Как руски милиардер се спаси от санкциите на Запада?

Андрей Мелниченко защити активите си
28 май 2022 14:32, Екип на Investor.bg
24
Как руски милиардер се спаси от санкциите на Запада?
Андрей Мелниченко. Снимка: Bloomberg L.P.

Руският милиардер Андрей Мелниченко намери изключително прост начин да защити активите си от ударите на европейските санкции. Той просто предоставил контрола върху две от най-големите компании в света за добив на въглища и производство на торове на... съпругата си. И това, според трима души, запознати със случая и цитирани от Ройтерс, се е случило буквално ден преди Мелниченко да бъде включен в санкционните списъци на ЕС, пише Investor.bg.

Бизнесменът, натрупал състоянието си в енергийната индустрия на Русия в годините след разпада на СССР, прехвърлил акциите на въгледобивната компания СУЕК и концерна за производство на торове EuroChem Group на 8 март, навръх 50-тия си рожден ден, на Александра Мелниченко и така й дал пълен контрол върху двете компании.

До този ден милиардерът управлявал двете компании посредством верига от тръстове и корпорации от Москва и Цуг в Швейцария до Кипър и Бермуда, разкриват правни документи, видени от Ройтерс.

От 2006 г. насам съпругата на Мелниченко е втора в списъка на действителните собственици на двете компании според доверителни документи, споделят тримата запознати източници, които са пожелали да запазят анонимност, тъй като не им е разрешено да говорят публично за активите на двойката. Това означава, че тя би наследила компаниите, ако съпругът й умре, казват те.

След избухването на войната в Украйна Мелниченко започнал да се опасява, че ще попадне в списъците на санкционираните от ЕС бизнесмени и на 8 март уведомил членовете на борда на двете компании, че се оттегля като собственик. Това веднага задействало верига от промени в документацията, все едно че Мелниченко е починал, и съпругата му станала собственик на компаниите.

Бизнесменът и жена му не са открити от Ройтерс за коментар по случая. Говорител на базираната в Русия СУЕК не е отговорил на изпратените запитвания за коментар. Базираната в Швейцария EuroChem е потвърдила, че Александра Мелниченко е заменила съпруга си като действителен собственик.

"След напускането на нейния основател, основната действителна собственост върху тръста, притежаващ 90-процентен дял в глобалната компания за торове, автоматично премина във владение на съпругата му", се казва в изявление на компанията пред Ройтерс.

Цялата история на милиардера четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Андрей Мелниченко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Justified преди 1 година
Има един руски милиардер дето Путин го поканил на чай,а той му отговорил че в момента е при адвоката и прехвърля всичко обратно на Кремъл,та щял да намине на другия ден.На другия ден се видяли с Путин и пили чай както си му е обичая по руски,и Путин му пожелал дълъг и спокоен живот в дачата в тайгата където семейството на милиардера си било избрало.Та този милиардер ще надживее много народ на село с коня и кравичката.
20
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
До ВъZраждане на СССРhttps://worldpopulationreview/country-rankings/billionaires-by-countryЗа тези, които няма да отворят линка: Милиардери през 2022: САЩ-724. Русия - 117.Отделно от това, съждението е толкова идиотско, колкото и никнейма
19
2
 
3
 
! Отговори
Bp преди 1 година
Жена му сигурно е рускиня, иначе как украинец ще направи милиарди в Русия??? Чудна работа??
18
0
 
1
 
! Отговори
оферта преди 1 година
Втечнявам всякакви гАзове.
17
0
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Турците се възпроизвеждат през Газа,Западът се нуждае от турски газове ,цената им пада постоянно,няма проблем ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА .!.
16
8
 
3
 
! Отговори
ВъZраждане на СССР преди 1 година
Милярдерерите в Русия са двойно повече от тези в САЩ!! Сами си направете извода коя икономика е по-силна!!
15
1
 
6
 
! Отговори
Кико преди 1 година
В най скоро време ще го самоубийят! Веселата вдовица е за завиждане!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада не се интересува от това , какво е скрил със схема в Русия. По точно се спасява да не го надуши Путин , че от него трябва да бяга зада се спаси. При мафията парите са нейни не лични на един член.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще го самоубият. Амин.
12
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът ли командва света, че санкционира еднолично разни хора? Трябва да се изрежат корените.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И въглищата и заводите за торове са в русия. Там може да му ги конфискува единствено путин, както взе активите на Аликперов. Тотално объркана статия.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само си мисли, че се е покрил. Ще включат и съпругата му в списъка със санкционирани.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мелниченко е украинска фамилия. Това му е спасило крадените пари.
8
0
 
9
 
! Отговори
съвет преди 1 година
Богати мъже не пийте хапчета от верни съпруги.
7
0
 
14
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
СССР се разпадна 1991, той празнувал тази година юбилей 50 г, тоест на 19г е почнал бизнес в енергетиката и станал милиардер. Натрупал милиарди за 30 г. Да е жив и здрав, не е случаен човек познавал е хора и е имал късмет. Березовски се обеси, а тъкмо искаше да се връща от Англия в Русия.
6
1
 
17
 
! Отговори
Питър преди 1 година
Страшен трик, няма що. А сега, като санкционират нея, тя на любовника ли ще даде контрола, или на шофьора? Това са пълни глупости, предназначени за огромния брой лапнишарани в булгаристанския интернет
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правят се на големи, мерят си ги, санкции и контрасанкции и накрая като се свие потреблението многократно и ще реват ама така им се пада, каквото са си повикали това ще си и получат срив на световната икономика от който излизане няма и това което е сега е само началото, гответе се за невиждана криза.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 2 години Зельо стана милиардер, бе. Вече си готви оттеглянето в скъпи хати. Ако някой разбира руски, ще ме разбере за къде се е запътил.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези санкци Европа се простреля в крака!! 6 пъти. Затова и започна да куца еврото. Американския долар го задмина, а скоро и Руската рубла.
2
0
 
4
 
! Отговори
Дано жената преди 1 година
не реши да се разведе с него сега :)