Конгресмен, прострелян от упор и шестима убити

Кървава баня по време на среща с избиратели в Аризона
Обновена: 9 яну 2011 09:00 | 9 яну 2011 08:03,
91
Конгресмен, прострелян от упор и шестима убити
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски конгресмен беше прострелян от упор, а други шестима души бяха убити при нападение по време на среща с избиратели в Аризона.

Простреляната Габриел Гифордс, от Демократическата партия, е в много тежко състояние, но лекарят от болницата в град Тусон, който я е оперирал е „много оптимистично настроен за възстановяването й”.

Нападателят атакувал Гифордс, докато тя провеждала една от редовните си срещи с избиратели пред супермаркет в Тусон.

Очевидец разказва пред АП, че стрелецът застанал пред Гифордс и стрелял в главата й, а след това продължил да гърми безразборно срещу насъбралите се хора.

Всичко продължило няколко секунди, по спомени на очевидеца. Хора от тълпата успели да съборят нападателя на земята и да го обезвредят.

Сред убитите са 9-годишно дете, федерален съдия и един от съветниците на Гифордс. При атаката са ранени още 13 души.

Федералният съдия, Джон Рол, има 40 годишен стаж, но според полицията, няма данин срещу него да е стреляно преднамерено.

Заподозреният, по информация на американски медии, е 22-годишният жител на Аризона Джаред Лоунър.

Местната полиция, която още не е потвърдила името на заподозрения, смята, че най-вероятно той не е действал сам.

„Той има проблематично минало и ние не сме сигурни, че е действал сам”, казва местният шериф Кларънс Дупник, цитиран от ВВС.

Габриел Гифордс е съпруга на астронавта Марк Кели. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
7
 
! Отговори
_ преди 13 години
За "селен4ета и ***" не знам, но определено е пълно с неграмотници в България.
65
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО СЕЛЕН4ЕТА И *** КОИТО ПОД ВЪЗДЕИСТВИЕТО НА РОДНАТА-4АЛГАРСКА-ПРОСТИТУЦИЯ , ЛЕГАЛИЗИРАНА ОТ ДЪРЖАВАТА "ЗА СЪЖАЛЕНИЕ" И ПОД ВЪЗДЕИСТВИЕ НА РАКИИКАТА ,НАПЪЛНО ИЗТРЕЩЯХА И ДЕГРАДИРАХА МОЗЪ4НО.ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪКА НА БЪЛГАРИНА ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА ПАРА ПОД СТРОГИТЕ ИНСТРУКЦИИ И НАДЗОР НА ВЕ4Е НОВИЯТ НИ ГОЛЯМ БРАТ "БРАТСКАТА САЩ".ВСИ4КИ ТЕЗИ "ПРОМИТИ МОЗЪ4ЕТА" ДО ТАКАВА СТЕПЕН СА ПРЕВЪРТЯЛИ 4Е КАТО 4УЯТ САЩ И СЕ ПОСИРАТ ОТ КЕФ.
64
0
 
7
 
! Отговори
Разобличителя преди 13 години
Габриел Гифордс,не принадлежеше ли към еврейското лоби в конгреса на САЩ,което стои зад собствениците на частният федералният резерв? Ако е така,значи мнозинството им се стопява,с един човек.
63
1
 
5
 
! Отговори
Марксо преди 13 години
До 47Въпреки ника си не съм марксист, но съм чел Маркс, както и Нитцше и други!Дали пък Маркс няма да се окаже прав, че комунизмът ще победи в най-развитата капиталистическа страна?!?И всъщност провалът на СССР идругите соц.режими, не ли потвърждение на тази теза и на факта, че Ленин, който ревизира Маркс/казвайки че комунизма може да победи и в най-изостаналата страна/всъщност сгреши и стартира неуспешния очевидно експеримент със СССР?Ще видим,разбира се това ще бъде друг вид комунизъм!
62
0
 
4
 
! Отговори
poohy преди 13 години
do 48 - мъдрецо, ще се опитам да кача коментара ти в компа.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Документи на "Уикилийкс" решават съдебен спорСекретни дипломатически документи, публикувани от сайта "Уикилийкс", бяха използвани при съдебно дело в апелативния съд в 11-и съдебен окръг в американския град Атланта. За прецедента съобщи в. "Ню Йорк таймс". Експерти прогнозират, че този случай е първият от многото, които тепърва ще произлязат от "съкровището" от секретна информация, съдържащо се в грамите. Става дума за съдебен спор между компанията за издирване на потънали съкровища "Одиси марин експлорейшън", базирана във Флорида, която води съдебна битка с Испания относно собствеността върху злато и сребро на стойност 500 млн. долара, извадено през 2007 г. от останките на испански галеон край португалския бряг. Първоначално представените в съда грами са публикувани в изданията "Гардиън" и "Паис". Според "Одиси" от документите се разбира, че американският посланик в Мадрид е предложил да помогне на Испания в битката за потъналото съкровище. В замяна Испания трябвало да помогне в убеждаването на мадридски музей да върне картина на Писаро от 1897 г., оценена за 20 милиона долара на калифорнийско семейство, което твърди, че е била заграбена от нацистите в Германия. Генералният прокурор Ерик Холдър и Министерството на правосъдието са подкрепили испанските претенции. Адвокатите на "Одиси" са внесли въз основа на разпространените дипломатически грами искане съдът да изиска от властите да изложат интересите си по случая. Говорител на Държавния департамент отказа да коментира случая. Местни и федерални политици заеха противоположни позиции, като четирима конгресмени от Флорида призоваха държавния секретар Хилари Клинтън и Холдър да подкрепят "Одиси" в съдебния спор. Държавният департамент е предупредил стотици правозащитни активисти, чужди правителства и бизнесмени, чиято самоличност е била разкрита от документите на "Уикилийкс", че те са застрашени и вече охранява част от тях, разкри "Ню Йорк таймс".
60
2
 
5
 
! Отговори
@ преди 13 години
А ти на какво си еквивалент?На малоумния , *** стрелец ли?
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно - конгресменката я гръмнал в главата и е още жива, а другите - убити. Явно и в USA конгресмените(еквивалента на нашите депутати) нямат много мозък ... трябвало е в *** да я гръмне ...
58
3
 
7
 
! Отговори
? преди 13 години
Много поучително!Само преди 2 дни имаше материал за младеж стрелял в училище в Щатите!Нека плювачите, които оплюха дори и многодетната майка на 13 деца та нека всички тези *** да прочектат внимателно и после пак да плюят страната и народа си!
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След установяването на името на задържания Джаред Локнър аризонската полиция и агенти на ФБР бързо са открили материали, поместени от него в интернет. В блога на 22-годишния младеж, който живее на пет минути с кола от местопрестъплението, има оставено послание, в което той се прощава с приятелите си и ги моли да не му се сърдят.Психограма на нападателяСъдържанието на видеофайловете показва, че Локнър е силно обезпокоен от равнището на образованието в САЩ, от състоянието на щатския долар и от поправките в конституцията. "Заради ратификацията на поправките не мога да имам доверие на настоящото правителство. То контролира граматиката и по този начин насажда надзор върху умовете и промива мозъците на народа", казва в частност Локнър. Той се самоназовава "наемен войник" и признава, че сред любимите му книги са "Моята борба" на Адолф Хитлер и "Комунистическият манифест" на Маркс и Енгелс.
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нормално, Демократическата партия в САЩ е аналог на нашата БСП. Истинският бял протестант е републиканец.
55
1
 
5
 
! Отговори
камен1 преди 13 години
взимайте пример как се прави и стига сте дрямали,двама трима да пречукаме другите ще се стреснат
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Американски конгресмен беше прострелян..." и "Простреляната Габриел Гифордс..."..."Конгресмен" се превежда като "мъж-член на Конгреса".Или "Държавният глава" и "при закрити врата".И журналистите забравиха българския език!
53
3
 
6
 
! Отговори
Do Krasi преди 13 години
Smazvaneto na obiknovenia covek v Amerika e sustoto kato v Evropa.Celta e robiteda bluskat zdravo i da konsumirat sobstveno proizvedenite si ""***"" ,ipoteki i produktia pecalbata da se deli ot grupa xitri manipulatori...
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а за този случай това е нещо нормално в щатите, стрелби и така нататък, просто обикновенното население се е издухало от тяхната маниполационна система ,всичко е булшитс както казват те.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тогава какво предлагате да си изтеглим влоговете че тия американци съвсем е оплескват и заради тях и ние ще го отнесем ама ние и без това сме зле тъй че по добре да си изтеглим последните стотинки и юруш по живота че 2012 наближава ;)
50
0
 
2
 
! Отговори
bonito преди 13 години
хахах, хубав въпрос!:)
49
2
 
7
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
"He probably would have shot other people had he not been tackled," Dupnik said.Това е позоваване, взаимствано от CNN.Питам аз - има ли някой от форумджийте, който се е опитвал да спре откачен тип с пищов в ръката?Аз лично не съм. Затова ашколсун на американците!А всички, които ги псуват, може да се преселят в Русия. Там също всички ще се скрият, ако се извади пищов.
48
2
 
11
 
! Отговори
.. преди 13 години
Доста са цитатите от Работническо дело вече под тази статия. Колеги, така и така цитатите ви са заучени, поне сменяйте лентата от време на време, за да се веселим отново.Всяка страна си има кусури, и бедност, и отчуждение. Няма да коментирам едно по едно изказванията - просто си задайте въпроса защо всички искат да емигрират в "лошата", "бедната", "експлоататорската", "войнствената", "дискриминиращата" Америка. Само този въпрос си задайте.Лек ден!
47
2
 
11
 
! Отговори
Kpacu преди 13 години
Човека му е писнало от всичко и е решил да вземе нещата в свои ръце. Системата в щатите е направена да смазва обикновенният човек които всяка сутрин става за работа. Само че, там и президента да застреля нищо няма да се промени, еврейте които стрижат ще са си същите.