Обама доволен: Споразумението за климата е признание за САЩ

Световните лидери щастливи след договореното в Париж
Обновена: 13 дек 2015 08:45 | 13 дек 2015 08:37,
64
Обама доволен: Споразумението за климата е признание за САЩ
Снимка: архив, Ройтерс

Американският президент Барак Обама приветства Парижкото споразумение за климата като силно и историческо в произнесена от него реч в Белия дом след постигането му. Той го определи като най-добрия шанс за спасяване на планетата от последиците от глобалното изменение на климата, предаде Ройтерс.

Както Dnes.bg писа, представителите на 195 държави приеха в Париж първото глобално споразумение за борба срещу покачването на световната температура.

Още по темата
"Днес американският народ може да бъде горд, защото това историческо споразумение е признание за американското лидерство. През последните седем години превърнахме САЩ в глобален лидер в борбата с изменението на климата", посочи Обама.

Той заяви, че това споразумение показва какви възможности има, когато светът е единен. "Споразумението е най-добрият ни шанс да спасим планетата, която имаме", добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел също приведства постигнатото споразумение.

"С приетото днес споразумение за климата световната общност за пръв път се ангажира да се бори с глобалното изменение на климата", каза Меркел в Берлин.

Тя благодари на френския президент за старателната подготовка, умелото справяне с преговорите, както и за гостоприемството му.

Париж ще остане свързан завинаги с този исторически обрат в глобалната политика в областта на климата, добави Меркел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък заяви, че светът е получил спасително въже, последен шанс да предаде на бъдещите поколения по-здрава планета.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун и шефът на МВФ Кристин Лагард също определиха приетото споразумение като историческо и приветстваха решението.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
@Ангела Меркел също приведства постигнатото***Каква е тая дума, бе? ПривеДства? Сигурно идва от 'привеД'? :))
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко ще ни вземат за такса въздух?
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обонго, направи поне нещо за страната си - ПОДАЙ ОСТАВКА!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това хитро и лъжливо адвокатче на снимката дали все повече заприличва в лицето на *** или на мен така ми се струва...Абсолютно нищо добро или съществено не е направил този президент през управлението си. Дори и американците го презират. За сметка на това пося много интриги, подмолни крамоли, разрушения и войни... Американската нация трябва наистина да е много зле, за да има тази маймунка за президент.
33
1
 
6
 
! Отговори
гого преди 8 години
Лидер е Европа,защото САЩ дълго време отказваха да приемат предложенията и въведат ограниченията за вредните емисии,които европейците им предлагахме.Сега изведнъж - лидер.Тия са големи комплексари и не се срамуват да твърдят,че черното е бяло , а и да накарат безгръбначните да го повтарят страстно и убедено.
32
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен51ви вие изглежда не знаете че САЩ вече произвеждат повече природен газ от Русия, а се опитват и да станат и номер едно в петролодобива също, от частни земи на частни компании, осведоми се малко
31
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами напълно прав излезе Обама когато каза в интервю че Путин не разбира от шахмат. Американците се занимават с 195 страни да спасят планетата, Путин се занимава и то доста неуспешно с турци, сирийци...За БРИКС и троловете не тролят вече, Евразийския съюз и той не се състоя, новорусия е без ток на пещи и дърва...Но важното е че крим е наш нали, въпреки на тъмно и студено, *** минуси ?
30
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
след като в чикаго няма гр транспорт краварите ще слязат ли от колите сита какво се радват на тв камерите
29
1
 
3
 
! Отговори
Сойка-присмехулка преди 8 години
САЩ може и да са подписали споразумението ,но то трябва и да сератифицира от американския конгрес.Иначе си остава само като добро намерение.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NA KOMUNIST I AMERIKANEZ NE VIARVAI.
27
1
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
"Немски икономически новини",13.12.2015г.: "Договорът за климата на Париж е задължително само на пръв поглед: Вдействителност, курсът е настроен, че енергетиката през следващитедесетилетия ще бъде драстично по-скъпо. Несправедливостта в света ще сеувеличи значително. Данъкоплатците в Европа ще кървят.Няколко играчи,обаче, развяващи баснословни печалби."
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонЩе ти ги подарят за спомен на тебе.
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Световните лидери щастливи след договореното в ПарижЕдинствените нащастници са страните производители и изхранващи се с петрол и газ, като Русия, Сауд. Араб., Венецуела, Иран, Ирак, Катар, Кувейт и т.н. След 2050 година ще трябва да клечат с просешката паничка пред богатите държави.
24
9
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 8 години
Пак нaклeцаха Русия. Монтираните С-400 в Латакия проспаха унищожаването на няколко комплекса С-300 предназначени за Хизбула тази нощ, както съобщават източници от Израел. Русия е пресякла червената линия и е получила ответен удар. Лавров е мрънкал срещу Израел но не е посмял да говори за санкции и действия срещу Израел. Шойгу пък който получи заповед от Путин преди 2 седмици да действа твърдо и безпощадно срещу всички унищожаващи руска военна техника като Турция е забравил да я изпълни.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е важно, какво са договорили, важна е ВОДЕЩАТА РОЛЯ НА ГОЛЕМИЯ БРАТ и похвалите на европейския слугинаж. То е ясно, че нищо не са постигнали, просто изнесоха замърсяването в планетарен мащаб в Китай. А китайците пречиствателни съоръжения няма да построят, скъпи са, близо една трета от стойността на всеки замърсяващ производствен обект.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А чували ли сте за HAARP?
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баракчо сам по себе си е екологичен - дай му два банана днеска плюс книжка за оцветяване и цял ден ще се занимава кротко.
20
0
 
9
 
! Отговори
ставри преди 8 години
Кой не е подписал протокола от Киото?
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
конниците от апокалипсиаГлад войнаЗАМЪРСЯВАНЕи....чувете ли как препускат___)))
18
2
 
7
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Миротвореца да не е видял баба си, че гледа така втрещено?