България в еврозоната? Кристалина Георгиева смята, че е обозримо

"Еврозоната разполага с ресурс от 800 млрд. евро за защита от евентуална криза или атака
26 яну 2020 14:01,
160
България в еврозоната? Кристалина Георгиева смята, че е обозримо
Снимка: БГНЕС

България като цяло стои "много добре" по пътя към еврозоната и влизането й по план през 2023 г. е "напълно обозримо", заяви в интервю за БНР управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

В предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" тя каза, че преди дни в Давос е разговаряла с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и по тази тема и тя вижда доста позитивно пътя на България.

България в еврозоната

"Моето очакване е, че плановете, които са направени за влизането в еврозоната ще се реализират точна така, както са направени. България като цяло стои много добре. Има две банки, за които имаше бележки, но те работят по това да бъдат решени и аз не виждам никакви проблеми. Това, което тя ми каза беше, че както изглежда в моята зала на заседания на еврозоната скоро ще се говори на български", ката Георгиева. И потвърди, че влизането през 2023 г. в еврозоната е "напълно обозримо", ако през април влезем в механизма ERM II.

Още по темата

"За България влизането в еврозоната сега е по-добре, отколкото в миналото, именно защото светът е по-турболентен", каза Георгиева.

Според нея скептицизмът за присъединяването на България към валутния съюз, включително и в банкерските среди, ще донесе на страната повече парична сигурност в несигурно време.

"Когато се въвеждат повече контролни механизми, не се учудвам, че ще има скептични гласове, особено от средите на субектите на наблюдение. Ние нямаме независима парична политика, левът е закачен за еврото. Обществото поддържа сигурността от валутния борд, а не искаме да присъстваме в залата, където се взимат решения", коментира Георгиева.

"Еврозоната разполага с ресурс от 800 млрд. евро за защита от евентуална криза или атака. Не мога да си представя конструктивно обяснение защо за нас е зле да имаме 800 млрд. евро", продължи коментара си Георгиева. Тя допълни, че  при разговорите си в Давос с ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард е получила уверение, че в скоро време в ЕЦБ ще се говори и на български.

Прогресивен или плосък данък

Управляващият директор на МВФ посочи, че разумно прогресивно облагане не пречи на растежа, а даже помага, защото намалява неравенството в обществото.

"Страните, които са избрали плосък данък имат причини да го изберат и трябва много внимателно да преценят дали тези причини все още диктуват това да бъде правилният избор", каза Георгиева.

"В България неравенството е относително по-високо, отколкото много други страни в ЕС, затова България трябва да мисли как да го решава този проблем. Не искам да правя никакви изявление в едната или другата посока, защото тази оценка трябва да бъде направена много внимателно, като се поставят на баланс ползите и рисковете. И дали няма други инструменти, с които страната разполага – да кажем как използваме разходната страна на бюджета", посочи тя.

"Най-важно за България е да инвестира в хората. В образование на децата от 0 до 5-годишна възраст, когато много от това, което те ще бъдат един ден, се формира. Да дава възможност за квалификация и преквалификация. Да стимулира бизнеса да инвестира в хората, защото "сега всички се оплакват, че има работа, а няма хора", коментира Кристалина Георгиева.

Зелените политики – тласък за инвестициите

Управляващият директор на МВФ предупреди, че България не трябва да изостава от зелените политики, защото нисковъглеродната икономика ще даде нов тласък на инвестициите и ще спомогне за създаването на нови работни места.

"Ние търсим области, в които да се декларираме като лидери. И в тази област, ако ние действаме бързо и решително, за Европа има шанс да генерира по-висок растеж и да заеме конкурентна позиция в нещо, което безусловно ще става в бъдещето. И аз се надявам, че България ще намери своето място в тази ниша на нова конкурентоспособност", отбеляза Георгиева.

"Климатичните промени са огромно предизвикателство…, но и огромна възможност за трансформиране на нашите икономики. Вярно е, че преходът към нисковъглеродна икономика означава за някои тежка промяна. Ако сте в сектора производство на въглища, това никак няма да бъде лесно. Но тя е възможна промяна, в която ние можем не особено трудно да пренасяме от едните, които печелят към другите, които губят, за да направим така, че обществото да е по-добре", каза Георгиева.

"Преди година прочетох доклада за това, че всички наши прогнози за климатичните изменения се потвърждават и се надхвърлят от това, което реално става. Свърших да го чета, легнах си, а не мога да заспя – през цялото време си мислех за моята внучка, тогава тя бе на 8 години, че когато стане на 20 години, 100 милиона души ще бъдат в бедност заради шоковете от майката природа. А като стане на 40, ще има най-малко 130 милиона климатични бежанци, повечето от тях от Близкия изток и Африка, повечето от тях, бягащи към Европа. Ако е с късмета да стане на 90 години, ако нищо не направим, планетата ще бъде 3-4 градуса по-топла, това означава почти невъзможно да се живее, ако ние не действаме днес", продължи тя.

"Сребърен куршум" срещу ниския растеж, лихви и инфлация

"Но ние можем да действаме днес и да направим така, че да бъде по-добре не само за вас, младите хора, а за всички, защото даваме стимул на нашата икономика. Търсим го този "сребърен куршум", с който да убием ниския растеж, ниските лихви и ниска инфлация, което ни държи в недостатъчно динамична икономика. Може би го имаме в ръцете си и той се нарича трансформиране към нисковъглеродна климатично устойчива икономика", каза управляващият директор на МВФ.

Кристалина Георгиева посочи, че на много места по света тази трансформация има успех. И даде за пример Швеция, която бе между първите държави, въвели данък върху въглеводородните емисии, който се увеличава с времето.

"Този данък им позволи много бързо да стимулират преход към чиста енергия. В резултат на това те имат цветуща икономика… при много съществено намаляване на емисиите. И е една от най-щастливите страни в света. Същото нещо е с Финландия… Може би зелената икономика е и път към щастието".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До луТХм........ама те тези държави с евтото изобщо не ми приличат на погубени ша знаш.
107
2
 
12
 
! Отговори
asd преди 4 години
Тиквуните и псовдо-националистите какви ли безумия не искат...да нямало визи за сащ и еврото искали.....а доходи, работа, образование, чиста вода и въздух, тротоари, индустрия никакви
106
1
 
17
 
! Отговори
asd преди 4 години
Обозримо ли е да имаме някаква индустрия, да не тровим рибите, да не горим отпадъци, да имаме питейна вода, да дишаме чист въздух, да имаме работа и нормални доходи и да не изчезваме като народ.....обозримо ли е това за националните предатели като Боко и тая
105
2
 
9
 
! Отговори
а преди 4 години
Освен с финансови инструменти, с някакви други инструменти работили ли са някога, тая фамилия?
104
5
 
18
 
! Отговори
луТ преди 4 години
Държава без собствена валута е погубена.Каквото отстъпим после с кръв трябва да си го връщаме.Затова ли умираха прадядовците ни?На тази и други им плащат чужди интереси.
103
16
 
5
 
! Отговори
Има надежда ! преди 4 години
Като влезем в Еврозоната ставаме държава Първа категория ! Затова там не се влиза лесно и дори държави като Полша, Чехия и Унгария не могат да изпълнят икономическите критерии - затова и твърдят, че засега няма да влизат !
102
2
 
15
 
! Отговори
крум преди 4 години
Тая я беся за предателство.
101
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Обозримо" е удобна дума. Чувал съм да казват обозримо бъдеще, имайки предвид следващото столетие, чувал съм да казват обозримо бъдеще, имайки предвид и следващите 2-3 години. Зад тая дума не стои някакъв конкретно фиксиран срок, може да се има предвид неясно количество години, които са обозримото бъдеще. Очевидно, за да стигнеш до финансовите върхове, трябва перфектно да владееш изкуството да говориш без да казваш нищо конкретно.
100
1
 
12
 
! Отговори
е преди 4 години
Това е лелята на Дянков, все пак.
99
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дилемата е : фалит на държавата, или еврото и фалит на хората в държавата.
98
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е обозримо, но на кого е необходимо?На народа?Едва ли... Всичко ще поскъпне, а много хора и сега изнемогват със сметките.Явно на определени кръгове им е много изгодно да махнат валутния борд и да фалират държавата, щото то освен резерва, който гарантира борда, друго не остана за крадене.А има вероятност и да е вече изхарчен резерва и затова да напират да махат борда.
97
22
 
6
 
! Отговори
Браво Кристалина ! преди 4 години
Каква гордост е да видиш българка начело на най-мощната и влиятелна финансова организация в света МВФ ! Браво !
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтамболовТой и Лучано нямаше висше образование, а беше само келнер и сладкар, и шофьор, обаче го направиха министър (по времето на Царя) и му помогнаха да разпарчетосат спортния отрасъл включително сгради, тото и др.
95
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристалина намеква че България трябва да бъде със запада ако иска еврозона.
94
8
 
5
 
! Отговори
Стамболов преди 4 години
След като нямаме за премиер икономист с качества на визионер, то той има поне златния шанс да се вслушва в напътствията на високо ерудиран международен авторитет с поглед върху глобалните световни процеси. А на онези завистливи дребни душици, които не могат да преживеят безспорното международно признание на тяхна сънародничка, и Господ не би могъл да им помогне.
93
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг защо ще се откаже от валутния борд прези да влезе в ЕЗ?За да се стопят спестяванията на хората и да нарасне инфлацията?Нова Виденова зима ли са ни подготвили?
92
4
 
19
 
! Отговори
Jsndndnd преди 4 години
Аре няма нужда от евро валута в България! И без това, лева ни е единствения останал що годе български символ и ако не искат да заринат тотално народа както направиха в Литва и Латвия по добре да си го задържат.
91
4
 
20
 
! Отговори
българин преди 4 години
Не си даваме левчето Кристалинче! Защо ни натискате И вие самите Ни натискате там Не знаем!
90
3
 
21
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Тая чу*а все върти и суче,та гледа да ни вкара в белята!
89
3
 
12
 
! Отговори
мак преди 4 години
Няма ли българска дума, която да употребите вместо "турбОлентен"? Освен това, тая както винаги приказва клишета и нищо ново, май за това й плащат. "Стои добре", и таз добра. Добре стоят бижутата ти, а не България, последна във всички класации.