Заради ръст на цените все повече британци остават без дом

Жилищната криза засяга всички части на страната
24 сеп 2023 14:00, Екип на Investor.bg
75
Заради ръст на цените все повече британци остават без дом
Снимка: БГНЕС

Когато съдия-изпълнител неочаквано заплашил да смени ключалките ѝ, първата мисъл на Елизабет била да се обади на собственика на имота ѝ за помощ, пише Financial Times. Но се оказало, че собственикът не е изплатил ипотечния си кредит, затова самотната майка на три деца била принудена да напусне жилището и била настанена във временен дом от местния съвет в Олдъм, край Манчестър.

„Стресиращо е“ да нямащ постоянно жилище, казва 49-годишната жена и допълва, че макар временният ѝ дом да е пълен с мухи и неприятни миризми, „е по-добър, отколкото да сме на улицата“.

Историята на Елизабет става все по-обичайна, тъй като Великобритания изпитва недостиг на достъпни жилища, който противоречи на нарастващото търсене, повишава жилищните разходи и стеснява маржовете за собствениците на имоти.

Наемите в страната са на най-високото си ниво от началото на воденето на статистика от британския Национален статистически институт през 2016 г. след години на стагнация на жилищното строителство и растящо търсене.

Заради поскъпването области, които не са имали значителен проблем с бездомничеството, изневиделица се сблъскват с растящ брой на хората, които няма къде да живеят.

В исторически план Олдъм е сравнително достъпно място за наемане на жилище, но броят на бездомниците там сега е почти два пъти по-висок от средното национално равнище, а ръстът на наемите е достигнал 80% на годишна база между януари и април. Сходен ръст се отчита и в броя на децата, които живеят в извънредно жилище.

„За съжаление тенденциите не са изненадващи и отразяват общата жилищна криза, която засяга всички части на страната, особено места, които традиционно не са се сблъсквали с такъв проблем“, коментира Жасмин Басран, пиар мениджър в благотворителната организация Crisis, специализирана в проблема с бездомничеството. Тя допълва, че хроничният недостиг на социални жилища е отнел важна предпазна мрежа.

Нови данни на правителството за бездомничеството показват растящ брой хора, изпаднали в тежка криза – децата, живеещи във временен дом, са се увеличили с 10% на годишна база през първите три месеца на тази година.

Експерти отбелязват, че недостигът на жилища във Великобритания е в основата на кризата. „Това е огромен проблем“, казва Бен Бийдъл, главен изпълнителен директор на Националната асоциация на собствениците на недвижими имоти. Отговорът е „да се намери решение за недостига на жилища“, допълва той.

Недостигът на жилища под наем е задълбочен и от предизвикателствата пред собствениците на имоти, които трябва да се справят с растящи лихви и по-високи вноски по жилищните заеми през последната година. Това намалява привлекателността на инвестициите в жилища с цел отдаване под наем.

Подробности четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: Великобритания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Епа преди 7 месеца
Глобалната имфлация е навсякъде и засяга и ЮК ,тук всичко е внос от съровини до енергия отделно много мързели се довлачиха от африка който не работят и живеят на социални НО карат луксозни коли без да имат доход за тял социала им го осигурява в Лондон почти няма англичани масово е затъмнено така че жената да не се чуди от къде и е дошло маймунките са прекалено много на клона
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако имаш две къща/ апартамент с две спални, спокойно можеш да дадеш едната под наем.
46
3
 
3
 
! Отговори
За национализацията преди 7 месеца
Някои подхвърлят тази идея на шега или от злоба и завист, но има един разумен аспект. Но трябва да имаме прокуратура на място, която да се самосезира. Едва ли е чак толкова неясно кои сгради са построени с цел да се преперат пари. По едно време много се писа за цели блокове, жилищата в които са под ключ. Такива сгради трябва да се национализират и там да се настанят нуждаещи се, но не от онези, които нито учат, нито работят,а семейства с по 2 деца, с родители висшисти или със средно образование.
45
2
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 7 месеца
Като не можаха да разпарчетосат и ограбят лошата Русия - така ще е и в ЮК, и в САЩ. Явно на "развитата западна демокрация" крещящо й трябва някой, от когото да краде поголовно! Юдео-ционистки евро-атлантически ценности...
44
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Е и? Нали гласуват за Слава Украине?!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Рахел: Не те знам мъж ли си, жена ли си с това женско име дето си плеснал, но нали знаеш, че при ортодоксите жената стои вкъщи и гледа мъжа си и децата. Така че къде ми обясняваш едни такива дълбоки работи.
42
1
 
3
 
! Отговори
Троян преди 7 месеца
Ха ха ха. Научи нещо различно от кючек и хвърляне на салфетки, и ще те искат навсакъде. От Анкъридж до Ушуая, и от Кайро до Пекин.
41
2
 
2
 
! Отговори
Риши Сунак преди 7 месеца
Намъстеее, сокерез, мдааа Англия не е в Европа и вече няма евтини къщи в Испания и България за английските социално слаби но цените в Индия, Пакистан и Бангладеж са достъпни, всеки с бяла кожа е добре дошъл да си инвестира социланите придобивки там, хахаха.
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айде стига с тоя Путин, бе! Аман вече! Каквато и да е темата - от акнето до състоянието на язовирите - все ще се намери някой да набута Путин и Русия или Украйна. Това не раздвижва дискусията, а яко дразни. Има публикации за черквата, пишете си там.
39
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пропуснахте да обвините Путин.
38
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да взимат пример от братята си хамериканци. Там във всеки голям град има по един квартал за палатки, за тези американци, които могат да си ги позволят, де
37
3
 
9
 
! Отговори
ЧАРЛС ДИКЕНС преди 7 месеца
СЪР ОБИЧАЙНО Е ПАУПЕРИТЕ ДА СА БЕЗДОМНИЦИ - ТОВА Е СЪЩНОСТТА НА КАПИТАЛА...
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пояснявам - докато през годините се мъчехме да оцеляваме поединично, разни типове за това време разграбиха държавата. Резултат - животът не всички, включително и нас самите, е твърде далеч от розовото.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дали някой ни "пасе", или не е друг въпрос. По-важното е, че ние сами си помагаме да ни е кофти - с биенето в гърдите и крясъците "Аз, аз, аз!". Докато не гледаме по-далеч от носа си и мислим, че светът се върти около нас и и как хубаво сме ги пре... другите, разни умници ще пишат за хамстерите. Просто е. Не става дума за див алтруизъм, а за това да си дадем сметка, че собствената ни простотия прецаква всички по веригата, а косвено и нас.
34
5
 
14
 
! Отговори
Смяна на чипа преди 7 месеца
И по зле ще става. Народа няма пари, а цените са яко нагоре
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 35 Рахел, просто си мързелив и глупав. Много лоша смесица от глупост и мързел.
32
4
 
14
 
! Отговори
Рахел преди 7 месеца
За неразбралите, на този свят има два субпродукта на човешката раса - едните са гоите т.е. хамстерите, които въртят колелото цял живот за да си позволят дом и семейство. Сиренцето за тях са парите и щастието. Другите са им овчарите, които се продават най-вече за власт. Хайде приятна неделя, че утре.. нали знаете...
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Четох наскоро, че принцът и принцесата на Уелс работят по програма за намиране дом на бездомните в UK и постигнали значителни резултати. Май не се справят...И що за отвратителни условия са тези за майка с деца?!
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не става въпрос за изкарване от труда си, а за все по-голямата лакомия. Щото с тия темпове на ламтене следващите поколения имат шанс, който клони към минус безкрайност. И тук не става въпрос за това, че ако си специалист, ако си "умен и красив", ще имаш, защото животът толкова бързо се променя в наши дни, че никой не е защитен да не изпадне зад борда. Съществуват толкова много начини да ти се прецака животът, дори да мислиш, че всичко си предвидил, че просто не е истина. Затова полека с лакомият
29
4
 
17
 
! Отговори
Павел преди 7 месеца
Тая и хазяина й 100% са гласували за брекзит. Да си берат гайлето сега. Хахахах. Водели кампания да се връщат? Не, мерси, не ви щем.