Студенти и туристи стават данъчни инспектори в Гърция

Те ще бъдат под прикритие и ще следят за укриването на данъци
7 мар 2015 18:01, Миглена Иванова
10
Студенти и туристи стават данъчни инспектори в Гърция
Снимка: Архив Reuters

Гърция предлага студенти, домакини и дори туристите в страната да служат като данъчни инспектори под прикритие, пише Financial Times. Това е едно от предложенията на правителството, което се опитва да отблокира 7,2 млрд. евро по удължената спасителна програма, отбелязва изданието.

В писмо до европейските власти управляващите в Атина пишат, че широкоразпространеното в страната избягване на плащането на данъци (ДДС) може да се преодолее с мрежа от неформални, непрофесионални инспектори с аудио- и видеооборудване, за да заснемат нарушителите.

Освен студенти и домакини, финансовият министър Янис Варуфакис предполага, че дори и туристите в популярните райони на страната могат да се включат в тази схема. На неформалните инспектори се предвижда да се плаща – на час, на базата на краткосрочен договор със срок до два месеца.

“Хиляди случайни “зрители” са навсякъде из страната и ако се оборудват с аудио- и видеотехника за запис, това има капацитета да промени нещата много бързо”, пише Варуфакис до председателя на Съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната (Еврогрупата) Йерун Диселблум.

Писмото е изпратено преди срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната в понеделник и включва и по-традиционни икономически реформи, като например независим фискален съвет и планове за събиране на неплатени данъци.

Писмото, според FT, е предизвикало бурен смях сред някои от представителите на Еврогрупата, и е доказателство за разширяващата се пропаст между гръцкото правителство и международните кредитори на страната в момент, в който Атина е заплашена от пълно изчерпване на паричните ресурси.

“Това би било смешно, ако не беше трагично – правителство на индустриализирана страна да излиза с такова предложение”, коментира пред изданието източник, пожелал анонимност.

Еврогрупата реши да отмени пътуването на инспекторите на кредиторите на Гърция за редовната финансова проверка, след като гръцките власти възразиха на фона на обещанията им към народа да се отърват от т. нар. “тройка” - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд.

Диселблум коментира наскоро, че част от 7,2 млрд. евро биха могли да бъдат преведени на Атина, ако правителството предприеме бързи реформи. Някои гръцки официални представители се надяват, че писмото на Варуфакис може да е отправна точка за такива разговори. Според представителите на Еврогрупата обаче за разговори не може да се мисли, защото кредиторите първо трябва да установят финансовата “дупка” на страната.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Дженъри преди 9 години
Академичната специалност на Варуфаки е ТЕОРИЯ НА ИГРИТЕ - иэучаването на вэемането на стратегически решения в ситуации, в които хора с раэлични интереси се опитват да максимилиэират печалбите си и да минимилиэират эагубте си:-)))!!! НИТО ЦЕНТ ЭА ГЪРЦИЯ!!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Удавник и за сламка се хваща. Ама парите прибират де, там си знаят работата. Само за истинска работа не стават, гърците. От данъците бягат като дявол от тамян. Спокойно. Политиците от Европата ще им дават необходимите 15 милиарда на година. Иначе може да им лъсне скапаната, на никому ненужна политика. Еврото си беше грешка от самото начало, ама политик грешки не признава, за тези само камъните помагат. По тиквите.
7
0
 
1
 
! Отговори
малаки малакиев преди 9 години
малакия, гамото, руфианос,чираки,панаямо
6
0
 
3
 
! Отговори
TRAKIEC преди 9 години
HUBAVA RABOTA AMA.......
5
2
 
4
 
! Отговори
! преди 9 години
Преди няколко години си поисках фактура, сервитьорчето ми вика няма да ти дам ще извикам полиция. ШАХ!!! Казах му ами извикай ги ... дойде управителя и го нарита в *** ***! Тези гърци са рядко прости .... не разбирам кога са в нарушение и кога не!
4
2
 
7
 
! Отговори
бъчвов преди 9 години
живея в гърция,предното правителство което беше добро в очите на западна европа,не направи нищо в гърция освен да събира парите на хората и да ги праща на запад и да разпродава на безценица важни обекти в гърция..нямаше никва борба с корупцията или укриване на данъци,инвестиции нулеви,затова и хората избраха ципрас тъй като нямаха алтернатива..и сага били смешни че искат да оправят държавата,странна работа
3
7
 
4
 
! Отговори
шубелии преди 9 години
Нищо няма да направят!Същите са като тук!Гърция пиши я бегала!Тва беше!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доносници, доносници...
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kakva glupost.