Северна Корея планира 3 шпионски спътника през 2024 г.

Ким вероятно е на върха на силите си от встъпването си в длъжност
2 яну 2024 15:30, Анисия Иванова
12
Северна Корея планира 3 шпионски спътника през 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Северна Корея заяви, че възнамерява да изстреля още три шпионски спътника през тази година и ще преразгледа плановете си за помирение с Южна Корея, тъй като отношенията между двете страни се влошават.

Северна Корея "не трябва повече да прави грешката" да разглежда Южна Корея като партньор за обединение, тъй като Сеул е обявил Пхенян за "основен враг", съобщи в неделя държавната Корейска централна информационна агенция, цитирайки лидера Ким Чен Ун.

Време е да променим и пренастроим политиката на обединение и отношенията си с Юга - добави Ким, докато председателстваше важна политическа среща за определяне на политиката за новата година.

Северна Корея нарече настоящия консервативен южнокорейски президент Юн Сук-йол "марионетка-предател" и заплаши да превърне Тихия океан в полигон в отговор на засиленото военно сътрудничество между САЩ, Южна Корея и Япония.

Миналата седмица южнокорейската шпионска агенция заяви, че според нея Северна Корея ще започне военни и киберпровокации през следващата година, тъй като режимът на Ким се стреми да повиши популярността си по време на предизборните кампании в САЩ и Южна Корея. Северна Корея има навика да провежда изпитания на балистични ракети и ядрени устройства по време на избори, тъй като се противопоставя на консервативните политици, които заемат твърда позиция спрямо Пхенян.

Целта за поставяне на повече шпионски спътници идва след "опита от успешното изстрелване и експлоатация на първия шпионски спътник през 2023 г. в сектора на космическото развитие", казва Ким, цитиран от KCNA. Той направи тези забележки, докато управляващата Корейска трудова партия приключваше пленарното заседание на Централния си комитет на 30-ти декември, съобщи KCNA.

След два неуспешни опита тази година Северна Корея успя да изведе шпионски спътник в орбита от трети опит през ноември, с което даде на военните си очи в небето, за да следят движението на американските войски, които са разположени в Южна Корея от Корейската война насам, както и на съюзническите сили в региона.

Ким вероятно е на върха на силите си от встъпването си в длъжност преди около дванадесет години. Трансферите на оръжия към Русия през последните месеци вероятно са стимулирали засегнатата от санкциите икономика на страната и са му осигурили достатъчно подкрепа, за да продължи да избягва преговорите със САЩ за разоръжаване срещу помощ.

През последните две години Ким е изпробвал над 100 балистични ракети, с което увеличава способността си да нанесе ядрен удар по САЩ и съюзниците им в региона. Оръжейната му програма постигна значителни успехи, които включват изпитание този месец на нова ракета, предназначена да достави бойна глава до континенталната част на САЩ, и очевидно пускане в експлоатация на дълго спрян ядрен реактор, който може значително да увеличи производството на плутоний.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Браво! А нашенските европеидни про'с'таци ще избират кой от трите да лапат.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това ще да е от "анемичната" им икономика за която бяхте писали малко по рано днес. Представям си ако не им беше анемична сигурно вече на Марс да е кацнал севернокореец
10
0
 
2
 
! Отговори
Русоробски фронт преди 4 месеца
Чета че били пасяли трева и играели футбол с каменни топки....а иначе в пещерите цеnятт атома,сглобяват телефони и имат операционна система-Червена звезда.Кога и ние така?
9
1
 
4
 
! Отговори
емил преди 4 месеца
Ким Чен !--- с години вярвах на цивилизованите демократични св..не но последните години войните в Близкият Изток сегашният Русия - Украйна разбрах колко си бил прав. Ако нямаше нужното въоръжение и атомните бомби досега щеше да последваш съдбата на страни като Афганистан , Сирия, Либия - списъка е дълъг и безкраен-- благодарение на което се запази като независима страна иначе отдавна биха те унищожили .
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тез корейчета излязоха много корави брей!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия нали пасяха трева?
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чудесно, пазете се през следващите седмици, че не се знае тия ръждавейки къде ще се сгромолясат
5
1
 
3
 
! Отговори
маалатъ преди 4 месеца
Е, и??? Тоест, за едни може, за други - не!?
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аман от пропаганда спътниците са шпионски защото са корейски, ако бяха на америкосите щяха да са демократични.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След посещението в Русия и срещата с Президента Путин през миналото лято, Ким е на върха на силите си от встъпването си в длъжност.
2
0
 
7
 
! Отговори
Ай стига фе преди 4 месеца
Е как ще са шпионски, след като и дядо Цоньо знае ,че ще ги пускат?!? Колко шпионски да са?!? :) след като се знае от всички че са такива. Преди юса пускаше "метереологични" после станаха на Ел*н...
1
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ЗЛАТО ИЛИ ПАРИ СРЕЩУ ОРЪЖИЕ ТОВА Е СДЕЛКАТА МЕЖДУ ДВАТА ДИКТАТОРА! И РАЗБИРА СЕ ПАРИТЕ НЯМА ДА ОТИДАТ ДА НАРОДА А ПАК ЗА ГЛУПОСТИ КАТО РАКЕТИ И ШПИОНСКИ САТЕЛИТИ САМО И САМО РЕЖИМА НА КИМОВЕТЕ ДА ОСТАНЕ!