Меркел е "за" оставането на данък "солидарност"

Налогът цели повишаване на стандарта в бивша Източна Германия
7 дек 2014 18:51,
15
Меркел е "за" оставането на данък "солидарност"
Снимка: Reuters, архив

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли възможността т. нар. данък солидарност, въведен след обединението, да бъде изоставен след изтичането действието му през 2019 година, предаде Ройтерс.

Налогът в размер 5,5 процента, който носи на федералния бюджет над 15 млрд. евро годишно, първоначално бе въведен като кратковременна мярка, за да се помогне за повишаване на жизнения стандарт в бившата Източна Германия. Срокът на действието му обаче многократно бе удължаван въпреки съпротивата на някои политици, според които той вече не е необходим.

Разходи, свързани с обединението, със сигурност ще има и след 2019 година, посочи Меркел преди среща за обсъждане на дългосрочните финансови отношения между федералното правителство и 16-е германски провинции, която ще се проведе по-късно тази седмица.

Канцлерът посочи, че приходите от данъка трябва да се насочват не само към бившите източногермански провинции, но и към западни региони с икономически затруднения.

Партньорите на Германия от еврозоната непрекъснато я призовават да намали данъците и да увеличи държавните разходи, за да стимулира икономическия растеж, припомня Ройтерс.

Финансовият министър Волфганг Шойбле обаче устоява на натиска и държи да запази приходите от данък "солидарност", които се вливат пряко във федералния бюджет. Провинциите пък настояват за промени в събирането на налога, така че част от парите да останат за тях.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Дженъри преди 9 години
От човешката история, свидетелствуват, че справедливостта рано или късно въэтържествува, и всичко сторено се връща!!! Канцлерката эатри цяла Европа!!! Не энам дали на мен така ми се струва но вида и е направо ОТЧАЙВАЩ!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
Дженъри преди 9 години
От човешката история, свидетелствуват, че справедливостта рано или късно въэтържествува, и всичко сторено се връща!!! Канцлерката эатри цяла Европа!!! Не энам дали на мен така ми се струва но вида и е направо ОТЧАЙВАЩ!!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Цъклюн преди 9 години
Госпожата има поглед като на кобра
8
1
 
5
 
! Отговори
Очевидно е,че... преди 9 години
Меркел вече е политически труп--просто си "дослужва" мандата...От 10 германци само 3ма я подкрепят.Допълнително ще се постараят да я унищожът големите бизнесмени-заради санкциите към Русия-това няма да и го простят....Така че бабето,след мандата си,просто ще чете "лекции" в някой университет и никога няма да има шанс в голямата политика--никога...
7
0
 
7
 
! Отговори
Аналог преди 9 години
Българският аналог на данък солидарност се изразява в безразборно раздаване на богатства, пладеншки грабежи, хвърляне на тръби и реактори в морето и реките, командироване на милиони хора зад граница и осъждане на стари хора на мизерия и унизителен, но все пак демократичен край. Тези, които трябваше да ни служат се оказаха най-големите унищожители на нацията и хората трябва сами да ги съдят. Ако не, то те си го заслужават.
6
5
 
4
 
! Отговори
КаквоНеРазбрахте 4,6 преди 9 години
Преди 1990 г. у нас облагаха с данък нещо, което НЯМАШ. Такова чудо само болен мозък може да измисли.И не е вярно, че такъв данък са плащали онези, които не могат да имат деца. Всеки пълнолетен човек, ако не е студент или аспирант (докторант), плащаше 5% от заплатата си данък, ако все още не е създал дете. След като навърши 30 г., ергенският данък ставаше 10% от заплатата, а след 35 год. - 15%.Най-вече висшистите отлагаха създаването на деца заради мизерните заплати.Ромите раждаха като луди.
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ало, тъгуващитеUvazjaemi, maj ti tuguvash po soca. Zashtoto socut oblagashe s tui narechenija "ergenski danuk" ne tezi, koito otlagat suzdavaneto na detsata si, a neshtastnitsite, koito ne mozjeha da imat detsa. I kosveno im burkashe v dushata da vzemat izostaveni chouzjdi detsa - naj-chesto s uvrezjdanija i losha roditelska nasledstvendst, projavjavashta se s izrastvaneto na deteto. Taka che, krajno vreme e nashata durzjava da kompensira na tezi hora naj-nechoveshkija danuk - tseli 15% !
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ало, тъгуващите!NO DNES ROMITE IMAT PO 10-15 DEZA RODENI V BALGARIAI ZATOVA SA BALGARSKI GRAGDANI,AKO NE VI HARESVA VIE NE MOGETE DAS GOVORITE ZA DEMOGRAFSKI PROBLEMI.
3
7
 
6
 
! Отговори
Ало, тъгуващите! преди 9 години
Онези, които въздишат по соца, мълчат?!Ако СРАВНИМ България и Германия, ще установим, че преди 1989 г. част от гражданите на Бг (които отлагат създаването на свои деца,докато се стабилизират) бяха облагани с данък, за да подпомагат онези,които не чакат.ПОЯСНЯВАМ: Съпоставянето е нещо различно от сравняването. При СЪПОСТАВЯНЕ се налага да бъдат откроени типологични подобия и различия.Днес германци помагат на германци за да ги стабилизират икономически и ...там раждат по 2-3 деца в семейство!
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин и оскуба перушината на таз дърта кокошка.
1
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ФЮРЕРА МЕРКЕЛ ИСКА НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЬЦИТЕ И ПОВИШАВАНЕ НА ДЬРЖАВНИТЕ РАЗХОДИ-------А УНАС Е ОБРАТНОТО----ровишаване на даньчното БРЕМЕ И НАМАЛЯВАНЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО------КАКВИ РЕФОРМИ-----УЖАС ОСТАВКА