АзГ спира мераците на Анегрет Каренбауер за изборите

След изборния провал в Тюрингия тя вероятно няма да се кандидатира
10 фев 2020 13:50,
16
АзГ спира мераците на Анегрет Каренбауер за изборите
Снимка: БГНЕС

Анегрет Крамп-Каренбауер, жената, която спрягаха за наследник на Ангела Меркел, няма да е начело в листите на Християндемократическия съюз на предстоящите избори в Германия, заяви източник от партията пред AFP.

Крамп-Каренбауер, известна като АКК, наследи Меркел начело на ХДС и се смяташе за кандидат за канцлерския пост след оттеглянето на настоящия лидер след изтичането на мандата й, "но сега заяви, че няма да е кандидат за канцлерството", заяви източникът.

Още по темата

Тя направи изненадващото съобщение, след като е заявила на спешна среща на ХДС, че дясноцентристката партия има "нерешени отношения" с дясно популистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) и крайната "Левица".

Това се случва след изборния провал в провинция Тюрингия, където регионалните представители на ХДС не се съобразиха с федералното ръководство и гласуваха заедно с представителите на АзГ за детрониране на провинциалния премиер от "Левицата", пише "Фокус".

АКК "до лятото ще организира процес за намиране на кандидат (за канцлер), като освен това ще подготви партията за бъдещето и ще се откаже от лидерството", твърди събеседникът на агенцията.

Източникът добави, че Меркел е поискала от АКК да остане министър на отбраната, поста, който заема от юли.

Следващите национални избори в Германия трябва да се проведат до есента на следващата година, макар че досегашната нестабилна коалиция между ХДС, неговите баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) и лявоцентристките социалдемократи (ГСДП – Германска социалдемократическа партия) може да не оцелее дотогава.

ХДС е в смут след събитията в Тюрингия, където бе разбито политическото табу в Германия - основните партии никога да не влизат в сътрудничество с АзГ.

Меркел нарече вота в Тюрингия "непростим" и каза, че резултатът "трябва да бъде променен".

Веднага след него АКК пристигна в Тюрингия, за да се опита да убеди местните депутати от ХДС да подкрепят нови избори, но няколко часа по-късно тя си тръгна от провинцията без да постигне нищо, което допълнително постави под въпрос нейния рушащ се авторитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не била толкова глупава колкото изглежда. Разбра че наследика на Меркл ще опере пишкира. Сега друг да чисти мазалото на бабата.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това определено е много добро решение. АКК е доста непопулярна, а и направи няколко гафа, в които се показа като т.ъпа. С нея би имало голям отлив от леви гласове, които Меркел открадна за ХДС и благодарение на които се задържа на власт. А който мисли АКК за грозна, в никакъв случай не трябва да търси Фрауке Петри, бившата шефка на АзГ, макар че последната има шест деца от двама различни мъже, единият от които поп.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма илюзия е, че след много продължителен мандат на един политик, точно неговото протеже ще поеме властта след него. Няма как да стане. Време е за нов екип и нова управленска класа, а не за още от същото.
10
0
 
4
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
След Кол и Обединението,Германия спря да създава идеи,да издига истински лидери и се занимава само с дребнотемие,загърбвайки "голямата картина" и истинските проблеми. Изглежда така сякаш целта на Великите сили,победителки във ВСВ за скопена и безсилна Германия,без топки и визия,без интелектуална и военна мощ най-после се е случила.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България се насажда впечатлението, че в Германия са общо взето умерено десни навсякъде. Но изборите показват, че особено в Източна Германия хората клонят към левите партии. Имат 3 леви формации със значими проценти. Което ясно показва, че не парите и не законите превръщат страната в една или друга, а отношението към хората, технологията на прилагане на властта. Другите 2 фигури, кандидати за водачи на ХДС, не са никак по-обединяващи или подготвени
8
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
И КО ША ПРАИМ СА БЕЗ ЕЛТЪН ДЖОН!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога вропейските народи са гласували и назначили Меркел да решава дали мигрантите могат да дойдат в Европа или не. Безумната политика на побърканите германци ще им коства много. Британците показаха че са хора с топки, с които никой не може да си прави политически игрички. Стискам им палци да покажат, че и извън германския ЕС има живот.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дисквалифицирана е поради огромна грозота, дори по германските критерии. Това ли е Свръхчовека?Алтернатива за Германия не може да приеме това да е лицето на неонационализма.
5
1
 
13
 
! Отговори
Мунча преди 4 години
Меркел нарече вота в Тюрингия "непростим" и каза, че резултатът "трябва да бъде променен".Значи Меркел си позволява да подменя вотове.Бе тая ще се нареди в историята до един с мустачки. Скоро ...
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резултата е такъв благодарение на Меркел ханъм, както вървят нещата тепърва ще и "харесва" все повече.
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С крайно десни и крайно леви де6uлu никой не е прокопсал.
2
4
 
4
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Никакъв вътък за червените!
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новина, която доставя удоволствие! Стискам палци на Алтернатива за Германия да спре ужасяващо мал0умната политика на Меркел ханъм, а на самата Меркел пожелавам да бъде изгонена с камъни.