Дори да затъмним слънцето ледът на Антарктида е обречен

Има подновен интерес към потенциала на геоинженерството
Обновена: 10 сеп 2023 14:24 | 10 сеп 2023 14:20, Нели Христова
37
Дори да затъмним слънцето ледът на Антарктида е обречен
Снимка: БГНЕС

Геоинженерството често се представя като последна технологична мярка за справяне с климатичната криза, която все още може да се приложи и да спаси положението. Но новите модели предполагат, че подобни рискови мерки, като затъмняването на Слънцето, не са достатъчни, за да спасят Антарктида. Остава само едно нещо, което може, и то е същото, което не успяваме да направим вече 40 години: да спрем изгарянето на изкопаеми горива.

В лицето на катастрофалните пожари, наводнения и други екстремни метеорологични явления, които измъчваха Северното полукълбо това лято, има подновен интерес към потенциала на геоинженерството. Стимулът да се изпробват потенциално опасни решения ще става все по-силен със засилване на предизвиканите от климата бедствия. „Възможността за ограничаване на глобалното повишаване на температурата до под 2 градуса намалява бързо, така че е възможно техническите мерки за въздействие върху климата да бъдат сериозно обмислени в бъдеще“, казва глациологът от университета в Берн Йоханес Сутер пред изданието sciencealert. Затова Сутер и колегите му решиха да проучат какво въздействие би имало затъмняването на Слънцето върху една от бързо наближаващите климатични повратни точки, за които изследователите са най-загрижени.

„Наблюденията на ледените потоци в Западна Антарктида показват, че сме много близо до така наречената критична точка или вече сме я преминали. С нашето проучване ние искахме да разберем дали срутването на ледената покривка може да теоретично да бъде предотвратено чрез управление на слънчевата радиация", обяснява Сутер.

В района вече липсват големи количества лед, въпреки че в момента там е средата на зимата. Това включва намаляване на морския лед, който прегражда западноантарктическите ледници на сушата. Топенето на Западна Антарктида ще доведе до покачване на морското равнище с метри и цялата тази допълнителна прясна вода в морето може също да допринесе за срив на океанските течения, които вече се забавят. Топенето се случва по-бързо от очакваното и вече унищожава дивата природа.

Сутер и колегите му симулираха условия на ледена покривка при високи, умерени и ниски емисии и четири различни сценария за инжектиране на аерозол в стратосферата. Въпреки че моделирането на изследователите показа, че затъмняването на Слънцето чрез впръскване на милиони тонове серен диоксид в стратосферата до 2050 г. може да забави колапса на леда, то ще работи само в комбинация с декарбонизация и само при умерени или ниски емисии. „Докато концентрациите на парникови газове в атмосферата остават високи, управлението на слънчевата радиация най-вероятно ще трябва да продължи векове, може би дори хилядолетия“, обясняват изследователите. Ако стратегиите за блокиране на Слънцето внезапно спрат, рискуваме да изпаднем в шок от прекъсване, при който ще настъпи още по-рязко повишаване на температурата наред с по-тежки последствия.

С неотслабваща сила ще продължат и другите проблеми, причинени от излишния CO2 в нашата атмосфера. „Управлението на слънчевата радиация може да има въздействие върху регионалните метеорологични модели, пагубни за обществото и биосферата, както и други все още неизвестни ефекти, без да отстранява преките неблагоприятни ефекти от нарастващото ниво на CO2 в атмосферата като окисляването на океана“, пишат Сутер и екипът. Нещо повече, единственият сценарий, който разкри шанс за спиране на колапса на ледената покривка на Западна Антарктика, включваше намаляване на въглеродните емисии. „Нашите симулации показват, че най-ефективният начин за предотвратяване на дългосрочен колапс на ледената покривка на Западна Антарктика е бързата декарбонизация“, предупреждава Сутер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 8 месеца
Играем си с природата, климатично инженерство,възгордяхме се ,отрекохме се от Бог,заехме неговото място,но денят в които ще платим наближава ,а в писанието пише че ще дойде ден когато слънцето ще потъмнее,и когато стане спомнете си за бил и неговите анти човешки и природни експерименти!
27
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 8 месеца
Идеята е страхотна! Да затъмним Слънцето и да ходим да живеем на Марс!
26
0
 
0
 
! Отговори
Snowballearth преди 8 месеца
До следващата ледена епоха. Анттропоценът се превръща в кретеноцен.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 23:Лекувай се!!!Елитът да бил горе на светло,а другите да са роби...А бре от къде ви намират такива?!От лудницата ли пишете?!Ако затъмнят слънцето всичко живо ще загине.Що за сатанизъм?!Това не са учени,а псиxoпати.На централата на Бил Гейтс пише "Център за депопулация".Този иска да намали населението.Вие слепи ли сте?
24
0
 
0
 
! Отговори
мда преди 8 месеца
Оправдание за повишаване цените на горивата. Почти всичко е пропаганда и дезинформация на Глобалистите.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вече инжектираха ензими за нефтения разлив на Шел и спряха Гълфстрийм. Няма ли да е по-лесно да започнат залесяване?
22
0
 
0
 
! Отговори
Миле преди 8 месеца
Да му мисли Англия и подобни мижеви острови , аз съм планинец и карам машини с термични двигатели , от големите кубатури , поздрав и за майката на Грета да и таковам таковата
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Затова елита трябва да вземе мерки още от сега. Намаляване на населението,тия които останат да са роби без права,да живеят под земята и да излизат на светло само за да работят. Само елита да има право да се размножава ,все пак те са избраните ,които ще спасят планетата!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ С ГЛУПОСТИТЕ НА ПОРЕДНИЯ ПРОФЕСОР КОЙТО ТЪРСИ ВНИМАНИЕ
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НИЩО НЕ може да спре Глобалното затопляне, защото то се дължи на процеси в ЗЕМНОТО ЖЕЛЯЗНО ЯДРО, КАКТО И В ЕЛЕКТРОМАГНЕТИЗМА НА СЛЪНЦЕТО.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На тия трябва да им се впръсне олово в мозъците, че ще направят някоя беля. Искат да ни направят като Венера.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нее, кеймтрейлс не е истина, обясняваха те. Било конспирация.
16
0
 
0
 
! Отговори
сдфдсф преди 8 месеца
Ами лесно изма си научни доказателства какво става при затъмняване на слънцето...търсете в нета годината без лято (Year Without a Summer 1816)..Избухва вулкан който вдига прах в атмосферата и 1816 е без лято...почти няма реколта в северното полукълбо....1816г. е гладна година...и тогава населението не е било милиарди ....при опитите на *** парче Гейтс ще загинат стотици милиони от глад....този трябва да бъде растрелян преди да е направил някаква голяма беля//
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така е.Отдолу се загрява.Водата ще се мести и.ще ходи при праведните.Много е пропаднал света.Някакви психари пускат лабораторни вируси,за да изкарват пари и променят ДНК на човечеството,за да го патентоват и заробят.Кланят се на нацисти.Почитат сатаната.Изчезна хуманноста. Така не може.
14
0
 
0
 
! Отговори
Накратко : преди 8 месеца
Климатичните ши33ита в последен отчаян щурм... Грета Тунби реже вени с лъжица и се търкаля като старо магаренце по асфалта пищейки истерично-климатично. Обаче дойче полисмъна не се трогна и айде у ареста да дойде върху себе си :)Няма нормален човек да вярва на цялата тази пропаганда 24/7 за "глобалното повишаване на температурата".Целта е съвсем прозаична - тотален контрол,другото са зелени еквилибристики и алабализми...
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е те си затъмняват слънцето много отдавна. Самолетите пръскат с химия още от 90-години. Но ефектите са само временни а програмата е скъпа и не може да се прилага навсякъде а само по въздушните коридори които заемат малък процент от земната повърхност. Като спрат самолетите и за 24 часа небето се изчиства и слънцето пак почва да нагрява. Гледайте небето към средата на октомври ще почнат да пръскат пак.
12
0
 
0
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 8 месеца
"Топенето на Западна Антарктида ще доведе до покачване на морското равнище с метри"? Моретата и океаните са две трети от земната повърхност! За да се повиши това ниво с "метри", ледът на Антарктида трябва да е дебел - колко? 20 километра?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еи там отзад има една гора амазонската и викат хващаите тезачките и утре да я няма, че ми трябва дървен матрял за тоалетна хартия да си бършете УБАО дупарките.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КАК ЩЕ ЗАТЪМНЯВАМЧЕ СЛЪНЦЕТО БЕ, ПСИХИЧНОБОЛНИ??? А на Антарктида ледът е ТОЧНО ТОЛКОВА, колкото е бил от столетия! АМАН ОТ ПРОПАГАНДА! АМАН ОТ БЕЗУМНАТА КЛИМАТИЧНА СЕКТА! И от грабежите и измамите им!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еи там отзад има една гора амазонската и викат хващаите тезачките и утре да я няма, че ми трябва дървен матрял за тоалетна хартия да си бършете УБАО дупарките.