани коли по градинките в калта, почти не видях возила със затъмнени стъкла от сорта на Q7.Влизаш в София на връщане от Сърбия, виждаш проснатите *** по терасите в Люлин, които тераси са отчасти остъклени, отчасти не.. Виждаш ***.. Не виждаш нито табели, нито маркировка, нито нищо. Виждаш само простотия, мазна чалга и хора с оскотели физиономии.Това е моето мнение по въпроса.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Средната заплата в България е по висока по простата причина че повечето хора ги осигуряват на по ниски суми от реално получаваните!!! По селата и малките градове взимат по малко от 600 лева това е факт,но основно работещите са в големите градове София,Бургас ,Варна,Пловдив,Стара Загора...Да не забравяме ,че чиновници,армия,учители и други които получават заплати от бюджета са около 600 а повечето и над тази сума.Така че съм абсолютно сигурен че ср.заплата е над 600 лв. в БЪЛГАРИЯ!
35
14
 
14
 
! Отговори
ариец преди 13 години
Ти явно не си минавал по България навсякъде където нещо се работи всичко е в нови производствени сгради или добре ремонтирани . Транспортните и селскостопанските машини са нови и от световни марки . Единствено са запустяли безумните заводи от българо-съветската дружба и ни куца инфраструктурата ,но и това ще се оправи. Стига с това черногледство! Не сме Германия , но от сърбите сме по-добре.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Грешно смяташ 2000лв. депутатска заплата + 240лв минимална = 2240/2=1120,00лв и излиза , че средната заплата за България е 636лв. а 1120,00 но истината е , че и двете цифри са грешни едно е на хартия а друго е в реалния живот. В София много работещи може да работят за 636,00лв заплата но в дълбоката провинция тази заплата от 636,00лв е просто една мечта
33
3
 
14
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
А ти по България минавал ли си? Тук едни засети поля, едни градини, едни фабрики с последно модерно оборудване. Стига бе. Смазаха ги и пак са по-добре.
32
0
 
8
 
! Отговори
ариец преди 13 години
до 28 Като искат да влезат в ЕС и на тях ще им лепнат акциза скоро и готово 3 евро кутията.
31
0
 
4
 
! Отговори
мед.сестра преди 13 години
.....те синдикатите ни от изяви по медиите не им остава време за реалния човек...
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ние сме обречени на бедност, тъй като манталитета ни включително на повечето софиянци и други българи от големите градове Варна,Бургас, Пловдив е селски.Селски манталитет означава да завиждаш на съседа си,вместо да се радваш на успехите му и вместо допълнително да му помагаш да му пречиш. Само един пример ще дам,наш съсед от завист като ме види че се прибирам 20-30 метра след него,нарочно засилва входната врата на блока ни за да се заключи и аз да търся ключ,а аз съм му помагал и ще продължа.