САЩ искат цензура на научната информация

Има опасения, че от нея може да се възползват терористи
Обновена: 21 дек 2011 10:24 | 21 дек 2011 10:23, Елка Василева
39
САЩ искат цензура на научната информация
Снимка: Reuters

Съединените щати за първи път в историята си призоваха издания да цензурират научна информация заради опасения, че от нея може да се възползват терористи, пишат вестниците "Ню Йорк таймс" и "Гардиън".

Правителствен консултативен орган поиска от научните списания "Нейчър" и "Сайънс" да не публикуват подробности относно биомедицински експерименти за грипен вирус, за да не бъдат използвани сведенията от терористи за предизвикване на епидемии от смъртоносни вируси.

Искането е отправено от Националния научен консултативен орган за биосигурността на САЩ. Той е приканил двете научни издания да цензурират статиите си. В тях ще трябва да фигурират само изводите на учените, но не и подробности за експериментите, довели до тези заключения.

Двете издания са взели напълно сериозно искането на регулаторния орган и вероятно ще му се подчинят, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Според "Гардиън" научните издания обаче не смятат да се вслушат в призива.

Спорните експерименти, извършени в САЩ и Холандия, са помогнали на учените да създадат форма на смъртоносния птичи грип, която да се предава много бързо и лесно между декоративни порове.

Експериментите с поровете са смятани за много добър модел за това какво би се случило с предаването на подобен вирус между хората.

Това лесно предаване на новата форма на вируса на птичия грип може да улесни разпространението му по целия свят, ако "технологията на разпространение" попадне в ръцете на терористи.

Вирусът на птичия грип H5N1 рядко заразява хората, но се отличава с висока смъртност. От 1997 г. досега по света от него са се заразили 600 души, като повече от половината от тях са починали. Почти всички са се заразили от птици и повечето случаи са били в Азия.

Вирусът на птичия грип е много смъртоносен при директна зараза на човек от болна птица, но досега той все още не е мутирал във форма, която може да се предава лесно от човек на човек.

Според учените, ако вирусът мутира и започне да се предава от човек на човек, това може да предизвика една от най-смъртоносните пандемии на планетата.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: птичи грипцензураСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
ббб преди 12 години
Преди 2 години един доцент ме попита виждам всичко държиш на хартиен носител,по удобно електронния вариант,Отговора ми беше права си резерв от информация че доста я ограничиха засмя се и каза че говоря глупости :) дали дали.А и друго някои виждал ли е кашон на американски хладилник има указание с картинки как да се отстрани найлона ХахХахХа
38
0
 
0
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Така се прави в ''демократичните'' държави!
37
0
 
2
 
! Отговори
Кака Миче преди 12 години
"Спорните експерименти, извършени в САЩ и Холандия, са помогнали на учените да създадат форма на смъртоносния птичи грип, която да се предава много бързо и лесно между декоративни порове.Експериментите с поровете са смятани за много добър модел за това какво би се случило с предаването на подобен вирус между хората."Ся остава и некой да ми обясни на популярен език за чий х^й им е на американци и холандци да създават подобни смъртоносни вируси и да експериментират с тях? Ела вълчо изяж ме!
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 31 хубав виц , но твърде стар виц , живота на сръбските летци в началото на войната е бил само няколко минути , после са изчезвали на радара , за това предпочетоха да укрият възможно най-дълбико техниката , само че съм виждал с очите си пещери в Черна гора в дефилета целите изтърбушени от крилати ракети , то и за нашата армия се говреше на времето ,че трябва да издържи няколко часа докато дойдат руснаците.
35
1
 
2
 
! Отговори
adon преди 12 години
аз предлагам културна революция -всички които 1 могат да включват компютър 2 могат да четат3 могат да мислят 4 изглаждат като талибани -с брада и мустаци5 имат очила - тоест много гледат 6 казват гордо името си 7 нямат *** кръв и не занаят думата расизъм - тоест не признават великия черен брат и водач на революциатя (на демокрацията )Обама -да бъдат пратени в аляска -или най-добре изтрити от лицето на земята -за благото на оцелелите трима -обама и неговите шефове
34
7
 
5
 
! Отговори
do 28 преди 12 години
И без да си казваш знаем, че феновете на БСП сте ***. Айде слушай си чалгиите и не се меси в неща, които не разбираш ;)
33
0
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Даааааа и Щатите най-добре ще опазят лабораториите))))как щяло)))да ти кажа,тя тая система на масовото заробване се крепи на такива като теб,жалко че сте мнозинство...По този повод има един много готин лаф :Защо мнозинството да взима решения,като умните са малцинство!!
32
1
 
25
 
! Отговори
безплатна лоботомия преди 12 години
Закрийте и училищата , някой може да научи достатъчно ,че да разбере ,че използвате родителите му и него като роби .
31
2
 
25
 
! Отговори
:) преди 12 години
През неотдавнашната война САЩ - Сърбия сърбите си купили от Русия най-модерния самолет за времето си. Ще го управлява, разбира се, най-опитният сръбски пилот. Сяда той в самолета и потегля ...Изведнъж в далечината забелязва F16, отваря упътването и чете:"За един самолет F16, натиснете жълтото копче".Натиснал го той, излетяла една ракета и свалила противника. Зарадвал се пилотът на новата машина, но не щеш ли пред него се появили изневиделица още два F16. Отваря книжката и чете:"За два F16, натиснете оранжевото копче".Натиснал го той, излетели две ракети и свалили едновременно двамата противници. Сърбинът вече пеел патриотични песни, когато пред него, сякаш от никъде се появила цяла ескадрила F16. Пребледнял и с разтреперени ръце - отваря книжката и чете:"За цяла ескадрила F16, натиснете червеното копче". Натиснал го той, отзад се отворил дървен сандък, излязъл един руснак и казал:- Ставай, аз ще карам!
30
1
 
9
 
! Отговори
Томас преди 12 години
и новия вавилон ще бъде унищожен точно както стария
29
0
 
20
 
! Отговори
Томас преди 12 години
терористите в белия дом искат за пореден път да ограничат хората
28
7
 
4
 
! Отговори
СИМЕОН ДЯНКОВ преди 12 години
Слушайте големия хит на оркестър Сава Бенд - "Птичи грип" има го във vbox!Птичи грип, птичи грип,Куш гриби, куш гриби!Ти човече разбериии пЕрнатите оставиииииДа живее Бойко Борисов и политическа партия ГЕРБ!
27
0
 
10
 
! Отговори
немо преди 12 години
Параноя примесена с мания за величие.Новия вавилон.
26
0
 
22
 
! Отговори
ринго преди 12 години
да се възползват терористи....присмял се щърбел на хърбел.По големи терористи от американците няма използват всяко едно откритие да тормозят и унищожават човечеството .Затова и убиха навремето Тесла а сега ползват открието му в системата ХАРП
25
0
 
15
 
! Отговори
асд преди 12 години
САЩ създали опасен вирус - от къф *** мой ли ми са изповядат? А сега терористите им виновни.
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американската управляваща клика не харесва, че на хората им щракат мозъците и ще насочат още по-усърдно усилията си да ни въздействат с "нетерористичните" си действие с нискочестотни вълни, с климатично оръжие, вируси и други.Българите имаме една мъдрост, че нищо не може да остане скрито-покрито.Четейки тук, разбирам, че знанието какво ни правят, не е достатъчно.Страната, ровеща за спазване на правата на човека, лицемерно и терористично се намесва в живота на всеки. Безцеремонно и цинично!
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще те питам като те гръмнат някой ден в мола , или се чувстваш имунизиран от всико .
22
0
 
15
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
Ами освен да им пожелаем успех на терористите...И понеже те само от интернет се образоват ядрените инженери и вирусолозите, че сега като им сложат цензура на сайтовете и край :))))))
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой човек със сериозни намерения изобщо придобива информацията си от издания за популярна наука? То си има специализирани журнали, които всеки месец публикуват в детайл най-ценните открития в определена научна област. По цял свят почти всяка седмица някъде се провеждат научни конференции и симпозиуми с подробна информация за изследванията, с цел да се повторят и да се подложат на верификация резултатите. Театър за балъци от една загиваща империя. Кой вече се съобразява с тях...ама те да си кажат
20
3
 
24
 
! Отговори
Сюргюн Тюфек преди 12 години
Забрана тотална на кухненски прибори за да не се използват за тер.цели . В училищата забрана на предмети като физика , химия и биология ! Да се изучават само в университетите от бъдещи кадри на службите за сигурност !