СЗО: Новият щам на птичия грип в Китай не е причина за паника

Заразени са 21 души, шестима души вече починаха
8 апр 2013 15:20, Елка Василева
1
СЗО: Новият щам на птичия грип в Китай не е причина за паника
СЗО смята, че новият птичи грип в Китай не е причина за паника. Снимка: Reuters

Новият щам на птичия грип, открит за пръв път в хора в източната част на Китай, не е причина за паника, предаде Ройтерс, позовавайки се съобщение на Световната здравна организация (СЗО), направено в момент, когато броят на заразените достигна 21 души, а смъртните случаи вече са шест.

СЗО похвали Китай за националното мобилизиране на ресурси в борбата срещу щама H7N9 на птичия грип. Засегнатата страна унищожи десетки хиляди птици и наблюдава стотици хора, които са били в контакт със заразените.

"На този етап имаме само спорадични случаи на рядко заболяване и вероятно ситуацията няма да се промени. Поради тази причина не е време за паника", казва Майкъл О'Лиъри, представителят на СЗО в Китай.

В неделя, на 7 април, Ли Бин, ръководител на китайската Национална комисия за здраве и семейно планиране, сподели увереността си, че властите в страната ще съумеят да контролират вируса.

О'Лиъри обаче предупреди, че информацията за новия щам на птичия грип все още е непълна. "Не можем да разчитаме на информацията за други вируси. Щамът H7N9 е нов за хората и следваните от него модели не могат да бъдат прогнозирани по тези, които сме наблюдавали при други грипни вируси", казва експертът.

Към този момент няма съобщения за случаи на зараза извън Китай.

Междувременно Асошиейтед прес съобщи, че СЗО води преговори с китайските власти да изпрати международен екип от експерти в страната, който да помогне в изследването на новия щам на птичия грип.

Майкъл О'Лиъри е заявил, че въпреки увереността на СЗО, че Китай ще се справи с проблема, глобалният интерес е силно повишен, което е накарало здравната организация да обсъди изпращането на екип. "Случващото се в Китай вълнува не само научната общност. Отговорност на СЗО е да осигури връзка между Китай и останалата част от света", казва О'Лиъри.

Екипът вероятно ще включва експерти по епидемиология, лабораторни изследвания и комуникации. Въпросът все още се обсъжда от двете страни и остава неясно дали и кога ще бъде изпратена експертна група в Китай, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Китайптичи грипСЗО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари