Меркел отсече: Не спре ли руският терор в Алепо, още санкции!

Целта на Русия – да отслаби ЕС, категоричен бе Доналд Туск
Обновена: 21 окт 2016 07:47 | 21 окт 2016 07:45,
162
Меркел отсече: Не спре ли руският терор в Алепо, още санкции!
Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз може да приеме мерки срещу Русия, ако интензивността на ударите по Алепо се запази на това равнище, което беше преди хуманитарната пауза. Това каза днес канцлерът Ангела Меркел на пресконференция за резултатите от първия ден на срещата на високо равнище на ЕС, предаде ТАСС.

Меркел заяви това в отговор на въпрос какво ще накара Германия да обсъжда налагане на Русия. Канцлерът каза, че съюзът още не е мислил за график на по-нанатъшните си консултации по тази тема. Днес не обсъждахме времето, а само въпросът какво е необходимо да се направи, как да се помогне на хората в Алепо, каза тя.

Още по темата

Френският президент Франсоа Оланд каза, че днес ЕС не е взел решение за санкции срещу Москва заради действията й в Сирия, но подчерта, че санкциите заради Украйна остават в сила, съобщи ТАСС. Договорихме се да направим всичко необходимо, за да са осигурим натиск върху Русия, за да осигурим продължаване на примирието в Алепо, заяви Оланд и добави, че точно това е било обсъждано и на срещата му с руския президент Владимир Путин и Меркел ва 19 октомври в Берлин.

Лидерите на ЕС изразиха на вчерашната си среща мнението, че Русия се опитва да отслаби Европейския съюз и подчертаха, че трябва да останат верни на курса си и единни в политиката си към Москва, предаде Ройтерс.

"Лидерите наблегнаха на различни прояви на руските враждебни действия - от нарушения на въздушното пространство до информационни кампании, кибератаки, намеси в политическите процеси в ЕС и други страни", каза на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Имайки предвид примерите за това, ясно е, че стратегията на Русия е да отслаби ЕС", каза той.

Нашата цел не е да създаваме напрежение с Русия. Ние просто реагираме на стъпки, предприети от Москва. Разбира се, ЕС винаги е готов да води диалог с Русия, но няма да направим компромис с нашите ценности или принципи, заяви Туск. Затова се договорихме да следваме курса си и най-вече да пазим единството на ЕС, подчерта председателят на Европейския съвет.

Европейските лидери са се договорили също да разгледат всички достъпни варианти, ако руските военни продължат да извършват жестокости в Сирия заедно със сирийската армия, става ясно от заключителния документ на срещата. В него обаче не се казва, че тези варианти включват нови санкции срещу физически или юридически лица, както бе записано в проекта на документа, отбелязва Ройтерс.

Лидерите решително осъдиха атаките срещу гражданското население в Сирия от страна на режима и неговите съюзници, особено Русия. ЕС призовава за незабавно спиране на насилието и спазване на примирието, каза Туск.
Според европейски източници дискусията за Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите не са могли да решат дали в заключителния документ да включат предупреждение за евентуални ограничителни мерки, или не, предаде ТАСС и добави, че Италия е блокирала варианта, заплашващ със санкции.

Великобритания, Франция и Германия са искали ЕС да окаже максимално силен натиск върху Русия, за да я накара да спре операциите си срещу бунтовниците в Алепо, предаде Ройтерс. Италианският премиер Матео Ренци, чиято страна има сериозни търговски връзки с Русия, заяви, че икономическите санкции не бива да бъдат използвани като част от стратегията на съюза, защото те няма да принудят Москва да преговаря за мирно уреждане на конфликта. "Трябва да направим всичко възможно да има мирна сделка в Сирия, но е трудно да си представим, че това трябва да е свързано с допълнителни санкции срещу Русия", каза той пред репортери след късната вечеря снощи, на която бе обсъждана стратегията на блока.

Русия е уведомила ООН, че в продължение на четири дни няма да бомбардира Алепо по 11 часа на ден. Служители на ЕС предположиха, че обявяването на това решение е било планирано да съвпадне със срещата на ЕС, където имаше все по-сериозни нагласите за налагане на санкции, отбелязва Ройтерс.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
4
 
! Отговори
ole преди 7 години
Меркрл каза ли нещо за Мосул или ...?!!!!!!!!!!
113
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 140Умнико РФ реално само самолети купува наема от Сащ. Обаче изнася ТИТАН от който се правят пак тези самолети. Тотални санкции и Боингите ще почнат най-малкото да станат по-скъпи. Те така и така са по 250-600 милиона парчето......
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горкият Хитлер се върти като дюнер на бавен огън в гроба си...
111
1
 
14
 
! Отговори
До Въй преди 7 години
Предидент Рейгън бе болен от Алцхаймер, тоест с болен мозък. Фаталната грешка на Запада бе да мисли, че е победител в студената война. Тогава просто стана държавен преврат в Москва, корумпирани кръгове начело с Горбачов и Елцин. Друга глупост е , т.нар. "крах на социализма". Достатъчно е да погледнете КНР - държавата се ръководи от Политбюро на Китайската комунистическа партия и Държавния съвет, планова икономика и естествено първа икономика в света.
110
0
 
15
 
! Отговори
До стрина Меркел преди 7 години
Искаш ли да бъдеш умен, научи се да питаш разумно, да слушаш внимателно,да отговаряш спокойно и точно и да престанеш да говориш, когато няма какво да кажеш. ЛаватерСамо безкрайно глупав човек може да разчита, че със санкции Крим ще стане неруски или че в Сирия санкциите ще спасят ислямистите.Меркел , един съвет - да престанеш да говориш, когато няма какво да кажеш. Трудно?
109
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете им нета и получовеците ще измрат от мъка :)
108
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от селотоТрябва да са благодарни на Путин,защото ще има по малко мигранти да отиват към Европа.ще си ги вземе в Русия ли? Браво!
107
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 136Русия , особено за селско стопансто даже горещо приветства още санкции :)що бе, нов сорт шишарки ли са започнали да отглеждат?
106
1
 
9
 
! Отговори
Един от селото преди 7 години
Трябва да са благодарни на Путин,защото ще има по малко мигранти да отиват към Европа.
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия , особено за селско стопансто даже горещо приветства още санкции :)
104
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дъщеря ми е зъболекар в Германия от 13 години,вдигнаха им здравните осигуровки,намалиха пакета социални помощи на местните немци ,извадиха от общинските квартири немските пенсионери самотници ,живели над 25 г.в един квартал и настаняват в центъра на града,к където една къща срува 600 000 евро ,мигранти,които пикаят и с.е.р.а.т пред входовете на жилищата на германците,пътуват в транспорта без пари и документи,гледат злобно,в хранителните магазини отварят опаковките,отхапват и хвърлят на земята
103
20
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Врътнете кранчето на газът и нефта и в ''могучая и необятная'' ще изпукат от глад. Просто е.
102
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бабата и франсето, след като са се загрижили толкова за мирните граждани, как биха коментирали настъплението към Мосул?Ако не знаят, там също има хора и защо не смъмрят САЩ и коалиция?Ей с тия двойни стандарти и изопачаване на истината дотегнахте на хората!
101
1
 
4
 
! Отговори
nina преди 7 години
Допуснах неволна, но съществена грешка! Моля, в коментара по-долу думата "накъдето" да се чете "ОТКЪДЕТО". Благодаря!
100
2
 
28
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Кой нормален човек вече обръща внимание на бръщолевенията на тази искуфяла баба ?!?! Събрали се шайка смешници и философстват ! Според формулировката на това му се казва " Организирана престъпна група "
99
3
 
24
 
! Отговори
nina преди 7 години
Тези шваби още не могат да преглътнат това, че Русия ги завря обратно там, накъдето бяха тръгнали /да превземат Европа/! Защо не се наложат санкции на САЩ, които се чудат коя държава да нападнат /много пъти без резолюция на ООН!/-или всички могат, само Русия-не!
98
0
 
3
 
! Отговори
Unerzogen преди 7 години
e ***, избягал от форума на Лентата, щото стана с FB login :)Плъхът си намери нов отходен канал.
97
2
 
21
 
! Отговори
ззз преди 7 години
До SpaceX:вЕрно ли бе ботуше? Пишем ти по селски шТото грдския явно ти куца! Та изкуфялата бабичка на на кои точно 90 милиона била предствител?! На тези в Германия дето се псуват на нея ли? Тя да се благодари че там няма броене на отрицателния вод, щото щеше да има 80 милиона отрицателни НЕМСКИ гласа! Или може би говориш за тази дето освен, че съсипа държавата си уби и партията си и възроди крайните движения?Но аз съм и благодарен, щото с наглостта си СЪБУДИ заспалата Европа!
96
15
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Лошото е, че тия санкции удрят основно бабушките, които ядат от кофите. Джуджeто сатрап си тъне в милиардите.
95
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен...........Бре много законспириран тоя Ротшилфд бе ,....................За да оневинят Русия в икономически грабеж русофилите ще изкарат, че Лукойл - България е собственост на Волен Сидеров.